IN ALLE STRATEN (9): de Kervijn de Lettenhovedreef in Wakken

Redactie KW

Voor onze donderdagrubriek ‘In alle Straten’ zoeken we straten met mysterieuze straatnamen op: we vragen enkele bewoners of ze de ware toedracht achter die naam kennen én gaan vervolgens ook te rade bij een expert voor het juiste antwoord. Vandaag: de Kervyn de Lettenhovedreef in Wakken.

De Kervyn de Lettenhovedreef is letterlijk een ministraatje nabij het centrum van Wakken. De doodlopende laan met de chic klinkende naam telt slechts zeven woningen en is 110 meter lang (of kort?). Weten de bewoners de oorsprong van hun straatnaam die tot de verbeelding spreekt?

De verkaveling ontstond rond de eeuwwende en Gunther Vercaigne was samen met zijn echtgenote één van de eerste bewoners. “We zochten in de buurt een boerderij om te bekijken. Die vonden we niet, maar we stootten wel op deze verkaveling”, lacht de ex-bewoner van Marke. “Ik meen vernomen te hebben van onze burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) dat een Kervijn de Lettenhove de eerste burgemeester van Wakken was”, aldus Gunther. “Het is alvast de naam van een adellijke familie die nog bestaat.” Vercaigne woont als inwijkeling graag in het straatje. “Het is hier heel rustig en toch vlakbij alles”, klinkt het.

Linsey De Pauw bewoont met haar gezin het laatste huis in de Kervyn de Lettenhovedreef. Volgens haar is Kervyn de Lettenhove een baron. “Maar meer weet ik er echt niet over. De lange naam doet vermoeden dat het iemand van adel is”, zegt ze. “Niet zo handig als je je adres moet spellen aan de telefoon. Ik kort het meestal af naar K. de Lettenhove.” Linsey en haar man zijn van oorsprong Wakkenaars en wonen in een heel leuke buurt, vinden ze. “Het is hier zo rustig dat de kinderen hier letterlijk nog op straat kunnen spelen. Een aantal keer per jaar houden we een buurtfeest”, klinkt het.

Cindy Deganck woont in het eerste huis en heeft geen idee van de oorsprong van haar straatnaam. “Ik gok op één of andere baron, dat klinkt het meest aannemelijk”, zegt de dame die van Wielsbeke afkomstig is. Ze woont al 14 jaar héél graag in de straat. “Iedereen kent iedereen en dat is leuk en aangenaam”, lacht ze.

Gustaaf Jozef Maria Bruno Kervyn de Lettenhove

Dit wegje langs de Kraaistraat werd genoemd naar de baron Gustaaf Jozef Maria Bruno Kervyn de Lettenhove. De man kwam rond 1890 naar Wakken en bewoonde het kasteel van Wakken tot aan zijn dood in 1934. Hij stierf op zijn 90. De baron was één van de tien kinderen van de katholieke volksvertegenwoordiger en minister Joseph Bruno (1817-1891) uit Brugge. Deze tak heeft tot op heden nog altijd nakomelingen. De Wakkense baron bepaalde mee de dorpspolitiek, want hij zetelde als gemeenteraadslid van 1896 tot 1932. Tussendoor was hij burgemeester van 1900 tot 1908 en van 1912 tot 1926. Zijn positie werd echter betwist. Er wordt verteld dat de baron bij de verkiezing in 1926 het onderspit moest delven. ‘s Anderendaags bezocht hij zijn pachters en van wie hij vermoedde dat ze niet voor hem gestemd hadden, liet hij op staande voet verhuizen.

(EVWD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier