INSPECTEUR JPT (30): Menenaar vermoordt met cyaankali zijn vader in Kortrijk. Lijk nog steeds zoek.

© PHK
Redactie KW

Albert Goesaert uit Kortrijk ‘verdween’ tijdens een trip naar Londen. In werkelijkheid bracht zoon Rudi zijn vader met cyaankali om. Het lijk is nooit gevonden. De zoon hield zijn onschuld tot zijn assisenproces vol.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Het West-Vlaams assisenhof veroordeelde eind oktober 1998 de toen 41-jarige Rudi Goesaert uit Menen tot 12 jaar celstraf voor moord op zijn vader Albert (77).

‘Het is een schandaal’

Rudi Goesaert gooide het lijk van zijn vader in de Westerschelde, maar het is nooit teruggevonden. De feiten speelden zich op 15 november 1995 in Kortrijk af. Ook het assisenproces bracht geen al te veel duidelijkheid over de manier waarop Albert Goesaert precies om het leven kwam.

“Het is een echt schandaal. U acht mij schuldig en zelfs ik weet niet eens met zekerheid hoe mijn vader om het leven is gekomen. Ik heb mijn pa niet vermoord,” snikte Rudi Goesaert aan het einde van zijn proces. Mr. Georges De Muyt, de Maldegemse verdediger van Rudi Goesaert, vroeg de jury nochtans om de minimumstraf – drie jaar cel – uit te spreken. “Mijn cliënt is niet gevaarlijk. Hij heeft ooit zelfs zes jongeren tijdens een brand het leven gered. Niemand heeft ooit een kwaad woord over hem gesproken. Rudi is geen crimineel”. Het werd uiteindelijk, na lang beraadslagen, 12 jaar cel, al bij al geen te zware straf voor een vadermoord.

Aanslag op onderzoeksrechter

Rudi Goesaert werd opgesloten in Leuven-Centraal. Eind februari 2003 keerde hij na een weekend penitentiair verlof niet terug. Het Kortrijkse gerecht vreesde voor een aanslag op onderzoeksrechter Marc Allegaert, die Rudi Goesaert destijds verantwoordelijk achtte voor zijn veroordeling en waartegen hij nog doodsbedreigingen had geuit. De magistraat kreeg een tijdlang permanente bescherming. Toen het voertuig van Goesaert in de nacht van 19 op 20 maart 2003 in Kortrijk werd opgemerkt, brachten agenten het langs de Gentsesteenweg in Kortrijk tot stilstand.

Rudi Goesaert kon zonder problemen worden ingerekend. In zijn wagen troffen de agenten een pistool, 50 patronen, twee liter vloeibare stikstof en een wegenkaart aan. De thesis als zou Goesaert net op weg zijn geweest naar de woning van de onderzoeksrechter om zijn moordplan uit te voeren, is lange tijd onderzocht maar kan uiteindelijk niet hard gemaakt worden. In 2005 werd Goesaert wel veroordeeld voor het bezit van verboden wapens, een kleine hoeveelheid drugs, diefstal met braak en valsheid in geschrifte. In april 2006 werd hij geïnterneerd op basis van het verslag van het college van drie psychiaters en drie psycologen. Rudi Goesaert is nu 57 jaar.

Regenscherm kwijt in Picadilly Circus

Op 26 november 1995 deed Rudi Goesaert een aangifte bij de Metropolitan Police in Londen : zijn pa was tien dagen tevoren ‘verdwenen’ tijdens een dagtrip naar de Britse hoofdstad. Rudi was zijn 77-jarige vader uit het oog verloren, toen die zijn regenscherm liet liggen in een metrorijtuig in het station van Picadilly Circus. Daarop had Rudi Goesaert naar eigen zeggen enkele uren tevergeefs naar zijn vermiste vader gezocht, alvorens ‘s avonds in Dover in te schepen voor de terugtocht.

Kortrijkzaan Albert Goesaert, die sinds het overlijden van zijn tweede vrouw Marie-Louise Herman en na een trombose depressief was, werd internationaal geseind. Zijn enige zoon Rudi liet via het Rode Kruis 200 opsporingsaffiches verspreiden in Londen en Dover.

Een giftig wit poeder

Zoon Rudi vertoonde kort na de verdwijning een bizar gedrag : aan buren en familieleden vertelde hij aanvankelijk dat vader Albert voor twee maanden in Spanje verbleef, later dat hij in een rustoord vertoefde. Rudi verhuisde in die periode van Kortrijk, waar hij samen met zijn vader in de Meensesteenweg gewoond had, naar de Pont Neufstraat in Menen. Bovendien haalde hij 120.000 ‘oude Belgische’ frank van zijn vaders spaarrekening.

Willigde Rudi de laatste wens van zijn vader in ? In mei 1996 werden wegens al die eigenaardige verklaringen van de zoon huiszoekingen verricht in de woningen van Albert en Rudi Goesaert. De speurders troffen een notitieblokje aan (met de handgeschreven woorden verbrand, onderzoek en opensnijden), een wit poeder (een uiterst giftig bleekmiddel) en een cassette met vier opgenomen gesprekken tussen vader en zoon, waarop vader Albert de wens te kennen gaf dat hij na zijn dood verbrand wilde worden.

Een zeemansgraf in Terneuzen

Tijdens het daaropvolgend verhoor door de rijkswacht van Kortrijk verklaarde Rudi Goesaert dat hij zijn vader op 15 november 1995 dood aangetroffen had in zijn woning in Kortrijk, op de grond naast de zetel. Hij beweerde dat hij vervolgens de laatste wens van zijn pa had ingewilligd: een zeemansgraf krijgen… Om de verdwijning van zijn vader te verklaren, zette hij daarop naar eigen zeggen een hele mise-en-scène op : na de reis naar Londen zou hij het stoffelijk overschot van zijn vader vanuit een bootje in de buurt van Terneuzen in zee geworpen hebben.

Tegenover de Kortrijkse onderzoeksrechter bekende Rudi Goesaert evenwel dat hij zijn depressieve pa op diens eigen verzoek die nacht met een hoofdkussen verstikt had. Albert Goesaert zou zijn zoon namelijk een tweetal maanden eerder gevraagd hebben om hem te helpen op een pijnloze manier te sterven. Tijdens de wedersamenstelling van die feiten bleek dat het slachtoffer wakker werd toen Rudi Goesaert hem probeerde te doden met het hoofdkussen. Rudi moest dan met beide handen op het kussen duwen en zat zelfs met zijn knie op bed om meer kracht te gebruiken. Wat erop wijst dat Albert Goesaert zich wellicht verzet heeft tegen de verstikking.

Genoeg gif om de helft van Kortrijk te vermoorden

In een loods langs de oever van de Leie in Menen, die Rudi Goesaert huurde, ontdekten de speurders een lab met uiterst giftige producten. De man experimenteerde er met anesthesiemateriaal, plantenzaden en chemicaliën… Blijkbaar wou Rudi Goesaert een krachtig gif mengen dat niet detecteerbaar was na inname. Pas in augustus 1996 gaf de verdachte dan weer toe dat hij zijn vader na een lange discussie een capsule met cyaankali overhandigd had. Het was zijn zoveelste versie. De keuze voor dat gif was symbolisch, want Adolf Hitler benam zich het leven met een gelijkaardige pil. Het was een publiek geheim dat zowel Albert, als Rudi Goesaert sympathie koesterden voor de nazileider.

In de hangar werd ook een kilo arsenicum gevonden – voldoende gif om de helft van de Kortrijkse bevolking te vermoorden – naast boeken over de aanmaak van explosieven. Hierin had Rudi Goesaert allerlei aantekeningen gekrast, met routebeschrijvingen van geldtransporten. De inbeslaggenomen goederen doen vermoeden dat hij van plan was een of andere terroristische aanslag te plegen. Of hij uit wraak wou handelen, omdat hij in 1983 bij Securitas ontslagen werd wegens diefstal, is niet zeker.

Op zoek naar geneesmiddel tegen kanker

Het is een feit dat de werkloze, gewezen automecanicien Rudi Goesaert ook experimenteerde met allerlei scheikundige stoffen in de hoop een geneesmiddel tegen kanker te ontwikkelen. Hij wou dat mengsel uittesten op zijn vader en het nadien commercialiseren. Het lijk van Albert Goesaert werd ondanks de inzet van duikers in de Westerschelde en de Leie nooit gevonden. Rudi Goesaert verklaarde pas veel later na het proces dat hij zijn vader op diens eigen verzoek met een kussen verstikte om hem pijnloos uit zijn lijden te verlossen. De justitie hield het bij de versie dat Rudi Goesaert al op 13 november 1995, twee dagen voor het lijk werd aangetroffen, zijn vader een dodelijke pil cyaankali toediende.