Caroline uit Kortrijk is meesterbrouwer van de nieuwe pint van Pukkelpop

Caroline (r.) samen met de andere meesterbrouwers Marieke, Berten en Miguel en StuBru-presentatrice Sofie Engelen. (Foto Christophe Ketels)
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij serveert het festival Pukkelpop zijn eigen pint. Dit jaar werd een wedstrijd uitgeschreven door Maes om vier meesterbrouwers te vinden die de pils mee mochten helpen brouwen.

Een van hen is Caroline Commenne uit Kortrijk. “We kregen een unieke inkijk in het brouwproces”, vertelt ze.

In 2015 werd Pukkelpop voor de 30ste keer georganiseerd en daarom werd er toen tijdens het festival een exclusieve Pukkelpoppint geserveerd. “Dat was zo’n succes dat Maes ook dit jaar (van 17 tot en met 20 augustus, red.) met een Pukkelpoppint wilde uitpakken”, stelt Sofie Deleu van Alken-Maes. “Een pils met een andere receptuur dan vorig jaar weliswaar. Bovendien zijn we een stapje verder gegaan: de Pukkelpoppint wordt gedronken door de festivalgangers, dus vonden wij dat zij moesten bepalen welke pils als Pukkelpoppint zal worden geschonken.”

Om vier meesterbrouwers te vinden schreef de brouwerij een actie uit: Drink Van Mijn Pint. Caroline Commenne (40) uit Kortrijk werd een van de gelukkigen. “Ik ben een grote muziekfan en pik graag een festival mee”, legt ze uit. “Toen ik hoorde dat je gratis tickets voor Pukkelpop kon winnen, heb ik meegedaan aan die wedstrijd. Ik werd uiteindelijk uitgeloot als een van de vier gelukkigen, iets waarmee ik vanzelfsprekend heel blij was. Een mooie extra was dat ik mee de Pukkelpoppint mocht helpen brouwen.”

kennis en ervaring

“De vier komen uit alle kanten van Vlaanderen”, aldus nog Sofie Deleu. “Caroline is een West-Vlaamse, we hebben iemand uit Oost-Vlaanderen en meesterbrouwers drie en vier zijn Limburgers. We kozen bewust voor deze regionale spreiding omdat er naar Pukkelpop mensen uit alle hoeken van Vlaanderen komen.”

Als meesterbrouwer is het natuurlijk zaak dat je al eens een pintje consumeert… “Ik drink graag een biertje, zij het altijd met mate”, vervolgt Caroline. “Voor ik uitgekozen werd als meesterbrouwer had ik wel al eens een brouwerij bezocht. Maar wat we bij Maes voorgeschoteld kregen was toch wel uniek: we hebben daar het hele brouwproces van heel dichtbij kunnen volgen en bekijken. Toen is duidelijk gebleken dat het brouwproces heel wat stappen telt en je voor elke stap de nodige kennis en ervaring moet hebben.”

“De vier meesterbrouwers werden op een dag uitgenodigd naar de brouwerij en kregen toen een uitgebreide rondleiding van onze meesterbrouwer Olivier Maillet”, pikt Sofie Deleu van Alken-Maes in. “Van Ellen Mertens, de zythologe van de brouwerij, leerden de vier bovendien hoe ze bier moeten proeven.”

50.000 pintjes

Daarbij komt heel wat meer kijken dan enkel het glas aan je mond zetten. “We hebben geleerd hoe je bier moet proeven”, aldus nog Caroline. “We kregen het nodige advies en mochten een aantal bieren blind proeven, waarbij we de smaaksensaties die we voelden moesten opschrijven. De proeverij gebeurde ook in proefhokjes. Het ging er dus heel professioneel aan toe.”

Op Pukkelpop zelf zullen Caroline en haar collega-meesterbrouwers dan reclame maken voor de Pukkelpoppint. “We hebben van Maes outfits gekregen waaruit zal blijken dat wij de Pukkelpoppint mee hielpen brouwen. Dat zal ongetwijfeld reacties uitlokken bij de festivalgangers. Ik kijk zeker uit naar Pukkelpop. Ik ga al op woensdag naar daar om er de preparty mee te pikken. En daarna wordt het drie dagen genieten.”

Aangezien pils de drank bij uitstek is op een festival voorziet Maes het nodige aantal hectoliter. “De festivalgangers zullen probleemloos kunnen genieten van de Pukkelpoppint. We hebben minstens 50.000 pintjes voorzien“, besluit Sofie Deleu van de brouwerij.