RADIO 8000 (12): Trashcan Blues Collective uit Waregem/Brugge staat deze zomer op Leffingeleuren

Trashcan Blues Collective mag deze zomer optreden op Leffingeleuren.
Redactie KW

In Radio 8000 heeft KW.be elke woensdag een babbel met een West-Vlaamse muzikant, deejay, programmator, producer of groep. Deze week is dat Trashcan Blues Collective dat recent muziekconcours Verse Vis won.

WIE?

Trashcan Blues Collective bestaat uit acht twintigers: Pieter Dewulf (26), Michaël Verlinden (26), Michiel Balcaen (25), Ramses Van den Eede (23), Lennart Heyndels (24), Toon Van Baelen (25); Kwinten Mordijck (26) en Jesse Maes (24). Allemaal wonen ze in Gent. De twee West-Vlamingen onder hen zijn Michiel Balcaen uit Waregem en Michaël Verlinden uit Brugge.

WAAROM?

Trashcan Blues Collective won zaterdag in zaal De Zwerver de finale van Verse Vis 2014 van Leffingeleuren. Dankzij hun overwinningen zullen ze pronken op de affiche van Leffingeleuren 2014. Ze mogen de tweede dag van het festival open. Leffingeleuren vindt plaats van 19 tot 21 september 2014. Daarnaast mogen ze ook de studio intrekken met Serge Feys, beter gekend als Arno, om een nummer op te nemen. Een try-outconcert in jeugdhuis De Paravang komt ook op het programma te staan.

1. Is Verse Vis 2014 jullie grootste overwinning tot nu toe?

Jesse Maes: “Verse Vis was nog maar de tweede wedstrijd waaraan we deelnamen. Eerder stond Humo’s Rock Rally op het programma maar daar geraakten we niet verder dan de eerste ronde. We hebben nog maar een zes à zeven optredens gegeven.”

2. Zorgt de overwinning voor een extra stimulans om nog een tandje bij te steken?

Jesse Maes: “Toch wel. Vroeger stond alles op een laag pitje. We waren allemaal met nog veel andere dingen bezig. De band was meestal niet onze prioriteit, daar komt nu verandering in. We zijn ook aan het babbelen met iemand die onze bookings voor haar rekening kan nemen. Verder besteden we ook meer aandacht aan promo maken: mensen opbellen om te kunnen optreden, EP rondsturen … Daarnaast repeteren we ook meer, wat nodig is aangezien we aan een nieuwe set werken.”

3. Jullie logo knipoogt keihard naar de albumhoes van The Velvet Underground & Nico, met de banaan van Andy Warhol. Waarom?

Jesse Maes: “We hadden gevraagd aan een goede vriendin, die grafisch vormgeefster is, om ons logo te maken. Zij kwam met het logo terug. De banaanschil verwijst naar onze naam Trashcan, vuilbak. The Velvet Underground is een referentie maar het is niet zo dat onze muziek daaraan gelinkt kan worden. Zulke logo’s komen eerder toevallig net zoals onze naam. Ik heb in teksten zitten rondneuzen maar ik vond niets dat me aanstond. Collective moest er zeker in omdat ik vind dat het goed klinkt. Blues verwijst dan naar de muziek dat we brengen. Trashcan was een woord die ik al eerder eens had opgeschreven. Maar een specifieke reden waarom we voor trashcan gekozen hebben, is er niet.”

4. Hoe lang zijn jullie al bezig?

Jesse Maes: “Bijna exact een jaar geleden gaven we ons eerste optreden. Ik moest voor mijn eindwerk aan het Gentse conservatorium een concert geven.Ik had al een EP opgenomen maar zocht nog mensen op een concert te geven in café Charlatan in Gent. Trashcan Blues Collective zou eigenlijk maar eenmalig optreden. Maar het sloeg zo goed aan en we amuseerden ons dus zijn we blijven muziek maken.”

5. Michiel Balcaen drumt tegenwoordig ook voor Balthazar net zoals jullie trombonist Toon Van Baelen bas speelt bij School is Cool. Hebben zij dan nog vaak genoeg tijd voor de groep?

Jesse Maes: “Er zijn momenten dat ze niet aanwezig kunnen zijn. Dan repeteren we met een man minder of komt er een vervangers repeteren. Soms geven wij ook concerten met een iemand minder. We hebben daar geen problemen mee. Zo komt er geen sleur. Nummers worden soms anders gespeeld omdat we niet voltallig zijn. Variatie maakt ons sterk.”

(AHB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier