Inspecteur JPT (58): De Kortrijkse museummoord. Seksmaniak, bijgenaamd kaasbolleke, executeert jonge minnares

© Foto Patrick Holderbeke
Redactie KW

De stoppen sloegen bij gepensioneerd wapenhandelaar Willem Bostyn uit Harelbeke door toen hij vernam dat zijn veel jongere minnares hem de bons gaf en voor een ander koos. Hij maakte haar koelbloedig af.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

In februari 2002 veroordeelde het assisenhof de toen 67-jarige Willem Bostyn, een voormalige wapenhandelaar uit Harelbeke, tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn ex-minnares, de 41-jarige Patricia Kesteloot uit Heule. Toen de beschuldigde het laatste woord kreeg en om vergiffenis smeekte, werd hij in de assisenzaal uitgejouwd door de familie van het slachtoffer.

Kaasbolletje

De affaire staat in de juridische annalen geboekstaafd als de museummoord van Kortrijk. Mrs. Charles Leysen en zoon Jan, de Kortrijkse advocaten van de veroordeelde, probeerden nog om het proces te laten overdoen en trokken naar het Hof van Cassatie. De raadslui twijfelden aan de strikt objectieve waarde van de camerabeelden, die de moord in het museum hadden geregistreerd. Nog volgens hen zouden de beelden de juryleden beïnvloed hebben om de zwaarste straf uit te spreken. Het Hof van Cassatie bevestigde echter het arrest van het West-Vlaamse assisenhof.

Inspecteur JPT (58): De Kortrijkse museummoord. Seksmaniak, bijgenaamd kaasbolleke, executeert jonge minnares

Slachtoffer Patricia Kesteloot (41).
© Foto Patrick Holderbeke

Willem Bostyn, 79 jaar, is intussen uit de gevangenis ontslagen. In zijn betere jaren werd hij door zijn omgeving smalend ‘het kaasbolletje’ genoemd. Willem Bostyn was een beetje een geniepigaard, kalend, klein en rond.

Dagboek onthult veel over buitenechtelijke relatie

Op zaterdag 21 oktober 2000 belde Jean-Claude Termote, de conciërge van het Kortrijkse Groeningemuseum, in paniek de dienst 100 met de melding dat er een schietpartij had plaats gehad en dat de dader nog in het museum ronddwaalde. Bij de aankomst van de politie gaf schutter Willem Bostyn zich onmiddellijk over. Bostyn bekende vervolgens dat hij zijn ex-minnares Patricia Kesteloot doodgeschoten had, maar beweerde dat hij tijdens een schermutseling met haar eigenlijk per ongeluk twee kogels afgevuurd had. Er was een handgemeen ontstaan, omdat zij hun relatie afgebroken had. Naar eigen zeggen wou Willem Bostyn na de vrouw te hebben gedood zelfmoord plegen, maar verhinderde de komst van de politie de uitvoering van dat plan.

Inspecteur JPT (58): De Kortrijkse museummoord. Seksmaniak, bijgenaamd kaasbolleke, executeert jonge minnares

De dader wordt verborgen onder een wit deken door de politie weggeleid.
© Foto Patrick Holderbeke

Hoewel Willem Bostyn getrouwd was met Annie Verbeke, had hij twintig jaar lang een sterk seksueel getinte lat-relatie met de 24 jaar jongere Patricia Kesteloot. In zijn dagboek, dat in het loop van het gerechtelijk onderzoek opdook, stonden interessante details over die verhouding. Zo hield Willem Bostyn met vaste symbolen zijn seksuele prestaties bij. Vier tot vijf keer per week seks was ongeveer het gemiddelde.

Een niet te temmen Wig Wam Bam

De man leek wel een seksmaniak. Willem Bostyn stoefde graag met zijn lid, zijn Wig Wam Bam, zoals hij het zelf noemde. Hij moet zeker nog buiten zijn relatie met Patricia om een uitgebreid seksleven gehad hebben. In de jaren dat hij een bloeiende wapenhandel had, verplichtte Willem Bostyn Patricia trouwens om te kameren met zijn Italiaanse en Duitse klanten. Patricia deed soms geneesmiddelen in Bostyns drank om diens sekszucht af te remmen. Intimi wisten dat Willem Bostyn geregeld bordelen bezocht. Willem Bostyn werd als extreem bezitterig tegenover Patricia Kesteloot omschreven. Patricia mocht niks van hem. Die karaktertrek stelde hem in staat een moord te plegen.

Inspecteur JPT (58): De Kortrijkse museummoord. Seksmaniak, bijgenaamd kaasbolleke, executeert jonge minnares

Meesters (v.l.n.r.) Steven Vancraeyveldt (Wevelgem), Dirk Vanbiervliet (Kortrijk) en Filip Vanbelleghem (Izegem) stelden zich burgerlijke partij. Jan en vader Charles Leysen (Kortrijk), raadslieden van de beschuldigde.
© Foto Belga

Wie was Patricia Kesteloot eigenlijk? Zeker is dat ze evenmin een engeltje was. Ze was de dochter van een vrachtwagenchauffeur. Na een moeilijke jeugd en een mislukt huwelijk vond ze op haar 21ste steun – vooral financieel – bij Willem Bostyn. Patricia Kesteloot bleef lange werkloos tot ze als suppoost in het Groeningemuseum aan de slag kon. Zij leverde ook bijzondere inspanningen om haar zonen van de drugs af te helpen. Zelf had ze een drankverleden en zij verplichtte Bostyn om ook tot de AA-club toe te treden.

Nieuwe vriend ontsnapt aan moordende kogels

Twee dagen na zijn pensionering op 3 oktober 2000 vernam Willem Bostyn van Patricia Kesteloot dat zij hun relatie wou beëindigen omdat zij meer privacy en vrijheid wenste. Zij verzweeg angstvallig het feit dat zij een nieuwe vriend had. Maar op donderdagavond 19 oktober 2000 zag Willem Bostyn zijn ex-minnares in het gezelschap van haar nieuw lief het Café des Arts in Kortrijk binnenstappen. Willem Bostyn raakte erg opgewonden en dreigde ermee Patricia Kesteloot te vermoorden.

Inspecteur JPT (58): De Kortrijkse museummoord. Seksmaniak, bijgenaamd kaasbolleke, executeert jonge minnares


© Foto Belga

Twee dagen later vertrok hij, gewapend met een revolver, naar het Broelmuseum in Kortrijk, waar Patricia’s nieuwe vlam de conciërge en de ploegbaas was. Willem Bostyn vroeg hem of hij inderdaad een relatie met Patricia had, maar haalde zijn wapen niet boven. De nieuwe vriend had dus geluk. Hij ontsnapte als bij wonder aan de kogels. Bostyn vernam voorts dat zijn ex-vriendin die dag in het Groeningemuseum werkte.

Dader geeft ex-minnares het genadeschot

Willem Bostyn ging Patricia daar opzoeken. Tijdens het gesprek vroeg hij haar om opnieuw bij hem te komen. Maar zij wimpelde dat verzoek af. Uit de camerabeelden van het museum blijkt duidelijk dat er een schermutseling plaatsvond, waarbij Patricia Kesteloot tevergeefs probeerde het wapen te ontfutselen van Bostyn. Hij greep haar evenwel vast en vuurde een eerste schot in Patricia’s rug af. Het slachtoffer probeerde nog weg te lopen, maar de dader haalde haar in en gaf de vrouw een genadeschot.

Terwijl Patricia half op haar knieën zat, hield hij met de ene hand haar nek vast en richtte met de andere hand het wapen naar haar hoofd… Toen viel het genadeschot

Bij de wedersamenstelling herinnerde Willem Bostyn zich de feiten niet meer zo duidelijk. Wapendeskundige De Durpel en wetsdokter Bolt doorprikten de versie van de dader als zouden de schoten per ongeluk afgegaan zijn tijdens de schermutseling : de kruitsporen in het lichaam van het slachtoffer en het ballistisch onderzoek wezen op doelgerichte schoten.

Inspecteur JPT (58): De Kortrijkse museummoord. Seksmaniak, bijgenaamd kaasbolleke, executeert jonge minnares

Openbaar aanklager Fien Maddens.
© Foto Belga

De bakker werd wapenhandelaar

Willy Bostyn groeide op als jongste kind in een gezin van hard werkende zelfstandigen. Op school was Willem Bostyn een goede en zeer volgzame student, die Latijn-Griekse humaniora volgde. Maar op 17-jarige leeftijd gaf hij op verzoek van zijn ouders de brui aan zijn studies om de ouderlijke bakkerszaak voort te zetten. Na vijf jaar verkering trouwde hij met zijn eerste liefde Annie Verbeke. In 1968 startte hij, aanvankelijk als bijberoep, een handel in de verkoop van wapens en munitie op. Vier jaar later stopte hij met de bakkerij en legde zich volledig toe op de succesvolle wapenhandel.

In diezelfde periode begon Willem Bostyn zijn buitenechtelijke relatie met Patricia Kesteloot. Zijn echtgenote Annie Verbeke wist ervan, maar Willem Bostyn kon haar ‘bepraten’ : omwille van de financiële gezinsbelangen en van hun twee kinderen zette zij naar verluidt geen echtscheidingsprocedure in. Willem Bostyn had overigens een kind met Patricia Kesteloot. Maar hun relatie verslechterde naarmate die zoon opgroeide. Toen de wapenhandel van Willem Bostyn in 1977 failliet ging, nam zijn drankmisbruik ernstige proporties aan. Sedertdien leefde het gezin Bostyn van het bestaansminimum.

Inspecteur JPT (58): De Kortrijkse museummoord. Seksmaniak, bijgenaamd kaasbolleke, executeert jonge minnares

Assisenvoorzitter Dirk Vanremoortel.
© Foto Belga

Willem Bostyn kende lange periodes waarin hij niet dronk, maar eenmaal hij begon, was er geen stoppen meer aan. Hij liep ook vier veroordelingen op, voor openbare dronkenschap, sturen onder invloed, smaad aan de politie en onvrijwillige slagen en verwondingen.

En toen sloegen de stoppen door

Op zijn assisenproces zei Willem Bostyn dat hij had gehandeld op een moment van waanzin. “De stoppen sloegen door toen Patricia zei dat ze mij niet meer moest hebben. Ze bespotte en vernederde mij. Maar ik kon haar niet lossen. Plots was ik alles kwijt en beging ik een onmenselijke daad.” Openbaar aanklager Fien Maddens uit Brugge stelde in haar vinnig requisitoir dat Patricia Kesteloot door Willem Bostyn af te wijzen tegelijk haar doodsvonnis tekende. “De stelling van de dader luidde: ofwel was Patricia van hem, ofwel van niemand en moest ze dood. De voorbedachtheid was duidelijk. Hij had een plan, nam een wapen mee en voerde zijn misdaad koelbloedig uit.”

“Ze vernederde mij, maar ik kon haar niet lossen. Toen beging ik een onmenselijke daad”

Meester Jan Leysen, raadsman van Willem Bostyn, betoogde dat zijn cliënt zich verraden voelde. “Twee dagen voor haar dood hadden ze nog seksuele betrekkingen. Twee dagen later zei ze de relatie te beëindigen. Ze wees hem af, bij hem sloegen de stoppen door. Willem Bostyn was ten prooi aan een onweerstaanbare dwang. Hij verkeerde in een toestand waarin hij niet meer besefte wat hij deed.” Hof en jury dachter er anders over. Willem Bostyn was schuldig aan moord.