Kapitein Winokio spoelt graag aan in Oostende: “Ondersteboven van Permeke!”

© Foto website Kapitein Winokio / Flickr S. Mignon
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Vergeet Haddock of Haak, dé populairste aller kapiteins heet tegenwoordig Kapitein Winokio, de muzikale zeeschuimer. De man is geen West-Vlaming, maar omdat we elke week ook even iemand van òver de provinciegrenzen aan boord hijsen, polsten we deze week bij de kapitein naar zijn band met West-Vlaanderen.

Dag kapitein. Zat er toevallig geen West-Vlaming bij uw zonder twijfel roemrijke voorvaderen?

“Neen, ik ben écht geen West-Vlaming. Maar veel van mijn eerste liedjes en verhalen zijn geschreven in Oostende. De wind zit daar precies goed en het verre zicht op zee doet denken en dromen. Ik logeerde dan op boerderij Hof Ten Hullenhove tussen de koeien, ging eten in restaurant In De Stad Kortrijk bij René (al is die nu voor onbepaalde tijd dicht) of in Bistro Beau Site op de zeedijk. Dat zijn ook mijn favoriete plekken in West-Vlaanderen, samen met het schip Mercator.”

“Lang geleden gingen we een keer met onze school naar een expo in Oostende van het Expressionisme. Mijn moeder spreekt er nog altijd over hoe ik toen terug kwam van die tentoonstelling, helemaal ondersteboven en geïnspireerd. Vooral Permeke was zeer bijzonder voor mij. Ik begreep die taal. Een van mijn beste vrienden op school komt trouwens uit Bredene. We gingen vaak uit in Oostende en daar leerde ik de ruige kant van deze zeemensen kennen. Héérlijk! Dus ik heb een warme band met deze kuststad.”

Wat zijn volgens u de grote kenmerken van West-Vlamingen?

“Recht voor de raap. Werkers. Je kan er op rekenen. Trouw.”

(FV)

Kapitein Winokio brengt zijn muziek ook in 2017 naar West-Vlaanderen. De ‘ABC, Zing Maar Mee’-tour brengt hem en zijn muzikanten naar Wevelgem (04/02, CC Guldenberg), Kortrijk (12/02, Schouwburg), Ieper (18/02, Het Perron), Waregem (25/02, De Schakel) en Oostende (05/03, Kursaal)