RADIO 8000 (2): ID!OTS moeten volgens sommigen volgend jaar de MIA’s winnen

Redactie KW

In Radio 8000 heeft KW.be elke woensdag een babbel met een West-Vlaamse muzikant, deejay, programmator of producer. Vandaag is dat ID!OTS, met bandleden uit Roeselare, Rekkem en Kortrijk.

WIE?

Wouter Spaens en Tom Denolf (Roeselare), Dick Descamps (Kortrijk) en Luc Dufourmont (Rekkem).

WAAROM?

Blogger en De Morgen-medewerker Tim F. Van Der Mensbrugghe gaf de West-Vlaamse band begin deze week een open doekje na de MIA’s. De man schuimt alle megaevents af – gaande van nieuwjaarsrecepties van politieke partijen tot dus ook zaken met een hoger showbizzgehalte – en schrijft daarover bijtende reportages. Niet de Stromae’s of de Hooverphonics van deze wereld verdienen volgend jaar een nieuwe award volgens hem, maar wel deze ferm uit de kluiten gewassen rockband met ballen. Bovendien komt hun debuutalbum nog dit voorjaar uit én spelen ze straks ook in De Kreun in Kortrijk.

1. Hoe content zijn jullie met de lovende woorden van de journalist? In welke zin helpt dit jullie vooruit?

“Dat was natuurlijk een ongelooflijke verrassing voor ons! Een groter compliment kan je nu niet echt krijgen, hé. Dat appreciëren wij enorm. We zitten nu vooral in de rush van het afwerken van onze plaat. We denken nu even niet over wat de mensen zullen denken over onze plaat. Als je dan op zo’n moment positieve kritiek krijgt, geeft je dat alleen maar nog meer zin om er volop voor te gaan!”

“Helpt ons dat vooruit? Dat is moeilijk te voorspellen, maar onze naam staat toch wel even in de kijker. En dat is natuurlijk nooit slecht. We merken dat er op Internet een kleine hype ontstaat rond onze T-shirts: mensen kunnen nu al een T-shirt kopen van ID!OTS en posten dan meteen de meest onnozele foto’s op het net. En zo zien we er van langs alle kanten opduiken… Heel grappig!”

2. Wat hopen jullie te bereiken met deze band? Hoe hoog mikken jullie?

“We zijn allemaal muzikanten met een verleden (Ozark Henry, Ugly Papas, The Smoking Dog, Eliot Ness, Whodads, Two Russian Cowboys,Bruce Bherman…) en weten waar we ons kunnen aan verwachten in de muziekwereld. We zijn daar allemaal zeer nuchter, maar wel gedreven in. Eerst mikken we natuurlijk op een sterke plaat. Eén waar je graag naar terug luistert en aanbeveelt bij je vrienden. Als we de eerste reacties horen na het beluisteren van de ruwe mixen zijn we al op goeie weg. Met ID!OTS willen we ook bereiken dat de mensen ons echt zien als een liveband die er staat. Zo hebben we ook onze plaat willen opnemen: alles live, met bakken energie!”

3.Management bij Bram Bostyn, boekingen bij Peter Verstraelen, een bandfoto van topfotograaf Guy Kokken, platenbaas Waste My Records: dat zijn geen amateurs. Hoe fiksen jullie dat?

“Het is voor ons allemaal zeer snel gegaan. Na een klein jaar repeteren hebben we een eerste paar try-outs gespeeld in Bourges (Frankrijk). We wisten helemaal niet hoe de mensen zouden reageren op onze muziek. We hadden er twee optredens geregeld. Na de eerste avond liep het gerucht al door Bourges dat er een Belgische band speelde die je zeker moest zien. En dat konden we zeker merken aan de opkomst de tweede avond… én het heftige publiek! De bazin had nog nooit in haar carrière zo’n heftig publiek gezien. De kaders vielen van de muren en de glazen dansten op de toog. Een memorabele avond.”

“Zo hebben we nadien veel gespeeld in Frankrijk, met een paar tryouts in België. Zo heeft ook onze platenbaas van Waste My Records ons ontdekt. Hij wilde ons echt hebben: blijkbaar werkt de combinatie in onze band wel. Hij zag ook hoe het publiek reageerde op onze muziek. Hij voelt de gedrevenheid van onze band, weet waar wij naartoe willen gaan en kan ons daar perfect in begeleiden. Zo hebben we dus wel een goeie achterban kunnen opstellen. Peter Verstraelen (de man achter Triggerfinger) voor de boekingen, Bram Bostyn (Het Zesde Metaal, Freddy De Vadder, Gunter Lamoot,…) als manager… We hebben dan ook het geluk gehad om de foto’s te laten maken door Guy Kokken, een fotograaf naar wie we allemaal opkijken. Hij heeft ook de foto’s voor de hoes gemaakt. Zijn we zeer trots op.”

4. In april hebben jullie alvast een optreden in De Kreun, wat mogen we daar verwachten?

“De Kreun is voor ons de ideale zaal om een release te spelen. We zijn trots op zo’n zaal in de streek en zijn vereerd om daar te mogen staan. We spelen er zoals ID!OTS overal al hebben gespeeld: het dak moet er af en als het enigszins kan, smijten we er de fundamenten ook uit! Met Horses On Fire als voorprogramma wordt het een rock ‘n roll-hoogmis.”

5. In dezelfde maand verschijnt ook het album: zijn de verwachtingen hoog gespannen? En wat mogen we verwachten van dat album?

“Verwacht je aan een hoop loeiharde nummers, maar toch zeer dansbaar. Officiëel komt de plaat eerst uit op vinyl op Record Store Day, de hoogdag van de vinyl. Die dag gaan we de plaat op verschillende plaatsen in Vlaanderen voorstellen, telkens met een korte set. De week nadien spelen we dan de release in De Kreun, waarbij je dan de plaat ook kan kopen op CD. Vinylfreaks beginnen alvast te sparen, want onze vinyl wordt wel iets speciaal… nog even afwachten dus.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier