Matthias Desmet (Clear Season): “Dit was mijn Pukkelpopontmaagding”

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Voor Matthias Desmet, het brein achter Clear Season, was het altijd een droom op een groot festival zoals Pukkelpop te spelen. Dankzij De Nieuwe Lichting ging die droom vrijdagmiddag in vervulling. “Een stuk eerder dan ik ooit had verwacht”, aldus Matthias.

De Nieuwe Lichting is een muzikale talentenjacht van Studio Brussel waarbij ieder jaar drie bands extra ondersteuning krijgen. Dit jaar werd de wedstrijd gewonnen door Equal Idiots, Wanthanee en Clear Season, het project van Matthias Desmet uit Kortrijk. Een van de mooie gevolgen is dat ze automatisch een plaatsje krijgen op Pukkelpop.

https://www.youtube.com/watch?v=VbbocwyPE7s

Multi Love

Vrijdag was het zover. Iets na twaalven mochten ze het podium op om twee eigen nummers en een cover te brengen. “Op Pukkelpop spelen is iets waar ik erg lang naar uitgekeken heb”, begint Matthias te vertellen. “Het is toch iets waar je als muzikant van droomt en waarom je muziek begint te maken, alleen had ik het zo snel nog niet verwacht. Het is dan ook niet onlogisch dat ik heel wat zenuwen had, zeker in het naar hier rijden, maar uiteindelijk waren die verdwenen eens we op podium stonden. De reactie van het publiek was ook hartverwarmend.”

Naast twee eigen liedjes, waaronder ‘Don’t take too long’ waarmee hij De Nieuwe Lichting won, bracht hij ook een cover van Unknown Mortal Orchestra, meer bepaald ‘Multi Love’. “Ik ben wel fan van zo’n muziek en toen ik het nummer voor het eerst hoorde, wilde ik het meteen opnieuw beluisteren. Het is zo’n nummer waar je als muzikant meteen een uitdaging in ziet en er zelf mee aan de slag wil. Het was fijn om dat nummer hier op Pukkelpop te kunnen brengen.”

Aanrader

Matthias Desmet (Clear Season):

Dat Matthias nu al op het Limburgs festival stond, was te danken aan De Nieuwe Lichting. “Een superervaring, ik ben de mensen van Studio Brussel enorm dankbaar voor de kans. Ik zou het zeker aanraden aan andere muzikanten.”

Een serieus duwtje in de rug ook. “We hopen nu snel met een tweede single te komen en hopelijk volgen er dan veel optredens en eventueel een EP. We willen nu geleidelijk aan groeien, nieuwe nummers bepalen en naar een sound toewerken. We willen daarbij echt intimistisch gaan, de mensen moeten gepakt zijn door de muziek én de teksten.”

Het was overigens pas de eerste keer dat Matthias op Pukkelpop kwam. “Het was mijn Pukkelpopontmaagding”, klinkt het. “Maar ik heb er van genoten. Ik ga wel graag naar festivals en ben al op Werchter en Dranouter geweest, maar hier zijn we nog niet geraakt. Nu ik hier toch ben, blijf ik nog even hangen. Ik wil nog zeker The Lumineers zien”, besluit Matthias.

https://www.youtube.com/watch?v=HtqzcilkuRw

(TD)