Shaun Declerck uit Bredene: “Tenerife is zo veel meer dan zon, zee en strand”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Shaun Declerck, met roots in Bredene, woont en werkt met zijn vriend Álvaro op het Spaanse eiland Tenerife. Het druilerige en jachtige leven in België liet hij met plezier achter zich.

Shaun keerde in 2009 terug van Sevilla. Via Erasmus had hij er zijn derde bachelorjaar Toegepaste Taalkunde afgewerkt. Terug op zijn kot in Gent kon hij niet meer wennen aan zijn voormalig studentenleven, vertelt hij hoe het allemaal begon.

Je had geproefd van wat een ander leven kon zijn, kunnen we het zo stellen?

“Sevilla was voor mij als een boeiende, nieuwe wereld die openging. Ik waardeerde enorm de immer spontane en frivole levenswijze van de Spanjaarden. Eens terug, had ik nogal wat aanpassingsproblemen. Ik voelde ook dat ik helemaal niet meer dezelfde persoon was als voorheen en mij vrij vaak ergerde aan allerlei zaken. De zomervakantie erop ben ik gaan werken als receptionist voor een touroperator aan de Costa Brava. Toen ik enkele maanden later afgestudeerd was als tolk Frans-Spaans in België, had ik dringend nood aan een zes weken lange vakantie op Gran Canaria… Een vakantie waarvan ik dus uiteindelijk nooit meer teruggekeerd ben!”

Want je vond er meteen je draai?

“Ik had er een overweldigende tijd. Ontmoette fantastische mensen, leerde de Spaanse cultuur nog beter kennen, en vond er ondanks de economische crisis vlot werk als receptionist in een driesterrenhotel dat druk bezocht werd door Belgische toeristen. Een paar maanden later leerde ik op het eiland mijn huidige Spaanse vriend Álvaro kennen, afkomstig uit het Baskenland. Na een half jaar latrelatie besloot ik om de sprong te wagen en te verhuizen naar Bilbao, om zo samen te kunnen leven met hem.”

Shaun Declerck uit Bredene:

“Na een jaar in Bilbao samengewoond te hebben, hadden we beiden zin in wat avontuur: ik miste enorm de zon en het zuiderse leventje van de Canarische eilanden, terwijl Álvaro bijna afgestudeerd was als bedrijfskundige en ook wat uitgekeken was op het Bilbao waar hij al zijn hele leven woonde. Zo zijn we dus sinds januari 2014 op Tenerife beland, waar ik opnieuw snel een job vond als receptionist in een vijfsterrenhotel, en Álvaro stage liep op de HR-afdeling van een internationale hotelketen. Ondertussen zijn we al bijna 4 gelukkige jaren een koppel, waarvan drie jaar samenwonend.”

Spanje is een land in crisis, maar merk je daar even veel van als je op het eiland Tenerife woont?

“Het is hier altijd toeristisch hoogseizoen. De toeristiche sector creëert hier letterlijk honderdduizenden jobs op het eiland. Bovendien kan je met een talenopleiding veel verschillende richtingen uit in het beroepsleven, ook in het buitenland. Dankzij mijn opleiding Latijn-Moderne Talen aan het Koninklijk Atheneum van Oostende en mijn masteropleiding in het Tolken heb ik altijd binnen de twee, drie weken werk gevonden in de Spaanse toeristische sector.”

Shaun Declerck uit Bredene:

Altijd zon en altijd toerisme: raak je daar na verloop van tijd niet op uitgekeken?

“Het eiland heeft veel meer te bieden dan louter zon, zee en strand. Het is een mini-continent op zich: het zuiden is dor en zonnig, het noorden heel vochtig. Vruchtbare valleien vol fruitplantages, oerbossen waar je heerlijk kunt wandelen, kilometerslange verlaten stranden waar je nauwelijks iemand tegenkomt… In het midden van het eiland bevindt zich de hoogste piek van Spanje, de Teidevulkaan, die 3.718 meter hoog is. Zo kan je gerust in februari of maart ‘s ochtends lekker aan het strand liggen, en in de namiddag een sneeuwballengevecht gaan houden of een stevige bergwandeling in de sneeuw gaan maken.”

Shaun Declerck uit Bredene:

“In onze vrije tijd genieten we uiteraard ook vaak van strand en zwembad, gaan we graag uit gaan eten, gaan we de natuur in, af en toe eens gaan duiken, naar het – volgens Tripadvisor – wereldwijde beste waterpark Siam Park. Als reisleider in spe heb ik ook de eer om onze talrijke Belgische en Baskische bezoekers – familie, vrienden – het beste van het eiland te leren kennen… want aan bezoek van vrienden en familie ontbreekt het ons hier niet! Er komen toch wel bijna maandelijks vrienden of familie op bezoek. Skype en Facebook helpen ook enorm om de ‘mentale’ afstand te verkleinen: ik heb nog altijd een hecht contact met mijn jeugdvrienden in België.”

Kortom: je mist België niet.

“Het leven in België mis ik eerlijk gezegd niet, wat niet wegneemt dat ik enorm geniet bij mijn familie aan de Belgische kust. Slenteren langs de zeedijk, de frisse zeelucht opsnuiven op het strand van Bredene, de heerlijke geuren en smaken van de viskraampjes aan de visserstrap, af en toe een heerlijk Belgisch biertje op tijd en stond, verse handgeschilde frietjes in mijn voormalige frituur… De valies keert ook altijd terug vol met de kleine geneugten van ons landje (lacht).”

Shaun Declerck uit Bredene:

Van Bredene naar Adeje: je hebt het wel voor de zee. Hoe moeten we ons jullie woning voorstellen?

“We wonen met onze poes Agatha in een appartement in een gesloten urbanisatie op een heuvelflank boven Costa Adeje. Te voet is het 12 minuten wandelen naar het hotel waar ik werk, het strand van Fañabé ligt op 10 minuten te voet. De urbanisatie heeft een gemeenschappelijk zwembad, tuinman, schoonmaakster en onderhoudsman voor alle gemeenschappelijke ruimtes.”

“Mijn Erasmusverblijf in Sevilla buiten beschouwing genomen heb ik altijd gewoond en gewerkt in een stad met een maritieme traditie: zowel aan de Costa Brava als op Gran Canaria. Bilbao en Tenerife beschikken over zee en haven. ‘t Zèètje is dus nooit ver weg geweest in mijn leven…”

Is Tenerife een fijne plaats om te leven voor holebi’s? Is de bevolking er meer of minder openminded dan in België?

Shaun Declerck uit Bredene:

“Spanje biedt exact dezelfde rechten aan holebi’s als België: we kunnen hier gerust trouwen en kinderen adopteren, en beschikken over fiscale voordelen zoals eender welk heterokoppel. Op de Canarische eilanden is er een tolerante sfeer tegenover holebi’s, net zoals in alle Spaanse steden en de kustregio’s. We hebben hier nog nooit problemen gehad vanwege onze geaardheid. Spanje is ook een land dat in korte tijd een metamorfose ondergaan heeft. In slechts 40 jaar van een gesloten dictatuur naar een moderne, bruisende, Europese staat. De katholieke kerk heeft zoals in België haar invloed zien afnemen. Enkel de oudere, gelovige generatie op het platteland van Spanje kan nog wat sceptisch staan ten opzicht van holebi’s.”

Als je onze lezers één toeristische tip ‘van een local’ zou mogen geven, die niet in de brochures staat, wat zou die dan zijn?

“Het alombekende Carnaval van Santa Cruz de Tenerife, dat samen met het Carnaval van Venetië wedijvert om de tweede grootste ter wereld te zijn, is echt een feest waarvan ik je nu al kan verzekeren dat je nog zelden zoiets meegemaakt hebt. Wekenlang een opvolging van feesten, optredens, muziekbands, carnavalparades, allerlei soort carnavalsverkiezingen… Een authentieke, sensationele ervaring die je niet onberoerd zal laten.”

Shaun Declerck uit Bredene:

“Ook het bergdorpje Taganana in het Anaga-gebergte is een pareltje: de ligging in een groene vallei die eerder zuid-Amerikaans aandoet dan Europees, mede doordat het dorpje slechts sinds begin de jaren ’80 bereikbaar is via de weg – voordien was het enkel met de boot bereikbaar. In Taganana vind je geen toeristen, maar wel twee eetcafeetjes waar je voor amper 10 à 15 euro je buikje rond kunt eten aan heerlijke versgevangen doradefilet of zeebaars, een droog, wit wijntje van de wijngaard van de buurman, heerlijke Canarische kazen, de alombekende papas arrugadas (kleine, gezouten aardappelen)… Neem een honingrum-digestiefje als afsluiter, mét uitzicht op de bananenplantages en de Atlantische Oceaan. Het leven kan toch zo mooi zijn!”

(Frederik Jaques)