Martine Degryse uit Roeselare maakt kriekentaart

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de kriekentaart van Martine Degryse uit Roeselare.

“Het receptje komt van mijn mama”, opent Martine. “Net als ik stond ze heel graag in de keuken. Voor mij is bakken een echte uitlaatklep. Dit receptje is heel eenvoudig en vlot om te maken. De taart is eigenlijk een soort frangipane van krieken.”

Martine maakte de taart al heel vaak. Telkens opnieuw valt het in de smaak. “Een taart met bladerdeeg bak je best op een bakplaat in de oven, niet op een rooster. Zo is alles mooi egaal doorbakken”, geeft ze mee als tip.

Martine Degryse uit Roeselare maakt kriekentaart

RECEPT

voor een taartvorm met diameter 26 cm

INGREDIENTEN

– 80 gram gemalen kokos

– 80 gram gemalen amandelen

– 3 eetlepels zelfrijzende bloem

-160 gram zachte melkerijboter

– 160 gram suiker

– 3 eieren

– amandelextract

– 1 rol bladerdeeg

– 700 gram zure krieken op siroop

– maizena

WERKWIJZE

Mix de boter, suiker en eieren met de keukenrobot. Voeg de kokos, amandelen en de bloem toe. Naar eigen smaak kan je wat amandelextract toevoegen, maximaal een halve koffielepel.

Rol het bladerdeeg open en schik met een bakpapiertje in de taartvorm. Prik enkele gaatjes met een vork en bestrooi met maizena.

Laat de krieken uitlekken, zorg dat ze goed droog zijn voor een mooi eindresultaat. Verdeel de krieken over het bladerdeeg en verdeel er gelijkmatig het deeg over. Bestrooi eventueel met wat suiker.

Zet de taart 35 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.