Loes Puype uit Marke maakt zandkoekjes

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. De jonge Loes Puype maakt zandkoekjes.

Al van toen ze twee jaar oud was, keek Loes graag mee wat er in de keuken gebeurde. Nu ze vier jaar is, mag ze af en toe meehelpen met mama Debbie : “Als er pannenkoeken of wafels op het menu staan, is ze er als de kippen bij.” Ook koekjes bakt Loes graag. “Samen met mama maak ik het deeg en dan mag ik vormpjes kiezen en zelf uitduwen.” Loes houdt het meest van de koekjes met chocoladesmaak. “In een afgesloten doos kun je ze enkele dagen bewaren, maar bij ons zijn ze meestal al de dag zelf allemaal op”, lacht Debbie.

Loes Puype uit Marke maakt zandkoekjes

RECEPT

voor 25 vormpjes

INGREDIENTEN

– 80 gram malse bakboter

– een pakje vanillesuiker,

– 50 gram bloemsuiker

– 125 gram patisseriebloem of zelfrijzende bloem

– eventueel cacaopoeder en/of kokospoeder

WERKWIJZE

Doe de boter, vanillesuiker, bloemsuiker en bloem samen in een kom. Kneed de ingrediënten lang genoeg zodat ze een mooi en egaal mengsel vormen.

Wil je graag koekjes met chocoladesmaak ? Doe dan bij een deel van het deeg een lepel cacaopoeder. Meng alles goed samen tot een homogeen geheel.

Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit. Zorg voor een dikte van ongeveer een halve centimeter. Druk de vormpjes uit in het deeg.

Voor koekjes met kokospoeder bestrijk je ze eerst met eigeel. Strooi er het poeder over.

Leg de uitgedrukte stukjes deeg op een plaat met bakpapier. Laat 10 tot 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.