Josephine Verschoore in China: “Ik wilde avontuur en dat is wat ik zal krijgen”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

De Kortrijkse Josephine Verschoore verruilt ons land vijf maanden lang voor China om er te gaan studeren aan de Tsinghua University in Peking.

Josephine Verschoore zit momenteel in haar laatste jaar handelsingenieur aan de KU Leuven. Ze zal afstuderen met een specialisatie in productie en logistiek (major). Daarnaast moest ze ook een zogenaamde ‘minor’ kiezen, en dat werd ‘International business, strategy and innovation’. De vakken van die minor komen erg goed overeen met wat ze kan volgen aan Tsinghua University in China. “Mijn bachelor heb ik volledig in Leuven gevolgd”, vertelt ze. “Misschien een vreemde keuze om niet voor de KULAK te kiezen, maar ik wou gewoon eens iets anders proberen. Ik vind het helemaal niet erg om alleen aan een nieuw avontuur te beginnen.”

Waarom koos je net voor China om te gaan studeren?

Josephine Verschoore in China:

“De faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KUL biedt een groot aanbod aan qua uitwisseling. We kunnen kiezen uit bestemmingen over de hele wereld. Dat maakt een keuze eerst niet zo makkelijk, maar met enkele vooropgestelde criteria heb ik voor China geopteerd. Ten eerste wou ik iets buiten Europa studeren, want de Europese landen kan je makkelijker via een citytrip bezoeken. Ten tweede vind ik het ook belangrijk dat het land veilig is, waardoor de meeste landen in Latijns-Amerika geschrapt konden worden. Zuid-Afrika, de enige bestemming in Afrika, sprak me ook minder aan, omdat ik vorig jaar al een maand heb doorgebracht in een Afrikaans land (Zambia), en ik wou eens iets anders. En tot slot heb ik ook rekening gehouden met hoe duur het er is om te leven. Studeren in Amerika of Australië is een pak duurder dan in België. Azië stond dus voorop, met China als uitkomst, omdat dat me het grootste avontuur leek.”

Waar kwam je terecht?

“Ik studeer hier aan Tsinghua University, school of economics and management. Tsinghua is één van de beste universiteiten in China. Mijn vakken zijn allemaal ‘international business’ gerelateerd. De lessen zijn allemaal in kleine groepjes en het is meer case- en praktisch gericht. Helemaal anders dan in Leuven, dus ik ben blij om eens af te stappen van het theoretische.”

Wat fascineert jou zo aan China?

“Het is een fascinerend land in vele opzichten. De manier waarop mensen hier leven, hoe hun blik op de wereld is, hoe ze omgaan met klimaat… Het is precies een hele andere wereld waar je in terechtkomt. Iedereen zou het eens moeten meemaken.”

Josephine Verschoore in China:

Je woont er in Peking. Hoe moeten we ons je verblijf voorstellen?

“Ik woon op de campus van Tsinghua University zelf, in een gebouw met andere internationale studenten. Het is er niet wat ik gewoon ben in België, maar voor hetgeen ik moet betalen, kan ik niet klagen. Het is veel goedkoper dan op de private markt. En probeer maar eens iets te vinden buiten de campus als je geen Chinees praat, da’s een zeer moeilijke klus. Daarnaast is het makkelijker om contacten te leggen, aangezien heel veel studenten hier zitten. Je kunt er ook even ontsnappen aan de drukte van Beijing. De campus is erg rustig en heeft tal van groene plaatsjes.”

Josephine Verschoore in China:

Je bent er intussen al een kleine twee weken. Hoe zijn je eerste indrukken van de stad? Was je er al eerder geweest?

“Ik ben nog nooit eerder in China geweest. Enkele vrienden van mij wél en die hadden me al veel verteld, waardoor ik al enigszins wist waaraan ik me mocht verwachten. Als je op voorhand al weet dat kleine kinderen hier geen luiers dragen, maar gewoon een gat in hun broek hebben, dat mensen spuwen op straat, dat ze amper Engels praten, dan ben je minder geschokt als je dat in het echt ziet. Ik wist wat er me te wachten stond. In plaats van te schrikken, is het eerder ‘herkennen’.”

Josephine Verschoore in China:

“Maar er zijn uiteraard ook veel positieve kanten aan de stad. Zo vind ik het fantastisch dat de winkels hier open zijn tot tien of zelfs elf uur ‘s avonds. Ook de cultuur en de natuur zijn hier prachtig. Er zijn zoveel prachtige dingen te bezoeken in Beijing en in de rest van China. Ik kan niet wachten om het allemaal te ontdekken.”

Je wist wat je te wachten stond, maar is het moeilijk om je aan die zaken aan te passen?

“Ik wou een avontuur, dus dat is wat ik zal krijgen. Ik denk dat ik ook wel met de juiste ingesteldheid naar hier ben gekomen. Verwachten dat alles hetzelfde is als in België, zou maar idioot zijn. Ik wil zo veel mogelijk genieten en nieuwe dingen proberen.”

Heb je plannen om in je latere loopbaan ook de wereld te verkennen of is dit eerder iets ‘nu of nooit, want eens er werk en een gezin zijn komt het er niet meer van’?

“Ik zou zeker nog graag andere delen van de wereld verkennen. Dat is inderdaad niet zo evident als je al werkt, maar ik zou het dan ook bijvoorbeeld niet erg vinden om verlof op te sparen om dan één keer weer een grotere reis te kunnen maken. Het is natuurlijk moeilijk om de toekomst te voorspellen. Ik weet nog niet waar ik zal belanden na het afstuderen, laat staan waar ik binnen vijf jaar zal zijn. Ik heb geen glazen bol om dat te weten, en al zou ik er ene hebben, dan nog zou ik hem niet gebruiken (lacht).”

Josephine Verschoore in China:

Zal je in die vijf maanden bezoek krijgen van familie en/of vrienden?

“Midden september komen drie vrienden me bezoeken. Ze reizen rond in China en maken een tussenstop in Beijing. Ik kijk er alvast naar uit. Ook tijdens de National Holiday heb ik bezoek van een vriendin. Ze studeert momenteel in Shanghai en komt even langs in Beijing. Wat later dit semester zal ik haar dan bezoeken in Shanghai. Er komt geen familie langs op bezoek, maar dat verwacht ik ook helemaal niet. China is de andere kant van de wereld, en vijf maanden zijn sneller over dan ik zou denken. En met de sociale media de dag van vandaag is het super makkelijk om contact te hebben.”

Zijn er zaken waar je ‘niet gerust op bent’? Eten dat je niet (her)kent, de taal die gigantisch moeilijk is, de grootstad tout court…?

“Het enige waar ik niet gerust in ben, is dat ik ziek zou worden. Als je de taal niet kent, is het erg moeilijk om uit te leggen wat er mis met je is. Ik ben wel van plan om Chinese lessen te volgen, maar na enkele maanden zal het nog altijd moeilijk zijn om een conversatie te hebben in het Chinees. Het is nu eenmaal geen eenvoudige taal om te leren. Momenteel is het nog met handen en voeten, of met een app, proberen uit te leggen wat ik nodig heb. Meestal houd ik dat voor 10 minuten vol, om dan af te druipen en mezelf voor te houden dat ik het toch niet echt dringend nodig heb (lacht).”

Josephine Verschoore in China:

“Het eten is ook helemaal nieuw en ook weer door de taalbarrière weet ik bijna nooit wat ik bestel. Gelukkig wordt hier vaak gedeeld aan tafel, waardoor het niet zo erg is als er één iets tegenvalt. Ook de grootstad zal wel meevallen, aangezien ik altijd kan terugvallen op de campus als ik even wat rust wil.”

Wat vonden je familie en vriendenkring van je tijdelijke verhuizing?

“Het is dubbel. Aan de ene kant zijn ze natuurlijk wat ongerust. Ze hebben me het liefst in België, maar aan de andere kant zijn ze blij dat ik deze kans heb gekregen. Ze weten dat ik hier echt naar uitkeek, dus ze hebben me wel gesteund in mijn keuze.”

Is het de bedoeling dat je in die vijf maanden ook meer van het land dan louter Peking zult gaan verkennen?

“Ik wil absoluut nog wat meer van het land verkennen. Niet alles uiteraard, want dat is zowel qua tijd als op financieel vlak niet mogelijk. Toch wil ik zeker eens naar Shanghai, Xi’an, Datong en Huangshan, waar filmopnames van Avatar gemaakt zijn.”

(Frederik Jaques)