Laura in Paraguay (5) : "Téréré uit een guampa met een bombilla"

14/09/11 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Bron: Kw

Ik kan het bijna niet geloven, maar ik heb mijn eerste maand in Paraguay achter de rug. Ik leerde al veel over de cultuur, ben ondertussen goed geïntegreerd, begin de taal goed te beheersen en heb al vele grappige situaties meegemaakt. Die eerste maand is eigenlijk echt voorbij gevlogen en soms kan ik het nog steeds niet geloven dat ik hier ben.

De mensen hun humeur en leven zijn hier erg afhankelijk van het weer en de temperatuur. Als de zon schijnt, begeeft iedereen zich naar buiten. Ze zitten voor hun huizen of spreken af op het dorpsplein om téreré te drinken. Ikzelf ben ondertussen ook al verslaafd aan dit verkoelende drankje. Téreré is niet weg te denken uit het leven van de Paraguayanen en je ziet hier dan ook overal verschillende groepjes mensen die het drankje drinken. Voor hun huis, op school, in de bus, in de auto,... Het is een deel van hun sociaal leven en ik vind het eigenlijk een heel mooi ritueel. Één persoon schenkt steeds het water in de guampa (bekertje) met het kruidenmengsel. Daarna wordt de guampa doorgegeven en drinkt iedereen ervan. Het drinken gebeurt via de bombilla (soort rietje) en iedereen gebruikt dezelfde bombilla. Voor of na gebruik mag je de bombilla niet afvegen, want dat wordt gezien als onrespectvol..
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!