Johan Bruyneel, 19 jaar geleden derde in de Vuelta, wordt vandaag 50

© Criterium du Dauphiné in 2011. (Foto Belga)
Redactie KW

Johan Bruyneel viert vandaag zijn 50ste verjaardag. De Izegemnaar doet dat op de dag van de start van de 67ste editie van de Ronde van Spanje, de rittenkoers waarin hij 19 jaar terug als derde finishte.

Bruyneel was 12 jaar aan de slag bij de profs, tussen 1987 en 1998. Hij kwam achtereenvolgens uit voor de ploegen SEFB, Lotto, Once, Rabobank en terug Once. Zijn eerste profoverwinning boekte hij als neoprof in de Ronde van de Toekomst, waarin hij zesde werd. Een jaar later won hij al meteen twee ritten in de Ronde van Zwitserland.

De jaren erna volgden ook zeges in de Rund um den Henninger Turm, Coppa Placci, Grote Landenprijs en ritzeges in opnieuw de Toekomstronde, Ronde van de Vaucluse, GP du Midi Libre, Ronde van het Baskenland, Catalaanse Week en Ronde van Rioja. Bruyneels hoogtepunten waren echter zijn ritzege in de Vuelta van 1992 en de dubbele ritwinst in de Tour: in 1993 in de zesde etappe naar Amiens en twee jaar later in eigen land in Luik, waar hij niemand minder dan Miguel Indurain achter zich liet en de gele trui veroverde.

Podium in de Vuelta van 1995

Nog in 1995 – twee jaar na zijn zevende stek in de Tour – behaalde Bruyneel ook zijn beste resultaat ooit in een grote ronde: derde in de Vuelta na ploegmaat Laurent Jalabert en Abraham Olano. Achteraf gezien een opzienbarende prestatie, aangezien Bruyneel samen met Thomas De Gendt (derde in de Giro 2012) nog steeds de enige Belg is die de voorbije 25 jaar op op het podium van een grote ronde is geëindigd. Nochtans kende Bruyneel – als renner al gekend voor zijn intelligentie – zijn kwaliteiten en tekortkomingen. “Mijn motor is te licht”, vertelde hij in 1995, het jaar van zijn derde plaats in de Vuelta. “Die zevende plaats in de Tour van twee jaar geleden? Dat is het maximum wat je van mij moet verwachten.”

Het meest opvallende moment uit de wielercarrière van Bruyneel was echter zijn val tijdens de afdaling van de Cormet de Roselend in de Tour van 1996, toen hij een bocht miste en in een ravijn viel. Op miraculeuze wijze overleefde hij de val en klom hij weer op de fiets.

Het tijdperk Lance Armstrong

Na zijn carrière werd Bruyneel ploegleider bij US Postal (en later Discovery Channel, Astana en RadioShack) en bouwde hij met Lance Armstrong en later ook Alberto Contador een veel groter palmares dan als renner uit. Vanaf 1999 hielp hij de Amerikaan aan zeven opeenvolgende Touroverwinningen. In 2007 en 2009 volgden een achtste en negende triomf met de Spanjaard.

Op 12 oktober 2012 beëindigde Bruyneel definitief zijn carrière als ploegleider. Oorzaak: een lijvig rapport met dopingbeschuldigingen door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA aan het adres van Armstrong en onder meer ook Bruyneel. Op 10 april 2014 legde het USADA Bruyneel een schorsing van 10 jaar op.

(TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier