Isabelle Dekien in Portugal: “Intussen kom ik ook nooit meer ergens te vroeg op een afspraak”

Isabelle met hun twee kindjes. © GF
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Isabelle Dekien in Portugal.

Isabelle Dekien (29) is afkomstig van Esen bij Diksmuide en woont nu bijna 8 jaar in Portugal, samen met haar partner Rui (37) en de kindjes Lia (6) en Juul (4).

Hoe ben je daar in Portugal beland?

“Na mijn studies keramiek en glaskunst aan Sint Lucas in Gent besloot ik even – zes maanden was het oorspronkelijke idee- wat te reizen. Ik werkte wat in de zomer en besloot in september met rugzak en tent naar het ‘Zuiden Van Europa’ te trekken. Met twee vriendinnen nam ik het vliegtuig naar Salamanca in Spanje, om dan van daaruit te gaan liften naar Lissabon, waar ik een vriend wou gaan opzoeken. Na enkele weken Lissabon ben ik nog naar het zuiden van Portugal en Spanje getrokken met enkele vrienden. Toen die terug naar België vertrokken, besloot ik opnieuw in Lissabon te stranden. Ik huurde er een kamer en besloot om werk te zoeken… Geen gemakkelijke opgave, want ik verstond en sprak geen letter Portugees. Ik ging een dag ‘op proef’ werken in een café, maar die stuurden me later een bericht dat ze iemand hadden aangenomen die wel Portugees sprak.”

Isabelle Dekien in Portugal:

Maar niet getreurd: blijkbaar bleef je er toch plakken…

“Yep, want ondertussen leerde ik mijn buurman kennen en dat was meteen de grootste reden om in Portugal te blijven… Dat en natuurlijk ook de zon. Wat later kon ik aan de slag in een callcenter, waar ik in het Nederlands telefoontjes uit België aannam. Dat was totaal niet mijn ding en ik besloot om het over een andere boeg te gooien.”

“Ik zorgde voor een gelijkstelling van mijn diploma en vond een plek om een professionele stage te lopen. In Chapitô – een sociaal project en circusschool – begon ik begin 2009 een stage in de garderobe van het theater. Ik leidde er een recyclageatelier. In Chapitô leerde ik mijn huidige collega’s kennen, die juwelen maken van geëmailleerd koper, en die verkochten in een kleine glazen kiosk. Nu, 7 jaar later, maak ik ook zelf dingen – je vindt mijn werk ook op Facebook terug – die we samen in een ietwat grotere winkel in Chapitô verkopen.”

Isabelle Dekien in Portugal:

Waar woon je precies?

“Ik verhuisde twee jaar geleden, samen met mijn vriend en twee kindjes, van Lissabon naar het platteland. We kochten er een oud boerderijtje op zo’n 150 km ten zuiden van Lissabon. De perfecte mix van platteland en zee, op acht kilometer van Costa de Santo André. Mijn atelier installeerde ik in een oude caravan en om de twee weken ga ik enkele dagen naar Lissabon.”

Isabelle Dekien in Portugal:

Je hebt er duidelijk je draai gevonden.

“Zeker, want ondanks de crisis in Portugal heb ik beetje bij beetje een eigen merk kunnen opbouwen. Ik kan nu leven van wat ik graag doe. Hoeveel ik verdien hangt natuurlijk af van de verkoop… Gelukkig gaat het met de toeristische sector goed in Portugal.”

Hoe bevalt de lokale bevolking je?

“De Portugezen zijn over het algemeen zeer vriendelijke en behulpzame mensen. Waar ik het meeste aan moest wennen is hun gebrek aan stiptheid. Maar na 8 jaar in Portugal moet ik toegeven dat ik ook nooit meer 5 minuten te vroeg op een afspraak ben! (lacht)”

Isabelle Dekien in Portugal:

Mis je je thuisland niet?

“Wat ik het meeste mis uit België zijn de familie en de vrienden en ‘een kleintje met andalouse en een kaaskroket’. Met het thuisfront heb ik contact via Skype, messenger en telefoon en elk jaar probeer ik twe keer naar België te gaan. En dat werkt ook in de omgekeerde richting: af en toe komt er hier ook Belgisch bezoek over de vloer.”

(FJA – Foto’s Isabelle Dekien)