Timothy in Bolivia : “Jim Carrey in het Spaans”

Redactie KW

Timothy Hoste (19) uit Beernem verlijft sinds eind juli in Bolivia, meer bepaald in Alto Irpavi, La Paz. Hij heeft er drie broers, waarvan de oudste zelf op AFS-avontuur is vertrokken en de jongste enkel Spaans spreekt. Simon loopt er school in de ‘La Salle Highschool’, samen met nog een Belgisch meisje. Het relaas van zijn eerste drie weken lees je hier.

Week 1

Vrijdag heb ik lang geslapen en op mijn gemak wakker geworden. Ik heb eerst wat foto·s genomen en dan mijn fotoboek getoond aan mijn moeder. ‘s avonds ben ik dan voor de eerste keer uit geweest, samen met David en enkele vrienden. Zaterdagvoormiddag ben ik naar de training van mijn broer gaan kijken. Hij speelt bij ABB, een Boliviaanse tweedeklasser. Zondag is familiedag in Bolivia. In de voormiddag ben ik naar een match van David en zijn neef gaan kijken. In de namiddag zijn we met heel de familie naar een prive-tennisclub gegaan, waar we ook gegeten hebben. Daarna ben ik met David en zijn neef en nichten naar het Megacenter geweest waar we naar de cinema zijn geweest. We gingen naar “Los Pinguinos” met Jim Carrey in het Spaans. Ik verstond er verassend genoeg nog veel van.

Week 2

Maandag ben samen met mijn moeder naar La Salle Highschool, een soort van sportschool, gegaan om te praten met de directeur. In de namiddag ben ik dan mijn uniform gaan passen. Grijze broek met zwarte riem, witte polo en donkerblauwe pull. Je mag ook een trainingspak van La Salle dragen (wat de meesten doen). En dinsdag was het dan zover, mijn eerste schooldag. Ik ga met de bus naar school die ons ‘s morgens ophaalt aan ons huis. Tijdens de busrit naar school werd ik toch een beetje zenuwachtig. Samen met David en Fede Rivero (Een van m’n beste copains hier) gingen we naar de thuisklas, daar werd ik door hen voorgesteld aan heel de klas. Ik zit met 38 leerlingen in de klas. School is heel anders is Bolivia in vergelijking met België. Hier geeft de leerkracht gewoon zijn les zonder medewerking van de leerlingen, eigenlijk heel saai. De leerlingen gaan gewoon tijdens de les om eten of drinken, want in de school zijn er kraampjes waar je snoep en zo kan kopen. Sommige leerlingen zitten heel de tijd op hun iPhone spelletjes te spelen of naar muziek te luisteren, zonder dat de leerkracht daar een opmerking over geeft.

Zondag ben ik dan met David en een paar vrienden naar The Strongest – Bolivar gaan kijken, dat is de ‘el clasico’ van Bolivia. Heel mijn familie is supporter van Bolivar, de grootste en beste ploeg van Bolivia. We namen een supportersbus aan het stadion van Bolivar. Tijdens de busrit werd er veel gezongen en veel alcohol gedronken. De match zelf was saai, te vergelijken met onze derde klasse. Bolivar verloor met 1-0.

Week 3

Maandag had ik mijn eerste les Spaans. Ik leerde het verschil tussen ser en estar, eigenlijk heel makkelijk. ‘s Avonds hadden de grootouders heel de familie uitgenodigd om lekkere taart en zelfgemaakte warme chocomelk te eten en te drinken. Woensdag was er de 1ste AFS-meeting. We kregen te horen wie onze meter of peter ging zijn gedurende het AFS-jaar. Mijn meter is toevallig de zus van een ander Belgisch meisje dat in mijn school zit.

Donderdag toen ik thuis kwam van de training was er geen elektriciteit in ons huis. Samen met Gina, Sergio en Santiago speelden we met behulp van kaarsen Jenga. Lekker gezellig. Zaterdagvoormiddag ben ik dan gaan tennissen met m’n neef en in de namiddag was er een familiebarbecue die duurde tot in de vroege uurtjes. Mijn nonkels speelden gitaar en zongen heel de avond (mede door de alchohol). Samen met lekkere gegrilde biefstuk en chorizo was het zeker een geslaagde avond…

Timo

Meer over Timo op zijn persoonlijke blog :

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier