Pascal De Sloovere in Fuerteventura: “Ik zit hier zelfs al in de politiek”

Pascal met zijn grote liefde Tina aan de kust. © GF
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Aarselenaar Pascal De Sloovere op het eiland Fuerteventura.

Hoe kwam je in Fuerteventura terecht?

“Gewoon door hier op vakantie te komen ben ik verliefd geworden op dit mooie eiland. Zijn rust, de levensstijl van de mensen, zijn klimaat spraken me heel erg aan. Daarvoor had ik nog in geen enkel ander land geleefd.”

Hoe moeten we ons je leven daar voorstellen? Is het een dorp, een stad? Woon je in het centrum, in een buitenwijk, op het platteland?

“Ik woon samen met mijn vriendin Tina Aernout, afkomstig uit Wingene en onze zoon Luca in het dorpje Lajares. We hebben er ons eigen huis met tuin en zicht op een vulkaan – uiteraard is die helemaal uitgedoofd. Lajares is een dorpje in het noorden van Fuerteventura, op een 10 minuten rijden van Corralejo en 5 minuutjes van El Cotillo. Het is een surfersdorp bij uitstek. Het dorpje is ook geliefd door andere Belgen, zowel Vlamingen als Walen. Van de Vlamingen zijn het grootste deel West-Vlamingen. Leuke anekdote: ik leef 3000 kilometer van België en mijn naaste buren zijn… een Nederlander en een Gentenaar!”

De witte zandstranden werden al gebruikt voor films als 'Exodus' en 'Dictator'.
De witte zandstranden werden al gebruikt voor films als ‘Exodus’ en ‘Dictator’.© GF

Wat doe je in het dagelijks leven om aan de kost te komen?

“Ik werk als receptionist in een vakantie villacomplex in Corralejo. Dat doe ik al van bij de opstart van het complex, nu zo’n zeven jaar geleden. We zijn begonnen met zes villa’s en momenteel hebben we er 70. Als hobby hou ik me bezig met de lokale politiek.”

Wat is er zo aangenaam aan wonen in Fuerteventura? Wat is er dan weer minder prettig aan?

“Het klimaat, het leven zonder stress, de behulpzaamheid van de lokale bevolking – tenminste: als je geïntegreerd bent. Ze helpen je waar ze kunnen. Niets beter en mooier dan opstaan en de zon te zien. De gezondheidszorg daarentegen lijkt hier echt nergens op. Het systeem werkt zo dat je een eigen dokter krijgt toegewezen en je gratis naar die dokter mag. Meestal hebben zij ook een private praktijk waar ze meer verdienen. Daardoor doen ze hun ander werk minder graag. Soms denk je dat je bij de veearts beter af bent. Het enige ziekenhuis is er niet veel beter op: stel je voor, het staat al meer dan 13 jaar in verbouwingen.”

Pascal De Sloovere in Fuerteventura:

Zoeken jullie wel eens andere Belgen/West-Vlamingen op in de regio?

“We zoeken elkaar niet echt op, we proberen ons allemaal te integreren met de plaatselijke bevolking. Mijn vriendin Tina heeft hier in Lajares haar eigen schoonheidssalon ‘Estetina’, Harry en zijn familie uit Brugge hebben een carrosseriebedrijf, Dimitri – afkomstig van aan onze kust – werkt hier als timmerman, Ieperling Pieter heeft hier zijn eigen reclamebureautje. Voorts zijn er ook Karel en Jan, twee broers uit Deerlijk. Karel heeft hier een innoverend bedrijfje dat daken lekvrij maakt. Even verderop, in Villaverde, woont Kristof die uit Beveren-Leie afkomstig is. Samen met een Duitser heeft hij zijn eigen duikschool in Corralejo. In Parque Holandes wonen Gunnar en Nadia. Nadia is zelfstandige in immobiliën en Gunnar is the leading man achter internetradio Xtra Musica. Koen uit Hulste is hier zelfstandig loodgieter en specialiseert zich ook in boilers op zonne-energie…”

Met Tina Aernout en hun zoontje Luca.
Met Tina Aernout en hun zoontje Luca.© GF

Komen er omgekeerd ook veel van onze streekgenoten bij je op reis of op bezoek?

“Veel West-Vlamingen komen er niet op reis in Fuerteventura, blijkbaar slaat het nog niet echt aan als vakantiebestemming in onze provincie. Antwerpenaren daarentegen kennen de weg hierheen duidelijk wel al. Af en toe hebben we natuurlijk wel eigen familie op bezoek, om onze zoon Luca te zien. En onszelf uiteraard ook (lacht).”

Pascal maakt er een erezaak van om zich zo goed mogelijk in te burgeren.
Pascal maakt er een erezaak van om zich zo goed mogelijk in te burgeren.© GF

Hoe kijkt de lokale bevolking tegen jullie aan?

“Ze zien me niet meer als een buitenlander, maar ‘eentje van Lajares’ en dat is zo fijn. Toen ik mijn bouwgrond kocht, moest ik geen advocaat nemen om te kijken of alles oké was met de grond. Neen, een lokale politieagent, die daar verantwoordelijk voor was, deed dat voor mij. Hij keek ook voor mijn ‘papierwerk’ toen ik mijn huis wilde bouwen. Intussen zoek ik ook mijn weg in de lokale politiek en ik merk dat mijn ideeën worden gewaardeerd. Ik krijg schouderklopjes van de lokale bevolking. Zo was ik één van de hoogst genoteerde buitenlanders op de Canarische eilanden, die op de politieke lijst stonden voor de verkiezingen van 24 mei. Zo is de politieke partij door mijn voorstel volledig voorstander van vakantieverhuring van villa’s en appartementen, iets wat op vandaag alleen maar in de Canarische eilanden illegaal is. Ik mocht ook meewerken aan de standpunten voor de verkiezingen.”

Op pad met de politieke collega's voor de kiescampagne.
Op pad met de politieke collega’s voor de kiescampagne.© GF

Als je onze lezers één niet voor de hand liggende toeristische tip zou mogen geven in jullie regio, wat zou die dan zijn?

“Het bezoek aan de lokale windmolens, want die zijn van Vlaamse origine. Ze zijn hier door Vlamingen gebracht in 1450. Je kan ook de stranden van Cofete bezoeken, waar Villa Winter staat. Deze villa was heel belangrijk in de Tweede Wereldoorlog, want hier zijn de zee-aanslagen voorbereid. Op deze stranden kan je ook pasgeboren schildpadjes naar zee zien kruipen.”

“Fuerteventura is trouwens een eiland waar de geit overal voorkomt in het eten. In geitenkaas, in gefrituurd geitenvlees, in een stoofpotje of in hun echte Canarische puchero. Voorts heb je zelfs likeur gebaseerd op geitenmelk, en sinds kort ook een Iberische ham van geitenvlees.”

(FJA – Foto’s Pascal De Sloovere)