Mia Vanacker uit Ichtegem maakt stoofvlees met porto

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Verorber het stoofvlees van Mia Vanacker.

“Niets zo leuk als een huis vol gezelligheid en de kinderen die langskomen om samen te eten”, vindt Mia Vanacker. “Op hun vraag maak ik graag stoofvlees klaar. Iedereen heeft zowat een eigen recept voor stoofvlees. Het mijne heb ik doorheen de jaren kunnen verfijnen. Ik gebruik graag tafelbier en porto in het stoofvlees, dat geeft een feestelijke smaak. De kruiden die ik toevoeg, komen vers uit mijn eigen moestuintje.”

Mia Vanacker uit Ichtegem maakt stoofvlees met porto

RECEPT

voor zes personen

INGREDIENTEN

– boter

– twee kilo rundstoofvlees

– zakje standaardkruiden voor stoofvlees

– grote ui

– mosterd,

– sneetje brood

– tijm

– laurier

– rozemarijn

– 400 ml wild- of kalfsfond

– rode porto

– fles tafelbier

WERKWIJZE

Snipper de ui in stukjes en laat glazen in boter.

Voeg het vlees toe en laat kleuren op hoge temperatuur. Kruid bij met een zakje kruiden voor stoofvlees. Als het vlees mooi gekleurd is, voeg er verse rozemarijn, tijm en laurier bij. Kies bij voorkeur verse kruiden.

Smeer een boterham met mosterd en voeg die toe aan het vlees. Laat verder bruinen op hoge temperatuur en hou alles goed in de gaten. Blus met tafelbier als de boterham deels verdwenen is.

Voor de saus gebruik je 400 ml wild- of kalfsfond. Laat de fond borrelen en bind op met donkere sausbinder. Laat de saus inkoken. Giet naar eigen smaak een scheut rode porto bij de saus en dik eventueel nog extra aan met sausbinder.

Laat het stoofvlees een nachtje rusten op een koele plaats, dat zorgt voor extra smaak. Haal de takjes rozemarijn er pas uit voor het serveren.

Bak verse frietjes. Dresseer het stoofvlees op het bord met tomaat en sla of witloof.