Jasper Ghillemyn uit Heule eert de picon van mémé Agnès

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de ‘picon van mémé Agnès’ door Jasper Ghillemyn uit Heule.

“Bij onze mémé Agnès was er altijd bezoek. Ze zat steevast aan het hoofd van de tafel en voorzag iedereen van drank”, opent Jasper. “Mémé brouwde liters picon, maar dronk er zelf geen druppel van. Toen ze stierf in 2010, besloten we om ‘haar’ picon te blijven brouwen. Het is een recept dat ik nog nooit ergens anders vond.”

Naar sommige ingrediënten is het even zoeken: picon Club vind je per liter bij Auchan, een flesje Curaçao brun de Hollande haal je bij de apotheker en pure alcohol van minstens 90° vind je bij Colruyt of ook via de apotheker.

Jasper Ghillemyn uit Heule eert de picon van mémé Agnès

RECEPT

voor vier liter

INGREDIENTEN

– 1 fles van 1 liter picon Club

– 2 liter droge witte wijn

– 1 essence flesje van 20 ml Curaçao brun de Hollande

– 400 ml alcohol van 90° (voor consumptie)

– 200 gram suiker

– 450 ml water

– rode grenadine

– 3 lege flessen

WERKWIJZE

Los de 200 gram suiker op in 450 ml water en verwarm zachtjes.

Giet de essence in 400 ml alcohol.

Meng het suikerwater met het alcoholmengsel op afstand van het vuur. Laat deels afkoelen.

Neem de 3 lege flessen van een liter. Giet 250 ml picon in elke fles.

Giet in de maatbeker een grondje grenadine en doe er 250 ml van de Curaçao bij. Meng dit met de picon. Vul de flessen verder op met de witte wijn.

Schroef de dop op de flessen en meng alles goed. Dien fris op.