Koen Crucke eet de beste rundstong bij Lieve en Noël in Heule

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

Noël Desimpelaere (79) en Lieve Strobbe (76) uit Heule zijn de trotse ouders van Hilde en Philippe. Ze hebben ook drie kleinkinderen en een achterkleinkind. Noël werkte altijd als zelfstandig schrijnwerker en was ook 36 jaar vrijwillig brandweerman in Heule. Hun voornaamste hobby is reizen, vroeger vaak met hun idool Koen Crucke.

Hoe lang zijn jullie al fan ? Hoe is het allemaal begonnen ?

Lieve : “Daarvoor moeten we intussen al 27 jaren terug in de tijd. Ik heb al altijd erg van kerstliedjes gehouden en ben gek van operette. Noël zag op een dag een zanger op televisie het kerstliedje ‘Vrolijk Kerstfeest’ brengen en had het mij nadien verteld, al wist hij de naam van die man niet. Een tijd later zagen we hem opnieuw op tv en leerden we zo Koen Crucke kennen. Ik vond hem meteen een mooie man, zo met zijn zwarte krulletjes (lacht).”

Koen Crucke eet de beste rundstong bij Lieve en Noël in Heule

“Even later vroeg een vriendin me of ik haar wilde vergezellen bij een optreden van een zanger die kerstliedjes bracht. Dat was bij Byttebier in Wevelgem, in een organisatie van de Roularta Club. En je raadt het al: bleek dat toen ook net Koen Crucke te zijn. Natuurlijk gingen we mee én we hadden geluk: we hadden plaatsen mooi vooraan. Toen Koen van dat podium kwam waarschuwde ik hem voor het trapje, opdat hij niet zou vallen. ‘Dan zal ik op je schoot liggen’, zei hij al lachend.”

Koen Crucke eet de beste rundstong bij Lieve en Noël in Heule

“Ik wilde hem na het optreden eens persoonlijk gaan spreken, maar Noël vond dat ik die man niet moest gaan storen. Uiteindelijk deed ik toch mijn zin en ging ik Koen Crucke zeggen dat hij heel mooi kan zingen. Daar is ons ‘fan zijn’ eigenlijk begonnen. In de daaropvolgende jaren gingen we vaak naar zijn optredens, vooral in onze provincie en ook tot boven Antwerpen. Limburg was wel te ver. We zijn ook nu nog échte Koen Crucke-fans en dat zal zo blijven, want met Koen en zijn echtgenoot Jan bouwden we een speciale band op.”

Hoe fanatiek zijn jullie?

Lieve : “Ik bezit verschillende affiches van optredens van Koen uit vervlogen tijden. Die heb ik allemaal bewaard. In de woonkamer staat er ook één foto van mij met Koen en we hebben natuurlijk ook albums vol foto’s. Maar qua gadgets houden we dat heel beperkt. Vroeger was dat zo en ook nu is dat nog altijd zo.”

Koen Crucke eet de beste rundstong bij Lieve en Noël in Heule

Noël : “We zijn ook enkele keren mee geweest naar Benidorm. Op vrijdagavond – na mijn werk – namen we het vliegtuig en op zondagavond keerden we terug. Ik denk dat we al zestien keer in Benidorm zijn geweest, waaronder een vijftal keren voor Koen Crucke.”

Koen Crucke eet de beste rundstong bij Lieve en Noël in Heule

Lieve : “We waren ooit in Wenen, aan het standbeeld van Johann Strauss. We reisden ook veel mee met de fanclub naar onder andere Egypte (2005), Turkije, Tunesië (2007), Italië, enzovoort. Op zaterdagavond brachten we vaak een bezoek aan zijn café Toreador in Gent. Koen hield dat maar twee jaar open – van 1994 tot 1996 – maar we waren altijd van de partij. We bezochten ook de Gentse Feesten en zagen alle musicals waarin hij speelde. Enkel naar de Samson & Gert-kerstshows gingen we zelden, hoewel Koen daar ook in mee speelde.”

Koen Crucke eet de beste rundstong bij Lieve en Noël in Heule

Maakte je al persoonlijke anekdotes mee ?

Lieve : “Rond 2006 organiseerden we zelf twee concerten van Koen Crucke in Heule, waaronder ook één met Willy Claes. Die waren telkens uitverkocht. In de periode van zijn café was er eens sprake van ‘heerlijk konijn’. Ik heb dan eens konijn met bier voor hem gemaakt. Even later sprak Koen over koeientong in madeirasaus. Ik kan dat heel goed maken. Koen en zijn echtgenoot Jan, zelfs met zoon Stefan en zijn partner, kwamen regelmatig eens afgezakt naar Heule om bij ons koeientong in madeirasaus te eten. Ik denk dat ik toch al een keer of vijf het lievelingsgerecht voor Koen heb klaargemaakt. Koen zegt nog altijd dat je voor de beste koeientong bij ons moet zijn (lacht).”

Koen Crucke eet de beste rundstong bij Lieve en Noël in Heule

“Toen mijn man afscheid nam van de brandweer in Heule kwam Koen ook langs. Dat was een mooi gebaar, dat we nog altijd waarderen. Toen Koen optrad tijdens een show van Ro Burms in Wetteren, vroeg hij of ik wilde meespelen in een quiz. Voor je idool doe je alles en dat heb ik dan ook gedaan. Ik heb dat ook eens gedaan – op zijn vraag – voor een quiz voor WTV-Focus in De Panne.”

Koen Crucke eet de beste rundstong bij Lieve en Noël in Heule

(PADI – Repro’s FODI)