RADIO 8000 (3): Tiny Legs Tim uit Westouter zet blues opnieuw op het menu

Redactie KW

In Radio 8000 heeft KW.be elke woensdag een babbel met een West-Vlaamse muzikant, deejay, programmator of producer. Deze week is dat Tiny Legs Tim uit Westouter.

WIE?

Tim De Graeve, afkomstig uit Westouter, intussen al enkele jaren in Gent residerend. Speelt ranzige blues.

WAAROM

Tiny Legs Tim speelt komende donderdag 20 februari samen met Belgische blueslegende Roland Van Campenhout in Muziekcentrum Track in Kortrijk en organiseert volgende week vrijdag een grootschalig blues event in de Vooruit in Gent.

1. Je hebt er intussen al twee optredens met Roland op zitten. Wat mag het publiek verwachten in Kortrijk?

Tim: “Een concert in drie stukken: eerst speel ik een setje, daarna Roland en uiteindelijk doen we ook nog één en ander samen. Welke nummers in dat slot aan bod komen, dat varieert van optreden tot optreden. En met Roland weet je eigenlijk nooit, want da’s een wandelende bron van bluesklassiekers. Maar dat maakt het net zo plezant samenwerken met hem.”

2. In hoeverre is hij een lichtend voorbeeld voor je en heeft hij jou als muzikant gemaakt tot wie je bent?

Tim: “Ik was amper 13 toen ik naar de Vaderlander ging in Westouter, voor een optreden van Roland. Ik was daar de jongste, ja (lacht). Maar toen al was ik enorm onder de indruk van die man en zijn muziek. In die zin heeft hij me zeker geïnspireerd, net zoals ik het ook in hem bewonder dat hij een carrière heeft uitgebouwd, weg van de spotlights en de hypes van het moment. Met Tiny Legs Tim gaat het net zo: geleidelijk aan. En da’s goed. In het begin was ik ongeduldig, wilde ik alles te snel. Maar de festivals waar ik toen bot ving, beginnen nu wel interesse te tonen. Nu ik zelf ook rijper en beter geworden ben. In die zin is het goed dat ze toen de boot afhielden.”

3. Frustreert het niet dat blues zo’n marginaal genre blijft – marginaal in de zin van ‘iets uit de marge’?

Tim: “Eigenlijk niet. Blues is er altijd al geweest en zal er altijd blijven. Het is een genre dat wereldwijd liefhebbers heeft en dat verdomd universeel klinkt. Bovendien merk ik dat er tegenwoordig weer een ‘opening’ is: acts als The Black Keys – zeker met hun vroegere werk – en Seasick Steve helpen de blues meer dan vroeger op de kaart zetten. En zelf speel ik ook minstens even vaak op concerten buiten als binnen het bluescircuit.”

4. Met ‘Boogieville’ gaan jij en Lightnin’ Guy – Guy Verlinde uit Aartrijke voor de vrienden – zelfs nog een stapje verder. Jullie worden in de media ‘de Gentse bluesscene’ genoemd, die nu ook een groter evenement organiseert in de Arteveldestad.

Tim: “Het is allemaal gegroeid via de bluesjams die Guy en ik maandelijks houden in cafés als Hotsy Totsy en ‘t Damberd in Gent. Intussen zijn die een ongekend succes geworden, met een café dat tegen middernacht haast uit de voegen borst en vol zit van de gasten die meezingen en dansen. Met die sfeer in het achterhoofd werd besloten om een grootser evenement op poten te zetten, in de balzaal van de Vooruit. Er zijn bluesoptredens, maar ook heel wat dansgezelschappen die zich op de blues zullen uitleven, en nog veel meer. Of we een soort ‘Bal Modern’ kunnen worden, en aan een reeksje denken? Wie weet, als het aanslaat dan zien we wel.”

5. Je bent in je bio ook openhartig over je gezondheidstoestand: jarenlang heb je gesukkeld met een leveraandoening en moest je je muzikale ambities op waakvlam zetten. Ligt die zwarte periode nu voorgoed achter je?

Tim: “Ik heb een levertransplantatie gehad, maar die zorg blijft er wel voor het leven. Ik moet er rekening mee houden, medicatie nemen, op controle gaan op gezette tijdstippen. Toch heeft dat ook mijn dingen bij Tiny Legs Tim beïnvloed: daardoor besefte ik dat dit écht wel is wat ik wil doen: blues maken. Net zoals de blues destijds ook ontstond: in een overtuigde poging om tegenslagen in iets positiefs om te buigen.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier