IN ALLE STRATEN (7) : de Bollewerpstraat in Ingelmunster

Redactie KW

Voor onze donderdagrubriek In alle straten zoeken we straten met mysterieuze straatnamen op. We vragen aan enkele bewoners of ze de ware toedracht achter deze naam kennen en gaan vervolgens ook te rade bij de lokale heemkundige voor het juiste antwoord. Vandaag : de Bollewerpstraat in Ingelmunster.

De Bollewerpstraat in de Brigandsgemeente begint in het centrum, ter hoogte van de Oostrozebekestraat en eindigt enkele kilometers verder op de Meulebekestraat. Vroeger was deze straat één lange weg, maar door de aanleg van de Ringbaan is de Bollewerpstraat nu in twee delen gesplitst. Maar wie kent de betekenis van de straatnaam ?

We vroegen het aan enkele bewoners van de Bollewerpstraat en belden aan bij…

… de gepensioneerde zelfstandige pluimveehandelaar Frans Carron :

“Och, daar vraag je mij wat”, glimlacht Frans, waarna hij de hulp inroept van zijn vrouw Jacqueline Bonte. Even later : “Mijn vrouw Jacqueline en haar kozijn René Geldhof gaven deze uitleg : Café De Driehoek was een winkel aan de overkant van de brouwerij of in het begin van de Bollewerpstraat. Café De Ezel was eveneens een winkel op het einde van de Bollewerpstraat ter hoogte van de Meulebekestraat. Plezier en verzet in die jaren was vooral huiselijk en op café. Beide cafés hadden wellicht een ‘bolletra’- zeker in De Ezel – en vandaar misschien de fameuze benaming Bollewerpstraat. Dit is onze visie en we denken dat er veel waarheid in zit. Hopelijk hebben de jonge mensen daar iets aan.”

…. de uitbater van de cafetaria in de sporthal Jozef Verbauwhede :

“Ik woon al 61 jaar in de Bollewerpstraat. Ik ben er geboren en na mijn huwelijk verhuisde ik enkel maar van woning in dezelfde straat. De betekenis van deze straat ? Ik heb daar nog nooit aan gedacht. Ik weet helemaal niet wat de betekenis van de Bollewerpstraat is. Nu je erover praat, zal ik mij daar wel eens mee bezig houden. Het is inderdaad toch interessant om zoiets te weten.”

…. toegepaste econoom Jens Gouwy

“Neen, totaal niet”, bekent Jens. “Ik vind dat toch een rare straatnaam. Waarom ? Als je in een winkel een klantenkaart laat aanmaken, dan kijken de meeste winkeliers raar wanneer je de straatnaam zegt. Het moet dus zijn dat die naam toch raar klinkt. Maar van waar die naam komt, daar heb ik niet het minste idee over. De meeste mensen waar tegen ik mijn straatnaam zeg, denken dat het Bollenwerpstraat is, terwijl het zonder ‘n’ is en dus Bollewerpstraat wordt uitgesproken.”

(PADI)

>> Zelf een idee? Laat het zeker weten via nieuws[at]kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier