Toon Devloo in Argentinië: “Ook wij hebben een kuststadje, genaamd Ostende!”

Redactie KW

KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij de uitgeweken Ieperling Toon Devloo in Buenos Aires, Argentinië.

Zonder job maar mét een Argentijns lief aan zijn arm trok Toon Devloo (29) uit Ieper naar Buenos Aires in Argentinië. Voor zijn huwelijk kwam zijn familie op bezoek. En door de mix van nationaliteiten in de stad kan hij zich soms nog in België wanen. Met frietjes en bier!

Hoe komt een Ieperling terecht in Argentinië?

“Door de liefde! M’n echtgenote Florencia is Argentijnse. We hebben elkaar zes jaar geleden leren kennen toen we allebei aan de universiteit van Gent studeerden. Na enkele jaren in Gent zijn we vorige zomer verhuisd naar Argentinië. Ik had het land al enkele keren als toerist bezocht en dat was me enorm goed bevallen. Ik had veel zin om deze kant van de wereld wat beter te leren kennen en om te wonen in een wereldstad zoals Buenos Aires. Uiteindelijk zijn wij twee vertrokken, samen met onze West-Vlaamse kat Kado. Ondertussen ben ik al drie maanden aan de slag in de HR-afdeling van Technisys, een bedrijf dat software voor banken ontwikkelt.

Toon Devloo in Argentinië:

Kon je je makkelijk aanpassen?

“De voorbije jaren had ik voor mijn studies en mijn werk al enkele jaren in Spanje doorgebracht. Aangezien de Argentijnse cultuur veel Zuid-Europese invloeden heeft, heb ik wel het gevoel dat ik hier snel m’n draai heb kunnen vinden. Ik ben zonder job naar hier vertrokken en de opstart verliep soms wat moeilijk. Je moet hier de juiste contacten leggen wanneer je je op de arbeidsmarkt wil begeven. In het begin stond ik er van te kijken hoe de Argentijnen gewend zijn aan de politieke en economische instabiliteit van hun land. Toen we hier net aankwamen, ging het land in default. Geen enkele Argentijn was daarvan onder de indruk.”

Toon Devloo in Argentinië:

Welke verschillen zijn er tussen Argentinië en België?

“Dezelfde verschillen als tussen België en Zuid-Europa denk ik. De mensen zijn spontaner en extraverter. Argentijnen staan bekend als grote babbelaars. Het is dus niet moeilijk om als buitenlander een gesprek met een Argentijn aan te knopen. Zeker als Europeaan, want de Argentijnen dwepen met hun Europese roots en zijn geïnteresseerd in alles wat met Europa te maken heeft. Alles verloopt hier minder gestructureerd en soms ook ronduit inefficiënt. Ik kan er goed mee omgaan, maar sommige familieleden zouden er gek van worden!”

Toon Devloo in Argentinië:

Hoe werken de Spaanse invloeden door in Argentinië?

“De officiële taal van de Argentijnen is Spaans en in Buenos Aires voelt de architectuur zeer Europees, met Spaanse én Franse invloeden. De stad wordt het Parijs van Latijns-Amerika genoemd. Qua cultuur en eten zijn de Argentijnen dan weer sterk beïnvloed door Italiaanse immigranten uit de vorige eeuw. Trouwens, in Argentinië valt er ook een West-Vlaamse touch te bespeuren. Begin 20e eeuw hebben enkele Belgen een kuststadje gesticht en het draagt de naam… Ostende!”

Heb je soms heimwee naar België?

“Dankzij Skype en de sociale media valt dat gemis wel mee. Onlangs hebben we nog bezoek gehad van Belgische familie en vrienden uit België voor ons huwelijk. Het werd een fantastische dag, met een unieke mix van Argentijnen en Belgen. De Argentijnen waren diep onder de indruk van de Belgische delegatie, die helemaal niet moest onderdoen voor de lokale ambiancemakers. Het klinkt nogal banaal, maar ik mis verscheidenheid aan voeding uit onze Belgische supermarkten. Argentijnen zijn geen avonturiers in de keuken. Ze houden vast aan vlees, waardoor het aanbod aan groenten en vis niet erg gevarieerd is. En ook een lekker Belgisch streekbiertje vind je hier bijzonder moeilijk!”

Toon Devloo in Argentinië:

Welke delen van het land heb je al bezocht?

“Argentinië is bijna 100 keer groter dan België en de afstanden zijn dus enorm. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, want het heeft alles: zoutvlaktes in het noorden en sneeuw in het zuiden. Er valt nog veel te ontdekken. Mijn broers bezochten tijdens hun reis in Argentinië de gletsjers van Perito Moreno en lieten me weten dat het een fantastische ervaring was. Ik kijk er dus enorm naar uit om de trip zelf te maken. De watervallen van het tropische Iguazu zijn een absolute aanrader. Het is een natuurfenomeen aan de Argentijns/Braziliaans/Paraguyaanse grens.”

Ontmoet je vaak andere West-Vlamingen?

“Ik vind het fijn om ervaringen uit te wisselen met andere buitenlanders, om het even uit welk land. In Buenos Aires zijn ongelooflijk veel nationaliteiten terug te vinden. Er worden dan ook regelmatig initiatieven georganiseerd voor en door de internationale gemeenschap. Onlangs heb ik voor het eerst het event ‘Vlamingen in de Wereld’ bijgewoond, georganiseerd door de Vlaamse gemeenschap in de stad. Een plezante avond met bier en frietjes, waar ik enkele West-Vlamingen heb leren kennen. Zeker voor herhaling vatbaar!”

(Sofie Pauwels – Foto’s Toon Devloo)