MEZINKE (3): 'K zoen eki corsuus up d'hoage sloan...

18/09/14 om 06:00 - Bijgewerkt om 05:59

Bron: Kw

Vroeger reisde men om te leren, nu volstaat het om met de regelmaat van de klok eens naar KW.be te surfen. Naar de donderdagrubriek 'Mezinke!' bijvoorbeeld, die elke week één typisch West-Vlaams woord op je loslaat én er ook de nodige uitleg bij verschaft.

Laten we aanheffen met een bekentenis: het was niet zo simpel om een West-Vlaams dialectwoord te vinden dat met een c begint. Misschien omdat wij gemakshalve aannemen dat die telkens met een k geschreven worden, zoals in 'kalote', 'kluntn' of 'kalut'. Met 'ch' zijn er wel enkele, maar die zijn meestal terug te voeren op een Franse oorsprong. 'Championgs' bijvoorbeeld, van het Franse 'champignon', of 'chambrang' van het Franse 'chambranle' (en wat opzoekingswerk leert ons dat het geen louter West-Vlaams dialect is). Oké, 'camion' en 'camionette' beginnen met een c, maar ook daar is het maar wiedes dat de origine in la douce Fr...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!