KLEUTER-KLASSE: de Pagaaiers van Nieuwpoort trekken naar de jungle

02/12/15 om 07:00 - Bijgewerkt om 07:00

Kleuters uit alle hoeken van onze provincie laten hun creatieve duivels los op onze krant! Iedere week tonen we in deze rubriek het knippen, plakken, schilderen en kleuren van deze piepjonge knutselaars. De derde kleuterklas van GBS 'De Pagaaier' in Nieuwpoort trok met onze krant naar de jungle!

Kleuterleidster Marina Dossaer geeft een woordje uitleg:

De derde kleuterklas gaat NIET meer naar school....

NEE, ZE GAAN NAAR DE .... JUNGLE!

Door jullie uitdaging van Krant van West-Vlaanderen, kwam ik op het idee om wilde dieren uit de jungle te knutselen met jullie kranten.

De kleuters waren zo enthousiast en knutselden twee weken aan een stuk. Maar ze wilden meer en meer woeste dieren. Dus kwam het thema 'Afrika, 'China' (pandaberen), en Amerika (bruine beren) erbij.

Op de vensters en kasten rezen de rietstengels, palmbomen, de levensboom en grasstengels uit de grond. De giraffen knabbelden lustig aan de blaadjes, de olifanten slurpten met hun lange slurf aan het water uit de rivier, de krokodillen hapten in je bil, en de apen .... Oei, oei .... Die slingerden langs de lianen naar de toekans en de papegaaien.

De pandaberen rustten tussen de bamboe in China, de bruine beren sliepen In Amerika, en de neushoorn die speelde in het sprankelend water. De slangen sisten langs de takken van de bomen en de tijgers brulden door het hoge gras.

Wereldoriëntatie

De activiteiten 'wereldoriëntatie' werden alle dagen aangevuld: levensgewoontes van de dieren, de leefomgeving, het voedsel, de beharing, het land of bepaald bos waarin ze leefden. Dit alles werd vergeleken met ons herfstbos, onze dieren in het weelderige en kleurrijk bos, de soorten bomen....

De kleuters lijmden het krantenpapier blad per blad op elkaar om achteraf die te schilderen en de levensboom uit Afrika te maken.

Met papier maché werden de proppen tot papegaaien omgetoverd, weliswaar met behulp van glinsterend papier en pluimen.

Met trommels, dozen en keukenrollen en krantenpapier experimenteerden de deugnieten om prachtige dieren te laten verschijnen: olifanten, tijgers, giraffen, een neushoorn en brullende beren.

Leerrijke ervaring

Intussen is onze klas verdeeld in drie hoeken: de jungle, Afrika en ons bos.

Ze hebben een leerrijke ervaring opgedaan en ook de inhoud van de krant leren kennen. De gesprekken gingen ook verder: letters en cijfers herkennen in de krant, prenten sorteren, het nieuws van elke dag 'lezen'.

Het werden leerrijke, prachtige weken.

Dank je wel voor de uitdaging

De Derde Kleuters van juf Marina.

Wil jij met je kleuterklas of je kinderopvang ook in deze rubriek schitteren? Neem De Weekbode, Het Wekelijks Nieuws, De Zeewacht, Kortrijks Handelsblad of Brugsch Handelsblad mee naar je klas/opvang en laat je ukkepukjes erop los. Neem mooie foto's van de kunstwerkjes en mail ze samen met een prachtige klasfoto en een woordje uitleg naar lieven.mathys@kw.be. Veel plezier!

Lees meer over: