Peter en Heidi uit Tielt in Frankrijk: “Zo veel Belgische nummerplaten hadden ze hier niet verwacht”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Peter Bruneel en Heidi Huys begonnen in 2010 met hun eigen b&b in Frankrijk: Résort Résidence Pierre in Rosières-prés-Troyes, in de Franse Champagnestreek.

Vertaal ‘Peter’ en ‘Huys’ naar het Frans, wissel ze van plaats en je krijgt ‘Résidence Pierre.’ Een naam had het Tieltse koppel dus al snel, maar aan het gebouw – een ware ruwbouw met vijf kamers – was in september 2009 nog behoorlijk wat werk. Jaar na jaar renoveerden ze het gebouw tot wat het op vandaag is: een resort met twintig kamers, waar het altijd aangenaam toeven is.

Waarom kozen jullie voor Frankrijk, en hoe kwamen jullie precies daar in de Champagnestreek terecht?

“Puur per toeval. We hadden bouwgrond gekocht in de Ardennen, maar kregen er geen bouwvergunning voor. Vrienden vertelden ons dat er een hotel te koop stond in de Champagnestreek, in de buurt van Chaumont. Helaas bleek dat een serieuze tegenvaller en teleurstelling. Diezelfde dag brachten we een bezoek aan Troyes en zagen we dit huis op een reclamepaneel te koop staan. Résidence Pierre was geboren…”

Peter en Heidi uit Tielt in Frankrijk:

Hebben jullie lang getwijfeld om de stap te zetten en met jullie hele hebben en houden te verhuizen?

“Geen seconde. Het was altijd een droom om in Frankrijk terecht te komen en iets te kunnen doen met toerisme, gastronomie, familiaal, gasten ontvangen… De stap was vlug gezet, weliswaar 20 jaar eerder dan voorzien.”

Peter en Heidi uit Tielt in Frankrijk:

Zijn jullie als West-Vlaming al helemaal ingeburgerd in het leven van alledag in jullie dorp?

“Natuurlijk. We zijn sociaal, enthousiast en de buren zijn schatten van mensen. Ze komen vaak eten, feesten mee en zijn super tevreden met de gang van zaken in hun straat en wijk. De plaatselijke bakker, de slager: iedereen vaart er wel bij. De dorpsgenoten kijken vol bewondering naar wat we met ons twee in ‘hun’ dorp hebben neergepoot. Ze hadden nooit gedacht in hun leven zoveel Belgische nummerplaten voorbij te zien komen in hun dorp (lacht).”

Zijn er Belgische zaken die jullie wel eens missen? En anderzijds dingen jullie storen in Frankrijk?

“We missen wel eens echte verse gebakken worst met rode kool. En Zwevezeelse Florentientjes en pannenkoeken van de Tieltse bakwinkel. De laksheid en het uitstelgedrag van de Fransen, daaraan is het wennen. Over de middag is alles ook gesloten van 12 tot 14 uur. Tja, ze leven hier als God in Frankrijk hé…”

Peter en Heidi uit Tielt in Frankrijk:

Voor velen lijkt jullie leven als ‘één lange vakantie’: altijd mooi weer, altijd goedgezinde mensen over de vloer… Maar zo rooskleurig is het wellicht niet, het betekent ook hard werken en vroeg opstaan?

“We hebben wel degelijke de leukste, beste en tofste job van de wereld. Iedereen die komt is op vakantie, heeft tijd, komt om te genieten, gaat niet zagen of klagen, is ontstresst… Hard werken is het wel, maar met gasten rond ons die genieten van een heerlijk bord eten, een glaasje bubbels en samen genieten. Wat moeten we meer hebben?”

Worden klanten veeleisender na programma’s als ‘Met Vier In Bed’ en dergelijke?

“Tja, daar zeg je zoiets. Iedereen kent ondertussen ‘de cuisson’ en de keukentermen! Maar anderzijds ergeren de gasten zich ook aan dergelijke programma’s, net zoals ikzelf. Al vier keer hebben ze ons gebeld met de vraag om deel te nemen, maar eerlijk gezegd: nee, liever niet. De deelnemers lachen vriendelijk in elkaars gezicht en zijn nadien plots zo kritisch. In plaats dat dit programma meerwaarde geeft aan onze job en gastvrijheid, doet het net het tegenovergestelde. De deelnemers verwijten elkaar en maken elkaar zwart.”

Peter en Heidi uit Tielt in Frankrijk:

Zie je jezelf ooit nog terugkeren naar ons land? Sommigen willen toch graag ‘hier oud worden’ of zelfs ‘hier begraven worden’. Hoe zit dat bij jullie?

“Nee. Door het reizen de laatste jaren is onze ultieme droom om ooit in Florida, Miami of Orlando te kunnen neerstrijken en er ook met gastenkamers te beginnen, met nog een grotere nadruk op het genieten dan we nu al aanbieden. En ja, we tellen af: tot 2031 willen we hier voortdoen, daarna kunnen we hopelijk onze ‘American dream’ waarmaken.”

Kan je onze lezers, die op reis zijn in jullie regio, trakteren op een goeie tip die niet in de toeristische brochures te vinden is maar waar de locals gek op zijn?

“Er is veel te veel om op te noemen, dat maakt Résidence Pierre ook uniek. We nemen onze gasten steeds mee op stap, naar champagnehuizen, bijzondere plaatsen, hoekjes en kantjes… Dat is juist de reden dat wij voor weekends ongeveer anderhalf jaar op voorhand volgeboekt zijn en voor midweken tot acht maanden. Ik doe de rondleidingen in het Nederlands, met een extra hapje erbij lunchen in de champagnevelden, de gevangenis van Clairveaux bezoeken en lunchen in het lokaal restaurant bij de cipiers, enzovoort. We zorgen er hier voor dat het leven een groot feest is.”

(Frederik Jaques)

Meer info via www.residencepierre.be.