Marleen Ghillemyn bakt een appeltaart

'Grootmoeders taart' is dé favoriet van Marleen. © JE
Jozefien Eggermont

Niets boven een lekkere appeltaart. Kwizien Jozefien laat er eentje bakken door Marleen Ghillemyn uit Roeselare.

Het kleine receptje dat Marleen Ghillemyn in 1984 uit de krant knipte, is dertig jaar later een vergeeld stukje papier geworden. ‘Grootmoeders taart’ werd wel meteen dé favoriet bij Marleen en haar gezin. “Ontelbaar veel keren heb ik de taart al gebakken en het receptje aan vriendinnen doorgespeeld. De meeste ingrediënten heb je standaard in huis en na een kwartiertje werk kan je taart al in de oven.”

Soorten fruit

Bovendien kan de taart heel wat variaties aan, vertelt Marleen : “Soms gebruik ik geen appels, maar wel rabarber of peren. Het hangt er van af welke soorten fruit in de tuin rijp zijn of in de fruitmand liggen. Als je gaat voor een mix van rabarber en appel voeg je best wat suiker toe. Je kan ook extra rozijnen of amandelpoeder in de taart doen, dat maakt de smaak wat specialer.”

Marleen Ghillemyn bakt een appeltaart
© JE

RECEPT

voor taartvorm van diameter 26 cm

INGREDIËNTEN

– 5 à 6 appels

– 35 cl melk

– 100 gr kristalsuiker

– 100 gr gewone bloem

– 2 pakjes vanillesuiker

– 3 eieren

– bruine of lichtbruine suiker en bladerdeeg om de taartvorm volledig te bedekken

WERKWIJZE

Rol het bladerdeeg uit en bedek er de vorm volledig mee. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Schil de appels en snij in kleine blokjes, geen schijfjes. Vul de vorm hiermee op.

Mix de melk, suiker, bloem, vanillesuiker en eieren goed en giet over de appelblokjes heen.

Bak de taart gedurende een uur op 175°C in een traditionele oven of op 170°C in een warmeluchtoven. Haal na ongeveer 20 minuutjes de taart even uit de oven en bestrooi met bruine of lichtbruine suiker.

Flambeer de appeltaart met Grand Marnier of met Poire William als je peren gebruikte. Serveer met een bolletje ijs.