MEZINKE (23): Over ne wietjepoep mè zyn oar wietjewatje en veel last van wuljes

05/02/15 om 06:00 - Bijgewerkt om 05:59

Bron: Kw

Vroeger reisde men om te leren, nu volstaat het om met de regelmaat van de klok eens naar KW.be te surfen. Naar de donderdagrubriek 'Mezinke!' bijvoorbeeld, die elke week enkele typisch West-Vlaamse woorden op je loslaat én er ook de nodige uitleg bij verschaft.

'Wietje wilde wulle weevn', sprak onze pa ons in onze kleutertijd voor het slapengaan toe. 'Wukke wulle wilde Wietje weevn?' dienden wij dan gespeeld nieuwsgierig te vragen, waarop hij kon antwoorden met 'Wietje wilde warme wulle weevn!' Daarmee was de wollen kous nog niet af, want dat weven gebeurde bovendien met witte wol. Van westerse makelij, uiteraard, al hadden wij toen geen flauw benul wat dat was, westers. Waarna wij nog zelf pogingen mochten ondernemen om w-woordjes te bedenken. En zie: zoveel jaren later na zitten we hier opnieuw met die W voor onze neus. Wit, warm of westers zijn deze woorden niet, maar sappig West-Vlaams dialect wél, wi. Toch een béétje Westers dus.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!