Sofie in Paraguay (2) : “Iedereen een rijbewijs en twee gsms!”

Redactie KW

Onze derde West-Vlaamse in Paraguay heet Sofie Morbée, afkomstig uit Knokke-Heist. Zij heeft er ondertussen al twee weken school op zitten en da’s naar verluidt een ‘echt zottekot’. “Alles wat wij niet mogen, mogen zij hier wel: babbelen, muziek luisteren, bellen, sms’en, foto’s nemen, films kijken op een laptop, gewoon een halfuur vroeger weggaan, of even een toertje wandelen,… Je kan het zo gek niet bedenken of ze mogen het hier zonder onder hun voeten te krijgen!”

Vorige week dinsdag ben ik ook voor de eerste keer naar de dansles gegaan (streetdance). Claudia, de vorige uitwisselingsstudent bij deze familie, deed dat ook en er danst ook een Duits meisje van AFS dat hier al een half jaar is. Het deed echt deugd om eens een deftig gesprek te kunnen voeren in het Engels, almaar die handen- en voetentaal steekt toch tegen na een tijdje. Met school hebben we donderdag een uitstap gemaakt naar Itaipu. Dat was echt super mooi om te zien! Elke zaterdag gaan we met de hele familie naar de oma eten. Vorige zaterdag, 6 augustus, gingen we erna naar de kapper, want ‘s avonds hadden we een 15e verjaardagsfeest. Dit is echt heeeeel erg belangrijk hier in Paraguay. Het was nog erger dan een trouwfeest!

Normaal gezien gaan ze ook elke zondag naar hun boerderij. Super leuk, want er zijn jetski’s, een motorboot, papegaaien, pauwen, honden en een gigantisch meer, bijna een zee! Jammer dat ik geen gemotoriseerde voertuigen mag besturen. Vanaf deze week heb ik ook elke dag Spaanse les behalve op zondag. Ik vind dat niet zo leuk, maar ik besef wel dat het nodig is om hen te kunnen verstaan.

Ook nog een paar rare gewoontes:

– Ze snuiten hun neus niet, want dat vinden ze vies. Maar ze gebruiken wel een handdoek om hun neus af te kuisen.

– Warm water van de douche wordt verwarmd met elektriciteit, dus je mag de kop niet aanraken!

– Geen wc papier in toilet gooien, anders raakt hij verstopt. Wel altijd in een emmertje ernaast.

– Auto’s hebben geen gordels, maar iedereen kan hier wel zomaar z’n rijbewijs kopen zonder een test af te leggen, heel veilig dus

– Er bestaan drie telefoonmaatschappijen, maar die kunnen niet naar elkaar bellen/sms’en. Daarom heeft iedereen minstens twee gsms

Groetjes uit het land waar het nu in de winter al 30° is!

Sofie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier