Limburgs/West-Vlaams koppel overwon de taalbarrière

20/08/16 om 18:23 - Bijgewerkt om 18:23

In onze zoektocht naar gouwgenoten (geen simpel woord dat), botsten we zaterdag op een opmerkelijk fenomeen: een West-Vlaams Limburgs koppel!

Limburgs/West-Vlaams koppel overwon de taalbarrière

Bart Vanparys is afkomstig uit Knokke, maar de liefde voor zijn vrouw Hilde, uit Beringen,voerde hem naar de andere kant van 't land. Tegenwoordig wonen ze in Tienen. Bart en Hilde leerden elkaar kennen op de markt in Leuven, waar ze beiden studeerden. Hilde werkte er aan haar thesis, Bart had de dag er na examen. Maar zie, de vonk sloeg over én ze waren er dat jaar allebei door.

Intussen zijn Bart en Hilde 17 jaar samen en hebben ze twee dochters. Maar ging dat eigenlijk wat vlot, die communicatie tussen een West-Vlaming en een Limburgse? "Dat was toch wat moeizaam", bekennen ze. "Toen we uitgingen met mijn vrienden, viel Hilde steevast in slaap", vertelt Bart. Maar je kent dat, liefde overwint alles en dus ook taalbarrières. Hilde leerde het woord 'pimpanpoentje' kennen, Bart probeert nog altijd uit te vissen of Limburgers nu 'ja' dan wel 'neen' bedoelen als ze 'ma ja' zeggen.

En de kinderen, wat weten die nog van hun West-Vlaamse roots? "Ik heb eens proberen voor te lezen in het West-Vlaams, maar het antwoord was 'papa, praat eens niet zo vuil...'", lacht Bart.

De uitstap naar Pukkelpop is overigens een traditie waar niet snel van afgestapt zal worden. "Ik ga al sinds ik 15 ben", vertelt Hilde. "Ik word er volgend jaar 40, dus dat wordt een jubileumjaar!"

(FV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!