Open Boekje (14) Monte Carlo van Peter Terrin

Redactie KW

Elke week duiken we in de bibliotheek om er een boek van een West-Vlaamse auteur van onder het stof of van op het schap te halen. Van de week kregen we Monte Carlo op onze leestafel. Het is de nieuwste, pas verschenen roman van Peter Terrin.

Voor wie het niet zou weten, Peter Terrin is van komaf West-Vlaming. Hij heeft Wingense roots. Niet dat dàt van belang is voor zijn nieuwste boek, dat zich, zoals de titel al laat vermoeden, in Monaco afspeelt. Een verrassend decor. Meer nog: het verhaal speelt in de coulissen van het Formule I-circuit. Toegegeven, achter zijn ingetogen Post mortem, waarmee hij de AKO-literatuurprijs won, is die wereld van snelheid en glitter niet meteen de biotoop waar we Peter Terrin hadden verwacht.

Maar eigenlijk doet dat er niet toe, zo blijkt bij het lezen. Opnieuw heeft Peter Terrin een bijzonder boek geschreven. Zowel qua structuur als stijl is het boek net zo subliem als de voorgaande. En toch is het een ander boek, een andere Terrin zouden we haast zeggen.

Het verhaal brengt Jack Preston, een eenvoudige automonteur bij het team Lotus, in beeld. Vlak voor de start van de Grote Prijs Formule I in Monte Carlo – we bevinden ons in 1968 – gebeurt er iets dramatisch. Er vindt een ontploffing plaats. Een vuurbal verwoest ei zo na 2 levens. Dat van Jack Preston en Deedee, een jonge filmster. Maar ze ontkomen. Deedee heeft dat vooral en uitsluitend te danken aan Preston. De man is een held, alleen, niemand zag het want Deedee rukte zich net op dat ogenblik los van het protocol richting de prins van Monaco. Waardoor alle fotografen natuurlijk het heldenmoment van Jack Preston misten.

Jack wacht op een teken van dankbaarheid van zijn godin Deedee, maar dat komt er niet. Deedee maakt ondertussen wel naam op de internationale scène. Jack, letterlijk getekend door de ontploffing, blijft zijn godin volgen en blijft wachten op een teken van haar dat nooit zal komen.

Een boek over heldendaden, over de tragiek van gezien willen worden maar niet gezien worden, over gebrek aan erkenning en herkenning, over overvuld verlangen, over liefde. Peter Terrin vertelt het verhaal en de dramatische wendingen heel sereen, pakkend en loepzuiver in een prachtige taal, die het als geen ander verdraagt om gelezen en opnieuw gelezen te worden.

Een aanrader.

Monte Carlo van Peter Terrin is het eerste boek van de auteur dat bij De Bezige Bij is uitgegeven. Voorheen zat hij onderdak bij uitgeverij De Arbeiderspers.

————–………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

+

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier