Johan Vannoote maakt waterzooi van kip

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de waterzooi van kip van Johan Vannoote uit Langemark-Poelkapelle

“Koken doe ik altijd met Vlaamse muziek op de achtergrond”, lacht Johan. “De keuken is dan helemaal mijn terrein. Zowat elke dag sta ik met veel plezier achter de potten.”

Met enkele jaren kokschool en traiteuropleiding achter de rug heeft hij heel wat culinaire bagage. De agent op rust draait er z’n hand niet voor om om ook voor grote groepen te koken.

“De waterzooi van kip is een receptje dat goed scoort”, weet Johan. “Als we bezoek hebben, maak ik het wel eens klaar. Ik krijg dan ook vaak de vraag naar het recept. Zelf scheurde ik het eens ergens uit en maakte er mijn eigen versie van.”

Johan Vannoote maakt waterzooi van kip

RECEPT

voor vijf personen

INGREDIENTEN

– 1 braadkip

– 40 gram boter

– 40 gram bloem

– 3 stuks prei

– 350 gram wortels

– 300 gram selder

– gehakte peterselie

– 1 ui

– 1 kruidnagel

– 5 aardappelen

– blokje kippenbouillon

– room

– peper

– smaakversterker Knorraromat

WERKWIJZE

Was en versnijd de kip. Kook de versneden kip samen met enkele stukjes wortel, wat selderbladeren en de ui doorprikt met de kruidnagel. Schuim de kokende bouillon regelmatig af.

Haal de kip uit de bouillon als die gaar is. Giet de bouillon door een zeef. Ontvel en ontbeen de kip, snij in stukjes.

Smelt de boter in een kom, roer er de bloem doorheen en bevochtig met 75 cl bouillon. Breng al roerend aan de kook. Voeg het blokje kippenbouillon toe. Voeg room toe en laat zachtjes koken. Kruid bij met peper en Knorraromat. Voeg ten slotte ook de kip toe.

Kook de aardappelen. Snij de wortel, prei en selder in julienne en kook de groentjes. Voeg aardappelen en groenten toe bij de kip.

Dien de waterzooi op in een diep bord met wat gehakte peterselie.