Marc Van der Borgt in Kenia: “Je betaalt je vrouw met geiten en koeien”

Redactie KW

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Marc Van der Borght in Kenia.

Marc Van der Borght (58) verliet het rustige Oostkamp voor het opwindende Nairobi. In Kenia is hij general manager van het Windsor Golf Hotel. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar Kenianen zijn dol op golfsport. En op grote trouwfeesten.

Hoe ben je in Kenia beland?

“Vroeger was ik leerkracht in de Hotelschool Spermalie. In 2005 ben ik als consultant voor de keuken begonnen in Kenia. Via de Belgische ambassade in Nairobi mocht ik blijven. De leergierigheid en het enthousiasme van de Kenianen is fantastisch. Ondertussen hebben we al personeelsleden naar de twee West-Vlaamse hotelscholen Ter Duinen en Spermalie gestuurd, waar Windsor goede relaties mee heeft. Sinds 2010 woon ik definitief in Kenia.”

Marc zowaar tussen de Rode Duivels! Voor een goed begrip: ook het nationaal voetbalelftal van Kenia wordt zo genoemd... We zien hem voorts bij de ambassadeur van Marokko, en de trainer van de Keniaanse nationale voetbalploeg.
Marc zowaar tussen de Rode Duivels! Voor een goed begrip: ook het nationaal voetbalelftal van Kenia wordt zo genoemd… We zien hem voorts bij de ambassadeur van Marokko, en de trainer van de Keniaanse nationale voetbalploeg.© GF

Had je aanpassingsproblemen?

“Veel toeristen ondervinden een cultuurschok wanneer ze in Kenia aankomen. De gewoontes hier zijn compleet anders. Zo is het moeilijk om hier afspraken te maken. Meestal komen Kenianen één à twee uur te laat. Of wanneer we een trouwfeest organiseren in Hotel Windsor voor 300 man, komen er meestal 200 feestvierders extra. Bovendien moet je meestal een bruidsschat betalen voor je toekomstige vrouw. Je betaalt je vrouw met geiten en koeien.”

In 2013 trok een delegatie van de West-Vlaamse hotelscholen op werkbezoek naar Nairobi. We zien Marc bij Filiep Defraye (Spermalie) en Raphaël Sonneville (Ter Duinen) en voorts ook nog Francis Michuki van het resort.
In 2013 trok een delegatie van de West-Vlaamse hotelscholen op werkbezoek naar Nairobi. We zien Marc bij Filiep Defraye (Spermalie) en Raphaël Sonneville (Ter Duinen) en voorts ook nog Francis Michuki van het resort.© Gwen

“En stoppen aan een rood licht? Rood is hier gewoon een kleur. Je rijdt hier waar en wanneer je plaats hebt. Maar in feite vraagt elk land aanpassingen van de bezoeker. Na een tijdje raak je er aan gewoon en merk je die verschillen niet meer.”

Wat mis je uit België?

“Op gebied van eten hoef ik niets te missen. Je kunt bij mij thuis Noordzeegarnaaltjes, Oud Bruggekaas en Belgische mosterd vinden. Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden wel. Ze zijn hier altijd welkom. Gelukkig bestaat Skype, want zo kunnen we veel chatten met elkaar.”

Marc Van der Borgt in Kenia:

“Mijn pa is vorig jaar voor de eerste keer in zijn leven naar Afrika gereisd. Met zijn 91 lentes was hij vorig jaar de oudste persoon die Kenia heeft bezocht. Hij zou dit jaar graag terugkomen.”

Zou je nog terugkeren naar België?

“Geef mij maar Kenia. Ik heb hier ondertussen een nieuw gezin. Mijn kinderen in België zijn volwassen en hebben hun eigen loopbaan en toekomst.”

Vader Leopold Van der Borght (91) leert de Keniaanse familie de geneugten van het West-Vlaamse bier. We bemerken zowel Omer als Brugse Zot op de tafel.
Vader Leopold Van der Borght (91) leert de Keniaanse familie de geneugten van het West-Vlaamse bier. We bemerken zowel Omer als Brugse Zot op de tafel.© GF

Kenia roept het beeld op van een arm, Afrikaans land. Is dat geen groot contrast met het luxueuze golfen?

“De kloof tussen arm en rijk is enorm, maar de hoofdstad maakt momenteel een grote verandering door. Veel mensen weten niet dat Nairobi één van de snelst groeiende steden ter wereld is. Daarnaast is Nairobi op gebied van wonen en lever duurder dan gelijk welke Belgische stad.”

“Golfen is razend populair in het land. Kenia heeft 48 golfterreinen van 18 holes. Alleen al rond Nairobi zijn er 11 golfterreinen met 18 holes. En er komen er nog altijd bij. De sport is zo geliefd omdat men hier geen winter kent. Je kunt het hele jaar door golfen. Het lijkt een sport voor rijke buitenlanders, maar ook de Kenianen houden er van. Zo trok een groep Kenianen in mei naar België om er te gaan spelen.”

Golf je zelf?

“Wegens tijdsgebrek speel ik zelf niet. Ik heb wel heel wat bijgeleerd over hoe je een golfclub moet managen. Het is geen gemakkelijke job om zo’n groot hotel op een behoorlijke manier te onderhouden.”

Het hotel heeft vijf sterren. Waaraan heeft het die sterren te danken?

“Ons hotel spreekt verschillende soorten mensen aan. Zowel Kenianen als buitenlanders, zakenmensen en toeristen vinden hier hun ding. Sport is voor het hotel erg belangrijk. Het resort beschikt over meer dan 100 hectare golfterrein. Daarnaast bezit het enkele tennisvelden, een gym en petanquebanen. Ook willen we onze bezoekers in de watten leggen. Ze kunnen genieten in het verwarmd zwembad en van massages. Aan toeristen raden we de safari’s en bird watching, vogelspotten aan. Voor de zakenmensen is ons hotel uitgerust met enkele conferentiezalen en draadloos internet. Om alles te onderhouden werken hier 378 personeelsleden.”

Hoog bezoek in het Windsor Hotel: Marc schudt de hand met Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.
Hoog bezoek in het Windsor Hotel: Marc schudt de hand met Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.© GF

Ontmoet je vaak andere West-Vlamingen in Kenia?

“Er wonen nog enkele Belgen hier in Nairobi, maar niet veel. We zijn een kleine gemeenschap hier en alle Belgen kennen elkaar. We spreken regelmatig met elkaar af. We hebben ook heel goede contacten met de Belgische ambassade.”

Wat moet iemand zeker bezoeken als hij naar Nairobi komt?

“De stad is een mekka voor golfers. Ook avonturiers mensen kunnen hier hun hartje ophalen. Met wat geluk kun je op safari de big five (leeuw, olifant, luipaard, neushoorn en buffel, red) spotten. De natuur buiten de stad is adembenemend. Kenia is een land dat alle troeven heeft: een aangenaam klimaat, schitterende bergen en 1100 kilometer strand.”

(Sofie Pauwels – Foto’s Marc Van der Borght/Gwen)