Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

Fabienne Roose (47) is marktkraamster. Ooit combineerde ze dat beroep zelfs nog met een café in Ruddervoorde, dat ze samen met haar man Luc Knockaert (46) dertien jaar lang open hield. Uiteindelijk begon die combinatie te zwaar te wegen en besloten de twee om voluit voor de markten te gaan. Luc en Fabienne staan met dameskledij op de markten van Diksmuide (maandag), Roeselare (dinsdag), Torhout en Oudenburg (woensdag), Middelkerke (donderdag), Nieuwpoort (vrijdag), Brugge (zaterdag) en Ardooie (zondag).

Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

Fabienne supportert in haar vrije tijd voor Club Brugge en houdt van het wielrennen – en in het bijzonder van Tom Boonen – maar het koppel heeft toch vooral een voorliefde voor de Vlaamse muziek. En ook op dat vlak hebben ze hun favoriet: Jo Vally. Ze volgen de zanger uit Meise nu al enkele jaren en – als marktkramers weten ze hoe het moet – ze bemannen ook zijn fanstand. Zo maken ze ook alle optredens mee.

Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

Hoe lang ben je al fan ? Hoe is het allemaal begonnen ?

Fabienne: “”Luc en ik leerden elkaar trouwens ook kennen op één van zijn liedjes. In 1991 was de song ‘In een droom zag ik je staan’ één van zijn toppers. Voor Luc en ik is dat nog altijd ‘ons’ liedje. In ons café speelde er ook veel Vlaamse muziek, waaronder de liedjes van Jo. Toch ligt mijn man eigenlijk aan de basis van dit verhaal. Als grote fan van het veldrijden wilde ik vier jaar geleden op een dag naar een groot kampioenschap in onze provincie, maar Luc wilde naar een show van Jo Vally in Oostende. Behoorlijk tegen mijn zin ging ik met hem mee en kijk: het optreden heeft echt mijn leven veranderd.”

Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

Wat beviel er je zo aan hem?

Fabienne: “Wat een vriendelijke zanger, wat een uitstraling, wat een joviale man! Ondanks zijn succes blijft hij een gewone mens, die zijn roots niet vergeet. Tijdens optredens leerden we al snel andere fans kennen. Na een optreden vraagt iedereen aan iedereen wanneer de volgende bijeenkomst is en zo rol je er nog verder in. Op die manier bouw je ook echte vriendschapsbanden op met de andere fans. We zijn er nu nog méér bij betrokken, want sinds mei vorig jaar bemannen we de fanstand. Sinds dit jaar is Luc zelfs voorzitter van de fanclub, ikzelf ben er bestuurslid.”

Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

Echte fans stouwen hun huis vol gadgets van hun idool en zijn op élk optreden aanwezig op de eerste rij. Hoe zit dat bij jou?

Fabienne: “Sommige fans vullen hun woning inderdaad volledig op met merchandising. Bij ons zal je niets van Jo Vally terugvinden in onze living of keuken, maar dat betekent niet dat we geen merchandising in ons bezit hebben. Het zou nogal gek zijn dat we als verantwoordelijken van de fanstand zelf niets in huis hebben (lacht). We zijn immers ook echte fans hé!”

Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

“We zijn present op al zijn optredens, zelfs wanneer hij een maand lang elke dag een show brengt in pakweg Lauwe of Gits. We organiseren trouwens ook zelf een een kerstconcert met Jo Vally in Oudenburg, dit jaar is dat op zondag 11 december. Vorig jaar was het uitverkocht, daarom breien we er nu een vervolg aan. En op de markt omschrijven sommigen onze zaak als ‘het Vally-kraam’. Logisch, want je hoort bij ons altijd liedjes van Jo Vally spelen. Luc en ik hebben het al vaker tegen Jo gezegd: jij hebt ons leven helemaal ondersteboven gekeerd. Dan zingen we : Had ik jou maar nooit gekend (lacht). Dat liedje is één van zijn grootste hits.”

Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

Jo Vally zal zoveel trouw en inzet wellicht wel naar waarde schatten…

Fabienne: “Zeker. Brengt Jo een nieuw album uit, dan komt hij naar ons marktkraam om de cd te promoten. Dan lijkt het wel Vlaamse kermis aan ons kraam: wie het album koopt, wordt getrakteerd op een glaasje bubbels. Dat zijn altijd leuke momenten, want de marktgangers zien dan ook nog eens een bekende Vlaming van dichtbij. Nu al vragen sommige klanten wanneer zijn volgende plaat uitkomt – dat zal trouwens in het najaar zijn.”

Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

Een laatste vraag nog: is Jo nu eigenlijk echt de vrouwengek waarvoor hij doorgaat, of valt dat wel mee?

Fabienne: “Veel mensen hebben een verkeerd beeld van hem. Weet je, mijn man is óók vriendelijk tegen de vrouwelijke klanten. Hij maakt daar ook al eens een grapje tegen, maar daar hoef je nog niet meteen iets achter te zoeken. Ook bij Jo is dat zo. Hij waardeert jong en oud, praat met iedereen.”

Marktkramers Fabienne en Luc promoten Jo Vally in hun eigen Vally-kraam

“Hij speelt zijn rol goed, want als artiest is het belangrijk dat hij albums kan verkopen en dat hij mensen kan motiveren om naar zijn optredens te komen. Hij kijkt op naar een vrouw van 30, maar ook naar één van 80 jaar. En kijken is toch nog altijd toegelaten hé! En geef toe, Jo Vally is door de jaren heen nog altijd een knappe man gebleven. Kijk je naar Jo, dan gaan je ogen zeker geen pijn beginnen doen. (lacht luid)”

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier