MEZINKE (10): Jaggendoenie, ge kriegt gin jukte van up de jutekako te zitn

06/11/14 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:19

Bron: Kw

Vroeger reisde men om te leren, nu volstaat het om met de regelmaat van de klok eens naar KW.be te surfen. Naar de donderdagrubriek 'Mezinke!' bijvoorbeeld, die elke week één typisch West-Vlaams woord op je loslaat én er ook de nodige uitleg bij verschaft.

Jadadde, we zijn al weer bij de letter J aanbeland zeg. Ja goenoene! Wat we daarbij zouden kunnen presenteren, ligt eigenlijk te zeer voor de hand om het ook voor de zoveelste keer echt te gaan doen: de verbuiging van 'ja/nee' in ons dialect. Elke rechtgeaarde West-Vlaming weet dat we niet zomaar 'ja' of 'neen' zeggen, maar daar ook nog eens gaan verbuigen op basis van de persoonsvorm. 'Joak, joag, joas, jow...' De voorbeelden zijn legio, net als die voor de ontkennende vorm, die best wel grappige combinaties oplevert. 'Jakkendoenie', 'jaggendoenie' (voor 'toch niet') of 'joagendoet' (voor 'toch wel'), 'jattendoet'... Voor wie het dialect niet meester is, moet het één groot kluwen zijn. Zek...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!