Petitbeurretaart, het familierecept van Lindsey Dewulf

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de petitbeurretaart van Lindsey Dewulf uit Anzegem.

“Het recept komt van mijn grootmoeder Blanche. Zij woonde in Kluisbergen en hield van bakken”, opent Lindsey. “Elke zaterdagnamiddag gingen we bij haar op bezoek en je kon er zeker van zijn dat er een dessertje klaarstond.”

Zelf bakte Lindsey de taart al ontelbaar veel keer. “En ook hier blijft ze niet lang onaangeroerd”, lacht ze. “Vooral Nona en Mila zijn fan.”

Petitbeurretaart, het familierecept van Lindsey Dewulf

RECEPT

voor bakvorm met diameter 28cm

INGREDIENTEN

– voor het koekjesbeslag: 250 gram petitbeurrekoekjes, 125 gram gesmolten boter, 5 lepels suiker, 2 eierdooiers

– voor de banketbakkersroom: halve liter melk, 4 eieren, 125 gram suiker, 50 gram vanillepudding, 1 vanillestokje

– voor de afwerking: drie pakjes vanillesuiker.

WERKWIJZE

Maak eerst het koekjesbeslag. Plet de koekjes in fijne stukjes en voeg samen met de boter, suiker en eierdooiers. Meng alles tot een homogene massa.

Giet het beslag in de taartvorm en druk mooi aan.

Maak daarna de banketbakkersroom. Scheid de eierdooiers en het eigeel. Klop de dooiers met de suiker op tot je een witte gladde massa krijgt. Voeg er de vanillepudding aan toe. Snij het vanillestokje open en leg in de melk. Voeg de kokende melk toe en breng al roerend aan de kook. Laat een tiental seconden doorkoken.

Laat het geheel lichtjes afkoelen en giet daarna over het koekjesbeslag.

Klop de vier eiwitten op, samen met drie pakjes vanillesuiker. Het eiwitbeslag doe je op de banketbakkersroom.

Zet de taart gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.