Stakende afvalophalers worden… bij het huisvuil gezet

Maarten Vandenbussche

Onze Man in Rio duikt na het carnaval deze week… de afvalberg in!

Een hele week Braziliaans bier proeven om er een stukje aan te wijden, terwijl lichaam en vooral lever nog herstellende zijn van carnaval, het bleek niet echt een lumineus idee. U hebt het tegoed.
En bovendien was er iets anders waar ik niet om heen kon: afval.

Wonen boven een vuilnisbelt

De straten lagen er vol mee. De vuilnismannen -en vrouwen van Rio legden afgelopen dagen immers het werk neer. En dat merk en vooral ruik je gauw. Zeker als je, zoals ik, zo ongeveer boven een vuilnisbelt woont.

Wat ze willen? Meer loon en in het bijzonder dat hun vele overuren ook worden vergoed. Je zou voor minder: zes dagen op zeven van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat werken en maar nauwelijks of niet rondkomen. Toch zijn vuilnismannen hier zogenaamd middenklasse. Iedereen die hier tussen de vier en de negen dollar per dag verdient, volgens de VN. Een man die om te overleven petflessen uit het vuilnis vist en daarmee 4,5 dollar per dag verdient, beantwoordt dus aan dat criterium. ‘In mijn ogen niet echt een middenklasseprofiel’, merkt de Nederlandse Ellen Sluis terecht op in haar blog.

Flatscreen maar geen degelijk onderwijs

Mensen met gewone jobs als leraar, bouwvakker of dus vuilnisophaler wonen in de favela’s omdat ze zich geen duizelingwekkend duur appartement in o asfalto (de officiële stadswijken) kunnen veroorloven. Velen van hen hebben dan wel een (op krediet gekochte) flatscreen in hun favelahuisje, maar geen toegang tot goed onderwijs voor hun kinderen of degelijke gezondheidszorg.

Stakers op straat, als afval

Die blitse tv aan de muur betekent dus helemaal niet dat je mee de vruchten plukt van de economische groei. Het water stroomt ook in Brazilië maar al te vaak naar de zee. Overheden beseffen vaak te weinig dat het echte kapitaal van een land niet de olie, de grondstoffen of de ethanol (de helft van de auto’s rijdt hier op een aftreksel van suikerriet – echt waar!), maar wel de gewone, werkende mensen zijn. Of dringt het toch langzaam door?
Een rechter verklaarde de staking aanvankelijk nog onwettig en de eerste 300 stakers werden op straat gezet. Als afval. Nog meer protest natuurlijk. En kijk: de vuilnismannen trokken aan het langste eind: ze verkregen maar liefst 37% opslag. Is er dan toch hoop?

Maarten

>> Volgende week: o futebol! De landskampioen is hier twee wedstrijden voor het einde van de competitie al bekend. En waar zouden pakweg Zulte Waregem of Club Brugge eindigen, mochten ze hier meedraaien?

>> Ellen Sluis gaat dieper in op de ‘nieuwe middenklasse’ in Brazilië: http://www.rioreporters.com/economy/tienerzwangerschappen-obesitas-en-tablets/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier