Roeland Delrue in San Francisco: “Zien de Amerikanen alles groots, of zien wij het in België soms te klein?”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Roeland Delrue, die bij de Vlaamse start-up Showpad in San Francisco, USA werkt.

Roeland Delrue (25) is afkomstig uit Anzegem. Sinds oktober 2013 werkt hij voor de Vlaamse start-up ‘Showpad’ in San Francisco. Ervoor werkte hij een half jaar voor KBC in New York en nog daarvoor studeerde hij in San Francisco. Hij woont intussen een dikke twee jaar in de States.

Wat heb je precies gestudeerd? Ik vermoed dat je, gezien je leeftijd, eerst al in eigen land hebt gestudeerd en daarna voor een aanvullende opleiding naar de States bent getrokken?

“Ik heb handelsingenieur gestudeerd in Gent en ben daarna inderdaad voor een aanvullende opleiding naar San Francisco getrokken. Ik heb er een master in International Business gedaan aan de Hult International Business School. Daarvoor heb ik acht maanden in San Francisco gezeten, twee maanden in Dubai en twee maanden in Shanghai. Het was een internationaal programma, waarvan San Francisco m’n thuiscampus was. Na die studies ben ik echter voor een dik half jaar naar België teruggekeerd, omdat ik geen geschikt visum kon vinden. Er zijn wel meer buitenlanders die daar in de States mee sukkelen. Het is altijd een vrij grote uitdaging.”

Waarom koos je voor San Francisco voor je studies? Was het meteen met de intentie om nadien ook in de VS te blijven?

“Ik was naar verschillende ‘business schools’ aan het kijken, zowel in Europa als de States. Uiteindelijk vond ik bij Hult wat ik aan het zoeken was: een internationale, 1-jarige business master opleiding in een ondernemende stad en omgeving. Ook sprak de VS me enorm aan het algemeen.”

Roeland Delrue in San Francisco:

Hoe kwam je vervolgens bij KBC in New York terecht?

“Na mijn studies was ik dus terug in België voor een dik half jaar. Ik werkte toen voor het familiebedrijf, maar was aan het uitkijken naar een nieuwe job. Via-via hoorde ik over de functie bij KBC in New York. Het bleek ook dat ze via de ‘Belgian Chamber of Commerce’, kortweg Belcham, een visum konden sponsoren. In mei 2014 ben ik dan vertrokken naar New York. Ik werkte er bij het ‘corporate banking’-team. We hielpen vooral Belgische ondernemingen die een Amerikaanse dochteronderneming hadden met krediet en cash management.”

“Mijn ervaring in New York was top, maar ik vond dat de job beter kon. Uiteindelijk heb ik veel bijgeleerd bij KBC, maar ik wou iets ondernemender en eigenlijk meer de ‘tech’ richting uitgaan. Ik zocht vooral in Dublin, omdat heel wat technologiebedrijven er hun Europese hoofdkwartier hebben en ik vreesde niet aan een visum voor de VS te zullen raken.”

Uiteindelijk belandde je bij een Vlaamse start-up. Wat doet Showpad precies?

“Een vriend van me werkte voor Showpad in Gent. Via hem kwam ik in contact met Louis, één van de oprichters die de Amerikaanse poot leidt. De eerste gesprekken waren goed en mondden uiteindelijk uit in een job. In oktober 2014 ben ik voor Showpad beginnen werken. Het stelt zo’n 55 mensen te werk in Gent, 30 in San Francisco en 5 in London. Tegen eind 2016 zou dat normaal moeten verdubbelen.”

Roeland Delrue in San Francisco:

“Showpad is een ‘sales enablement platform’. Het zorgt er voor dat verkopers en vertegenwoordigers beter en slimmer kunnen verkopen. Via onze mobiele app kunnen ze eender welke documentatie bovenhalen, presenteren en delen met de klant. Het platform zorgt ervoor dat ze altijd de laatste nieuwe documenten bijhebben. De mensen op de marketingafdeling zien op hun beurt welke documenten gebruikt en gedeeld worden door de verkopers, en wat de klant er mee aanvangt.”

“Binnen Showpad ben ik een ‘sales development representative’. Dat betekent dat ik manieren bedenk en uitvoer om bij bepaalde bedrijven binnen te geraken. Ik werk op ‘Enterprise’, dat zijn bij ons de bedrijven die meer dan 5.000 werknemers hebben . Als bijvoorbeeld Johnson & Johnson een klant van ons is, dan ga ik bekijken hoe we Showpad kunnen gaan voorstellen bij bijvoorbeeld Pfizer, Roche en GSK. Daar komt dan prospecteren, communiceren en ‘pitchen’ bij kijken. Eens ik de juiste mensen te pakken heb en hun interesse heb gewekt, breng ik hen in contact met een van onze ‘account executives’ die dan met hen gaat samen zitten om te bekijken hoe Showpad bij hen zou kunnen worden toegepast.”

Roeland Delrue in San Francisco:

Je hebt niet alleen een land achtergelaten, maar ook familie en vrienden. Wat vonden die van jouw vertrek? Of van het feit dat je na je studies daar bleef ‘plakken’?

“Dat valt wel vrij goed mee. Mijn familie en vrienden weten dat ik hier kan doen wat ik graag doe en dat ik hier veel bijleer. Ze steunen me er dan ook in. Veel van mijn vrienden zijn zelf internationaal actief. Ook ben ik nog maar 25 en ik vind niet van mezelf dat ik echt ‘gemigreerd’ ben. Ik ben hier nu – misschien maar voor een relatief korte periode – in de VS en misschien kom ik binnenkort wel terug naar België. Het is zeker niet zo dat ik al voor mezelf beslist heb om hier de rest van mijn leven te spenderen, integendeel.”

“Ook helpt technologie veel. De kwaliteit en toegankelijkheid van technologie is er enorm op vooruit gegaan. Onlangs Skypete ik even met mijn grootmoeder via m’n gsm op 4G, terwijl ik naar huis aan het wandelen was. Een paar jaar geleden op 3G en iets oudere technologie zou dat waarschijnlijk niet altijd gelukt zijn. Maar ook foto’s, video’s en andere zaken delen was nog nooit zo gemakkelijk.”

Roeland Delrue in San Francisco:

Ik neem aan dat je ook in San Francisco woont? Wat is er zo aangenaam aan deze stad?

“Ik woonde een dik jaar in North Beach en woon nu ongeveer een half jaar in SoMa. San Francisco is voor mij een zeer aangename stad: het klimaat is er aangenaam gematigd, je ontmoet er ontzettend veel jonge, getalenteerde, ambitieuze en vriendelijke mensen uit alle hoeken van de wereld, en de sfeer is er vooruitstrevend. Je hebt in de buurt ook veel verschillende regio’s: de wijnstreek Nappa, Lake Tahoe waar je kunt skiën in de winter, het Yosemite National Park, de Californische stranden… Voor de rest is er van alles te doen en zijn er meer dan voldoende goeie bars en restaurants. Je kunt je hier echt thuis voelen.”

Roeland Delrue in San Francisco:

Wat doe je in je vrije tijd?

“In mijn vrije tijd organiseer ik ‘Quiet Events’, samen met een bedrijf uit New York. Hier in San Francisco organiseer ik ongeveer om de drie weken een ‘headphone party’. Op zo’n fuif zet elke aanwezige een koptelefoon op en heeft die de keuze uit drie kanalen, waar telkens een andere deejay te horen is. Ik ging vrij regelmatig naar die events in New York, maar vond er geen in San Francisco. Dus heb ik maar contact gezocht met die organisatie om hier iets gelijkaardigs op poten te zetten. Op een half jaar tijd zijn er al een stuk of tien geweest.”

https://www.youtube.com/watch?v=HmFLSpLOXvo

“Voor de rest ontdek ik nog altijd graag de stad en de regio in het algemeen. Ook probeer ik de VS in het algemeen wat meer te ontdekken. Zo maakte ik recent een road trip van New York naar Boston en bezocht ik al steden zoals Atlanta, Portland en Los Angeles.

De clichés van de Amerikaan kennen we intussen: slechte eetgewoontes, graag alles ‘giant’ zien… Maar jij hebt het wel voor de ‘American way’?

“Het valt eigenlijk wel mee met die slechte eetgewoontes, toch zeker in San Francisco. Geloof het of niet, maar hier lopen niet zo veel meer zwaarlijvige mensen rond dan in België. De clichés zijn eerder aanwezig als je naar de ‘South’ of de ‘Midwest’ gaat. En dat ze alles ‘giant’ zien: zien we het in België niet soms te klein? De VS is een zeer divers land en heeft vele gezichten. Laat ons zeggen dat ik het wel heb voor de San Francisco way, dat vooral de goeie zaken kent en toepast van de ‘American way’.

Overweeg je nog terug te keren naar ons land?

“Voorlopig ben ik hier tevreden en leer ik enorm veel bij. Eigenlijk is het nog maar sinds een paar maanden dat ik hier wat ‘permanenter’ ben. Daarvoor had ik telkens een tijdelijk visum en was het nooit echt zeker hoe lang ik nog ging blijven. E zoals ik al zei: ik heb niet echt het gevoel dat ik 100% gemigreerd ben. Misschien ben ik wel een soort wereldburger op dat vlak?”

Roeland Delrue in San Francisco:

Wat mis je uit België, wat helemaal niet?

“De eet- en drinkcultuur is hier zo slecht nog niet, maar toch mis ik de Belgische wel eens. Mijn auto daarentegen, die mis ik helemaal niét. Geen auto betekent ook veel minder zorgen. Geen aankoop, geen verzekering, geen onderhoud of herstellingen, geen parkeerplaats of garage… Ik had er nooit bij stilgestaan dat dat zo’n gemak ging zijn. San Francisco is natuurlijk wel een stad die dat toelaat, met Ubers, taxi’s, openbaar vervoer, plaats om veilig te wandelen… In België zou het een veel grotere uitdaging zijn.”

Wat zou je onze lezers, die een reis willen maken in jouw buurt, tippen?

“Misschien nogal toeristisch, maar ik vind het een dikke aanrader: een fiets huren, over de Golden Gate rijden tot in Sausalito, daar iets eten en drinken en dan de ferry terugnemen naar het centrum van San Francisco. Ook de ‘prohibition bars’ of ‘speakeasy bars’ zijn iets waar je misschien niet direct aan zou denken. Het zijn bars uit de tijd van de drooglegging in de jaren ’20. Ze zijn wat verdoken en donker en serveren meestal erg goeie sterke drank en cocktails. Om er een paar op te noemen: Bourbon & Branch, Local Edition, The Wilson bar…”

Schol!

(FJA – Foto’s Roeland Delrue)