INSPECTEUR JPT : Man uit Zarren jaagt met een jachtgeweer ‘mooiste meisje van Diksmuide’ 280 loden bolletjes door het lijf

Redactie KW

Jannick C. uit Zarren werd in oktober 1998 veroordeeld tot twintig jaar cel voor doodslag op Bianca Lycke (22), zijn levensgezellin, moeder van hun dochtertje I. en uitbaatster van café De Reebok in Zarren. Drankzucht, jaloezie, geflirt en wraak zorgden voor dit passioneel drama.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Het verdict door het West-Vlaamse assisenhof viel een half uur voor de 25ste verjaardag van Jannick C., toen nog seizoenarbeider bij het groenteverwerkend bedrijf Bonduelle in Kortemark. Jannick C., genoot van de Wet Lejeune om vervroegd vrij te komen, maar hield zich niet aan de voorwaarden. Hij vloog weer achter de tralies. Hij kreeg nadien een tweede kans om zich in de maatschappij te integreren maar negeerde andermaal de opgelegde voorwaarden. Hij zou weer opgesloten zijn.

Zelfbeheersing

Voor de advocaten Oswald en zoon Kurt Vanlerberghe, die namens de nabestaanden van het slachtoffer als burgerlijke partij optraden, kon de strafmaat niet hoog genoeg zijn. “Er is absoluut geen sprake van een ongeval of onopzettelijke doding. Jannick C. is een onmens en handelde bewust, én met voorbedachte rade. Op het moment van het drama behield hij zijn zelfbeheersing. Hij kende het jachtgeweer door en door en hij had Bianca voordien ook al vier keer met de dood bedreigd. Bovendien was er een kind van hem op komst bij zijn nieuwe vriendin.”

“Hij had de rijkswacht verteld dat hij Bianca de kop zou inslaan. Aan een vriend toonde hij een kogel met de boodschap dat hij Bianca daarmee zou ombrengen.” Openbaar aanklager Nicolas Haemers was het eens: “Jannick C. heeft Bianca gewild omgebracht.” Hij vorderde 25 jaar opsluiting.

Controle verloren

De verdedigers van de dader, mr. Walter Van Steenbrugge en zijn confrater Christine Mussche, pleitten niettemin de onopzettelijke doding: “Jannick heeft buiten zijn wil gehandeld. Hij had op het moment van de feiten geen controle meer over zichzelf. Jannick ging ervan uit dat Bianca een relatie had met iemand anders. Ook hij had een andere vriendin. Een week voor de feiten was tussen beide partners al een overeenkomst gemaakt over de verdeling van de huisraad en het hoederecht over de kleine I. Maar op die bewuste 18 november 1996, de dag dat Janniek zijn kleren kwam ophalen in café De Reebok en dus wilde vertrekken, ging Biance plots niet meer akkoord met de afspraak van een week eerder. Op dat moment zijn bij Jannick de stoppen doorgeslagen. Het fatale schot ging af, buiten zijn wil. Dat houdt in dat artikel 71 van toepassing is en dat hij moet worden vrijgesproken.”

Het fameuze artikel 71 uit het strafwetboek gaat over onweerstaanbare dwang en wordt soms als achterpoortje gebruikt om een beschuldigde vrij te pleiten.

Zijn stem kwijt

In feite had het assisenproces al in mei 1998 moeten plaats vinden. Het proces werd uitgesteld omdat de kroongetuige zich ziek meldde: wapendeskundige Luc Cnops was zijn stem kwijt. De getuigenis van de wapenexpert was cruciaal als bewijs voor de thesis van doodslag. Luc Cnops schreef in zijn rapport dat Bianca Lycke beschoten werd toen zij in de zetel zat. De hagellading werd van zeer dichtbij, met bijna rakende loop, afgevuurd.

Een jaloerse Jannick C. (toen 24) C. joeg op 18 november 1996 Bianca Lycke (22), zijn levensgezellin en uitbaatster van café De Reebok in Zarren, met een Italiaans jachtgeweer 280 loden bolletjes door het lijf.

Plots viel een schot

Jannick C. was in de namiddag het café binnengestapt om Bianca te melden dat hij haar wou verlaten. Hij beval haar zijn kleren bij elkaar te zoeken. Het koppel trok zich terug in de woonkamer. Er ontspon zich een discussie met dochtertje I. als inzet. Bianca wou het kind niet met hem laten meegaan, waarop hij haar met het jachtgeweer bedreigde. Plots ging een schot af… Jannick C. kwam uit de woonkamer en bekende dat hij Bianca had neergeschoten. Het dramatische tafereel speelde af onder de ogen van hun toen tweejarig dochtertje I.

Enkele stamgasten stonden als aan de grond genageld. “Bel een ambulance”, riep hij, waarna hij wegreed in zijn zwarte Renault 5. Een inderhaast opgeroepen medisch urgentieteam kon Bianca Lycke niet meer reanimeren. Toen een gerechtelijk team een uur later nog getuigen aan het ondervragen was, keerde Christiaen terug naar de herberg. Hij werd meteen gearresteerd, maar verklaarde dat het wapen toevallig was afgegaan. Jannicks vader – een van de aanwezige klanten – had het wapen ondertussen onder een zetel in de woonkamer gegooid. Zijn zoon had het jachtgeweer van een stamgast gekregen. Die had het geweer en de bijhorende munitie geruild voor een videocamera.

Liefde op eerste zicht

Aanvankelijk stond niets het liefdesgeluk van Bianca Lycke en Jannick C. in de weg. Maar drankzucht, geflirt, jaloezie en wraak zorgden uiteindelijk voor een passioneel drama.

Bianca en Jannick leerden elkaar in Diksmuide kennen tijdens de zomer van 1990. Het was liefde op het eerste gezicht. Zij was de enige en ietwat schuchtere dochter van een Diksmuids drie kinderen tellend arbeidersgezin, hij was de nogal verwende en soms onhandelbare, enige zoon van een echtpaar uit Esen. Bianca woonde een tijdlang in het ouderlijke huis van haar vriend in. Zij beredderde er voor haar ‘schoonvader’ het huishouden na de echtscheiding van Camille C. en Christiana B..

In 1994 gingen Jannick en Bianca – “het mooiste meisje van Diksmuide” – samenwonen. Zij kregen op 23 augustus van datzelfde jaar een dochtertje I..

Razernij

In mei 1995 verhuisde het jonge paar naar Zarren, waar Bianca café De Reebok overnam. Na hun intrek in De Reebok begon Jannick zwaar te drinken. Hij was naar verluidt dagelijks dronken en werd dan agressief : hij dronk twee bakken bier per dag en gaf Bianca herhaaldelijk klappen. Het gevolg was dat zij hem verschillende keren verliet en onderdak zocht bij haar ouders. Maar telkens opnieuw liet zij zich ompraten om terug te keren. Toch verbeterde hun relatie niet. Jannick kon het naar eigen zeggen niet verkroppen dat Bianca met de klanten flirtte, verdacht haar van ontrouw en nam zogezegd wraak door een relatie aan te gaan met een vrouw uit Oudenburg. Toen een vrouwelijke collega bij de firma Bonduelle in Kortemark, waar Jannick C. werkte, hem vertelde dat haar vriend een verhouding had met Bianca, was voor de Zarrenaar de maat vol.

De laatste kus

Het vervolg speelde zich op 18 november 1996 af. “Ik handelde in moment van razernij. Ik wist niet meer wat ik deed. Plots viel het schot. Ik nam haar nog in mijn armen. Ze zei dat ze van me hield. Ik gaf haar nog een kus en rende weg.”

(JPT)