IN ALLE STRATEN (3): De Stampkotstraat in Oekene

Redactie KW

Voor onze donderdagrubriek ‘In alle Straten’ zoeken we straten met mysterieuze straatnamen op: we vragen enkele bewoners of ze de ware toedracht achter die naam kennen én gaan vervolgens ook te rade bij de lokale heemkundige voor het juiste antwoord. Vandaag: de Stampkotstraat in Oekene.

De Stampkotstraat begint in het centrum van Oekene en loopt door tot aan de Kantinestraat. Ter hoogte van het centrum zijn er vrij veel woningen en zelfs een appartement, iets verder vinden we vooral heel wat groen en sporadisch nog een huis.

We polsten bij enkele bewoners van de Stampkotstraat naar de betekenis. Wij belden aan bij…

… Renaat Van Coillie en Maria Desmet, zij hebben altijd geboerd en wonen sinds 2000 in de straat. “De betekenis van de straat kennen we niet, stond er hier vroeger geen stampkot? Ik weet wel dat Honoré Verstraete hier vroeger soep verkocht en dat de Stampkotstraat in feite een privéweg was, eigendom van meneer Berghman, dacht ik. Al ben ik het niet zeker”, vertelt Renaat.

… Rita Vanderheere, zij groeide op in de Stampkotstraat. Na 27 jaar uitgeweken te zijn naar Oostende, woont ze ondertussen al een zestal jaar opnieuw in het ouderlijk huis. “Ik heb mij die vraag ook nog gesteld”, begint ze. “Michiel Debruyne, de vroegere archivaris van de stad Roeselare, vertelde me dat er hier destijds nog een stamppot stond, waar je bereidingen in kon klaarmaken. Misschien komt het daar vandaan. Ik vind het alleszins een rare, lange, naam. Of wacht! Noel Defoort, die helaas onlangs overleden is, noemden ze vroeger ook wel eens Noel Stampers. En zijn voorouders woonden hier in de straat. Misschien is de naam daarvan afkomstig!”

… Jurgen Declercq die met zijn gezin al tien jaar in de Stampkotstraat woont. “Ik heb eerlijk gezegd geen idee, ik ben nochtans afkomstig van Oekene en ken wel het een en het ander, maar de betekenis van de straatnaam ken ik niet.”

Voor het juiste antwoord kwamen we bij Marc Luyckx terecht, jarenlang schoolmeester in de plaatselijke basisschool, maar nu met pensioen.

“Een stampkot diende om lijnzaad te stampen waaruit olie gewonnen werd”, begint Marc. “De afval werd verwerkt tot lijnzaadkoeken om de koeien te voederen. Die straat werd zo genoemd omdat er daar een stampkot was, uitgebaat door de voorouders van de onlangs overleden Noel Defoort, ook bekend van Sinnfoort langs de Rijksweg. Zoals het vroeger de mode was, kregen de mensen een bijnaam. Men sprak van Rafel de garde, Pol facteur of Roger Smet omdat hij paardensmid was. Zo was het ook met de familie Defoort die vroeger de naam had van Stampers. Kenmerkend voor een stampkot in werking was de trage, doffe, dreun van de boom die neerviel om het zaad te pletten.”

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier