Ruben Brackez in Spanje: “We wonen vlakbij zee en strand, maar ik ga liever naar het zwembad”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Ruben Brackez (36) en zijn echtgenote Ana Rico (41) wonen in Teulada, een Spaans dorpje op zes kilometer van de zee, in de buurt van Calpe en Benidorm.

De twee leerden elkaar kennen in 2002 in Londen. Hij werkte er in een hotel, zij in een pub dertig meter verderop. Via de avondlijke bezoekjes met zijn collega’s raakte hij met haar aan de praat en van het één kwam het ander. Toen Ana heimwee begon te krijgen naar haar familie en haar land van afkomst, besloot het koppel naar Spanje te verhuizen. Ze wonen op een appartement in Teulada.

Wat doen jullie er voor de kost?

“Ik werk intussen al meer dan 7 jaar in een meubelzaak, in Forma Mobles in Teulada, hoewel ik van opleiding eigenlijk kok ben. Dat kok zijn mis ik niet zo erg, want de uren in de winkel zijn veel beter dan altijd ‘s avonds en in het weekend te moeten werken. Uiteraard kook ik thuis en soms ook nog voor een vriend die een bar-restaurant heeft in Teulada. Ana werkt bij een advocatenkantoor in Moraira, gespecialiseerd in de papierhandel van immobiliën.”

Zijn er al kindjes in het gezin?

“Nee, en dat zal ook zo blijven. Onze ouders wonen niet al te dicht in de buurt en dan is het moeilijk voor twee werkende ouders om kinderen groot te brengen. Misschien zijn we ook iets te egoïstisch om kinderen te hebben, maar dat is een keuze die elk voor zichzelf maakt.”

Ruben Brackez in Spanje:

Je bent je vrouw gevolgd. Wat vind je zo heerlijk aan wonen in Spanje?

“Het klimaat – al zijn juli en augustus toch te warm voor mij – maar ook de mentaliteit, de rust in de streek waar wij wonen, de gastronomie, de fiestas en de mensen. Ik ben toch al goed ingeburgerd en de doorsnee Spanjaard is een aangenaam persoon die het goed voorheeft met zijn medemens. Ik denk dat het warme klimaat daar wel een grote rol in speelt.”

Heb je dan voor de Rode Duivels gesupporterd, of voor de Spaanse armada?

“Het Belg zijn zit in het bloed en daarmee supporter ik nog altijd voor de Rode Duivels. Het Spaanse elftal is mijn tweede keuze, ik was hier toen Spanje de eerste keer Europees en wereldkampioen werd. Toen was de sfeer fenomenaal. Nu is de sfeer ietsje minder, misschien heeft het te maken me de crisis en de politieke impasse waar Spanje in verkeert.”

Ruben Brackez in Spanje:

Heeft de crisis jullie nog niet doen overwegen om naar Vlaanderen terug te keren?

“Zelf heb ik er nog nooit over gedacht om naar België terug te keren. Gelukkig zitten we in een zone waar we van het toerisme leven. Een echte crisis hebben wij dan ook nog niet echt gevoeld. Er werd de laatste jaren natuurlijk minder verkocht dan pakweg tien jaar geleden, maar we voelen de laatste twee jaar toch een stijging in de verkoop. Ook de vastgoedmakelaars spreken van een enorme verbetering in de laatste jaren.”

Ruben Brackez in Spanje:

Er wonen heel wat Engels-, Duits- en Nederlandstaligen in Teulada. Hoe komt dat?

“Klopt, we leven volledig van het toerisme en er zijn inderdaad veel Engelsen, Duitsers, Belgen en Nederlanders. De laatste tijd komen er ook meer en meer Russen en Scandinaviërs bij. Het valt wel op dat de laatste tijd meer en meer Belgen in de regio een tweede woning kopen.”

Teulada heeft nog enkele typische jaarlijkse ‘fiestas’. Vaak gaat dat in Spanje gepaard met processies, met menselijke torens of met ‘duivels’ die vuurwerk afsteken. Heb jij ook al deelgenomen?

“De fiestas in Teulada zijn de fiestas de San Vicente Ferrer, de patroonheilige van Teulada, in april of mei. Het eerste gedeelte is iets plechtiger, met processies met de patroonsheilige. Het tweede stuk omvat de stierenlopen in de straten. Daar ben ik geen voorstander van en neem ik dus nog minder aan deel (lacht). De duivels, zoals je ze noemt, zijn de Correfocs, ook daar heb ik nog niet aan meegedaan.”

Ruben Brackez in Spanje:

“Dan zijn er ook nog de fiestas in Moraira, in juli. Op 15 juli viert men er Virgen del Carmen, de patroonheilige van de vissers. De processie gebeurt dan ook deels met een vissersboot. Dan zijn er ook stierenlopen, ‘bous a la mar’. Het idee is dat men de stier omzeilt door in het water te springen, maar jammer genoeg gaat de stier soms mee. Verder zijn er ook nog straatfeesten of wijkfeesten, dus aan fiestas geen gebrek in Spanje.”

Maar ze zijn dus niet helemaal aan jou besteed?

“Ik ben meer een fan van de Moros y Cristianos in Elda – waar mijn vrouw vandaan komt. Het zijn traditionele feesten die herinneren aan de verovering en de herovering van Spanje door de Moren en de Christen strijders. We huren dan voor een dag of vijf een cuartelillo, een huisje waar we wonen, eten, drinken en feesten met een groep van een stuk of 15 vrienden. Onze groep heet ‘Los Perlicas’, en ik hoop volgend jaar mee te kunnen lopen in de stoet. Die gaat gepaard met schitterende kostuums, die je zowel kunt huren als kopen. Voor mij zijn dat de beste feesten in de streek, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur.”

Ruben Brackez in Spanje:

Wat doen jullie er voorts nog in de vrije tijd?

“Ik ben een fervent loper. Enkele jaren terug ben ik begonnen lopen met de lokale atletiekclub, Club Atletismo Corremundos, waar ik momenteel voor het tweede jaar voorzitter van ben. Waar ik aanvankelijk straatwedstrijden liep, gaande van 10 kilometer over halve en volledige marathons, ben ik nu overgeschakeld op berglopen. Zo heb ik de Perimetral de Benissa gelopen (65 km met een hoogteverschil van meer dan 3500 meter), de Desafio Lurbel Puig Campana in Finestrat (86 km met een hoogteverschil van meer dan 4200 meter) en het Desafio Calar de Rio Mundo in Riopar, in de provencie Albacete (ook 65 km met een hoogteverschil van meer dan 4000 meter). In de streek zijn er enorm veel bergen, dus het trainen hier is geen enkel probleem.”

Ruben Brackez in Spanje:

“Daarnaast ben ik ook al vele jaren een grote metalfan en probeer ik zo veel mogelijk concerten en festivals in de streek mee te pikken. We hebben ook de goede gewoonte om met enkele vrienden uit Staden, Hooglede en Torhout jaarlijks naar Party San Open Air te reizen in Duitsland. We gaan dit jaar in augustus al voor de achtste keer. In mei was ik ook aanwezig op Throne Fest in Kuurne. Dat is ook het leuke aan het lopen en de muziek: je kunt door je hobby ook nog eens reizen.”

Ruben Brackez in Spanje:

Maar Ana houdt er andere liefhebberijen op na?

“Mijn vrouw wandelt, reist en shopt graag en doet aan yoga. We gaan ook graag op restaurant hier in de regio. Het goede aan Spanje is dat veel restaurants nog relatief goedkoop zijn. Raar maar waar, we hebben de zee en het strand op een drietal kilometer en ik ben al sinds vijf jaar niet meer in de zee of op het strand geweest. Geef mij toch maar liever een zwembad!”

Heeft het buitenland je als mens veranderd?

“Ik ben veel rustiger geworden, maar ik denk dat de jaren daar ook wel een grote rol in spelen. Ik ben ook socialer geworden dan vroeger, misschien is de typisch Spaanse mentaliteit het toch beetje bij beetje aan het overnemen van de meer serieuze Belgische mentaliteit?”

Als je onze lezers één toeristische tip ‘van een local’ zou mogen geven voor Teulada, of ruimer de Costa Blanca of zelfs Spanje, die niet in de brochures staat, wat zou die dan zijn?

“Persoonlijk vind ik een bezoekje aan Xativa zeker de moeite waard. Een mooi stadje met een enorm goede gastronomie en op amper een uurtje rijden van Teulada. Ook zou ik de lezers aanraden om het binnenland van Spanje te ontdekken. Daar is nog het echte Spanje. Jammer genoeg zijn de badsteden enorm op het toerisme toegespitst en daarmee verlies je wel het echte Spanje. Aanraders: Vall de la Gallinera en Sierra de Bernia.”

(Frederik Jaques)