Nico Vandewalle houdt het graag eenvoudig zoals bij quiche met zalm

Nico koestert een grote liefde voor het koken. © JE
Jozefien Eggermont

Jozefien Eggermont gaat in West-Vlaanderen op zoek naar gerechtjes om vingers bij af te likken. Zoals de quiche met zalm van Nico Vandewalle uit Waregem.

Het had weinig gescheeld of Nico Vandewalle was geen kapper geweest maar wel maître in een restaurant. Zijn echtgenoot Gino had ooit plannen om kokschool te volgen en later een eigen restaurant te openen. Uiteindelijk koos Gino toch voor een andere toekomst, maar de liefde voor het koken is bij hem wel gebleven.

Gerechten in de tajine zijn onze favoriet

“Meestal ben ik later thuis en staat Gino dus al achter de kookpotten. De dagelijkse kost neemt hij voor zijn rekening. Gerechten in de tajine zijn onze favoriet, daar kan je alle kanten mee uit”, vindt Nico. “Op mijn vrije dag waag ik me wél in de keuken.”

Complexe recepten zijn niet aan hem besteed, hij kiest liever voor eenvoudig, snel én lekker : “Deze quiche is daar een goed voorbeeld van. Je kan het zowel warm als koud eten. Eens je het basisrecept in de vingers hebt, kan je er een eigen twist aan geven. Mijn geheime ingrediënt is een mespuntje cayennepeper voor extra pit.”

Nico Vandewalle houdt het graag eenvoudig zoals bij quiche met zalm
© JE

RECEPT

voor vier personen

INGREDIËNTEN

– 1 rolletje bladerdeeg

– 1 grote broccoli

– pakje zalm

– peper en zout

– 4 eieren

– scheutje room

– gruyèrekaas

– snuifje cayennepeper

WERKWIJZE

Snij de broccoli in roosjes en spoel af. Kook ze beetgaar in kokend water waar je een snuifje zout aan toevoegt.

Rol de bladerdeeg uit in je bakvorm of schotel. Prik met een vork kleine gaatjes in het deeg. G Snipper de zalm in reepjes, gebruik ongeveer de helft van de zalm in het pakje.

Meng de vier eitjes met een half brikje room, kruid met peper en zout en voeg een mespuntje cayennepeper toe. Meng er een kleine 200 gram gruyèrekaas onder.

Schik de zalm en de broccoli in de schotel en overgiet met het roommengsel. Werk af met het restje kaas.

Bak de quiche 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.