Internationaal promotiefestival voor circus- en straattheater in Ieper

Redactie KW

Van 11 tot en met 13 april is er opnieuw De Gevleugelde Stad. Dit internationaal promotiefestival voor circus- en straattheater brengt gratis optredens in de binnenstad en op de vestingen in Ieper.

Oud-cultuurfunctionaris Jan Victoor staat nog altijd in voor de organisatie van straattheaterfestival De Gevleugelde Stad in Ieper. Dit jaar selecteerden hij en zijn team 76 groepen die goed zijn voor 280 optredens. Alle artiesten komen gratis optreden tijdens De Gevleugelde Stad. “Ze hopen er ontdekt te worden door promotoren en organisatoren”, legt Jan Victoor uit. “De artiesten krijgen enkel een bed en een maaltijd. Jammer genoeg is er geen plaats voor alle ingeschreven groepen. Bij de geselecteerden horen 20 nieuwe groepen, de 56 anderen hebben hier al eerder opgetreden. Er is dan ook speciale aandacht voor nieuw en jong talent. Daarnaast bestaat 20 procent van alle optredens uit niet-professionele artiesten en groepen. Heel wat kunsten komen aan bod, zoals circustechnieken, theater, dans, poppenspel, vuurspektakel… Zelfs muziekgroepen die normaal in theaters optreden, schrijven zich in. Sommige optredens vinden sowieso plaats in de stadsschouwburg en Het Perron, zelfs als het mooi weer is.”

Animo op de vestingen

Het Perron blijft de centrale ontmoetingsplaats van het kunstenfestival. Daar vinden heel wat activiteiten plaats op vrijdag- en zaterdagavond, maar ook overdag staan er optredens gepland. Op de vestingen krijgen de mobiele voorstellingen voldoende ruimte op de wandelweg. Op zaterdag- en zondagnamiddag zal het druk worden in het centrum met optredens aan het Lapidarium, het Astridpark, de Janseniusstraat, de Grote Markt en de binnenkoeren van de Lakenhallen.

Er is een gratis pendeldienst van toeristentreintjes tussen de Grote Markt en de Esplanade. Tijdens het festival zijn er infostands op de Grote Markt, waar een gratis programmabrochure te verkrijgen is. Bij slecht weer schakelt men over op een noodprogramma dat niettemin de moeite waard is om naar Ieper af te zakken.

Het festival begint op vrijdagavond: met 25 groepen waaronder vuurshows, muziek, installaties en straat- en circustheater. Ook op zaterdagavond werd het programma sterk uitgebreid. Dan nemen de artiesten ook het centrum in. Vooral het optreden Sacred Places, een voorstelling met zang en dans met de Lakenhallen als decor, is veelbelovend.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier