Julia Devos (23) in Australië: “Mijn vertrek heeft mensen gekwetst, maar ook deuren geopend”

Redactie KW

KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Julia Devos in Busselton, Australië.

Op een reis naar Australië solliciteerde Julia Devos voor een job als jeugdwerker. Wonder boven wonder kreeg zij de baan, waarna ze halsoverkop terug vloog naar Down Under. Wat ze na dit jaar zal doen, weet de Kortrijkse nog niet. “Misschien ga ik wel een jaartje in Rome of Londen wonen.”

Vanwaar de keuze voor Australië?

“Mijn verhaal begint in Peru, waar ik mijn partner Michael leerde kennen. Ik liep er stage in een jeugdgevangenis. Na het schrijven van mijn thesis in België, vertrok ik met een goede vriendin, Nedra, naar Thailand voor een afstudeertripje, waarna ik naar Australië reisde. Om mijn geluk te testen, startte ik met solliciteren in Australië en ik mocht beginnen als jeugdwerker. Ik hoorde het goede nieuws toen ik in december 2014 thuis Kerstmis vierde. Na wat geregel kon ik in februari opnieuw vertrekken.”

Julia Devos (23) in Australië:

Australië laat niet iedereen zomaar toe. Raakte jij makkelijk het land binnen?

“Ik ben hier op een Working Holiday Visum, gericht op jonge mensen die het land zo kunnen bezoeken. Het visum is makkelijk te krijgen als je aan de voorwaarden voldoet. Ik vraag me vooral af wat er ná dit visum zal gebeuren. Als ik geen job vind met een langdurig contract, moet ik mogelijk het land na één jaar verlaten. Bij al dat regelen komt veel papierwerk en geld kijken.”

Had je aanpassingsproblemen?

“Zeker en vast. Om te beginnen moest ik overschakelen van het studentenleven naar het werkleven. Daarnaast kende ik hier niemand en spreken de mensen een andere taal. Je kan je wel voorstellen dat mijn eerste maanden niet erg gemakkelijk verliepen.”

Julia Devos (23) in Australië:

Verschilt de Australische cultuur van de Belgische?

“De werkethiek is hier anders. In België is professionaliteit een belangrijkere factor, terwijl men hier meer belang hecht aan ervaringen. Verder is de levensstijl van de mensen aangepast aan het klimaat. Van sommigen draait hun leven enkel rond the beach. Ze brengen dan ook zo veel mogelijk tijd door met surfen en barbecues. De afstanden zijn ook anders dan in België. Wanneer ik ergens naartoe ga, moet ik al snel een half uur tot een uur rijden, wat normaal is. Naar een andere stad rij ik drie uur. Fietsen zie je hier dan ook niet veel. Een auto, dat is hier echt wel onmisbaar.”

Wat mis je uit België?

“Onze gezellige cafécultuur. Een pintje pakken zoals in Kortrijk met mijn beste maatjes Anke en Maxim zit er hier niet in. Alcohol is belachelijk duur, waardoor mensen niet vaak op café gaan. Je zou denken dat dit een positief gevolg heeft voor alcoholconsumptie, maar dat is niet het geval.”

“Familie en vrienden zijn onvervangbaar. Ik mis ze stuk voor stuk allemaal heel erg hard. Vooral mijn mama Ann en zussen Thalisa en Billy waren verdrietig. Mijn vertrek kwetste sommige mensen, al opent het ook veel deuren. Zo komen mijn zussen misschien voor Nieuwjaar, iets wat ze anders niet zouden kunnen meemaken.”

Julia Devos (23) in Australië:

Australië is een groot land, met woestijn, regenwoud, kust, grote steden… Waar kunnen we jou terugvinden?

“Momenteel leef ik in Busselton, een kuststadje aan de zuidwestkust van Australië, in een mooie wijnstreek. Het kleine stadje York vind ik echt charmant. Het voelt alsof je terugkeert in de tijd. Wanneer ik tijd en geld heb, zou ik graag het noorden eens verkennen.”

Waar zal een toerist zeker van genieten?

“Ik vond Lucky Bay echt de max! Het is een kleine camping, waar ik al eens ging kamperen met mijn vriend. In het natuurreservaat kun je superdicht bij de kangoeroes komen. Soms komen de dieren zelfs in je tent! Meestal zijn ze echter mensenschuw. De camping ligt vlak naast ‘het witste strand van Australië’, dus zeker een bezoekje waard.”

Julia Devos (23) in Australië:

Zou je nog terugkeren naar België?

“Daar denk ik regelmatig over, al wil ik niet per se terug naar België. Wel naar Europa. Ik zou graag een jaartje wonen in Londen of Rome. Maar ik ben nog jong, ik heb nog tijd genoeg.”

(Sofie Pauwels – Foto’s Julia Devos)