IN ALLE STRATEN (21) : De Drogenbroodstraat in Egem

Redactie KW

Voor onze rubriek ‘In alle Straten’ zoeken we straten met mysterieuze straatnamen op : we vragen enkele bewoners of ze de ware toedracht achter de naam kennen en gaan vervolgens ook te rade bij de lokale heemkundige kring voor het juiste antwoord. Vandaag : De Drogenbroodstraat in Egem.


De Drogenbroodstraat begint aan het Egemsdorpsplein, maakt een hoek met de Grootveldstraat en loop door tot aan de Vliegveldweg, die op zijn beurt de landelijke verbinding vormt met de Brugsesteenweg. De Drogenbroodstraat wordt reeds vermeld in 1824 en werd omschreven als ‘de straete gaende van het dorp naar de Veldstraete’. volgens de Atlas der Buurtwegen (1845) omvatte de straat toen ook een deel van de Grootveldstraat. Destijds heette het westelijke deel tussen de Vliegveldweg en de Grootveldstraat overigens nog ‘Aendepoelstraat’. De straat heeft op vandaag zowel een woon- als agrarische functie. Het zuidelijk deel, vanaf het Egemsdorpsplein, is nagenoeg volledig dichtgebouwd. Buiten de dorpskom vindt je verspreide woningen en landbouwbedrijven.

Om het mysterie achter deze bijzondere straatnaam te ontrafelen, staken we even ons licht op bij een aantal bewoners.

Kenny Brulee (28) woont nog niet zo lang in de Drogenbroodstraat en heeft geen idee van de oorsprong van de naam. “Toen we het huis kochten vonden we het al een eigenaardige naam en tot op vandaag krijgen wij vaak verbaasde blikken, wanneer we ons adres moeten opgeven. Over de naam van de straat tast ik volledig in het duister.”

Carine Wambeke (52) woont al haar hele leven in de Drogenbroodstraat en zou dus de aangewezen persoon moeten zijn om ons het geheim van de naam uit de doeken te doen. “Ik heb mijn vader het nog horen vertellen, maar moet toegeven dat ik het niet meer weet. Ik meen mij te herinneren dat het iets met de oorlog te maken had en de arme mensen die toen in deze straat moesten wonen. Het is alleszins zo dat we, wanneer we ons adres aan iemand moeten geven, we vaak als reactie krijgen : Dat is ook maar een povere naam hoor !”

Christine Van Nieuwenhuyse (47), van het gelijknamige kapsalon, krijgt veel klanten over de vloer en meent wel te weten van waar de naam komt. “Het heeft volgens mij te maken met het feit dat de mensen, die hier destijds woonden, maar nauwelijks de touwtjes aan elkaar konden knopen en daardoor genoodzaakt waren enkel droog brood te eten. Het moet alleszins zo zijn dat er niet alleen in Egem arme mensen woonden, want ik weet dat er in Koolskamp ook een Drogenbroodstraat is. Ik krijg hier namelijk vaak pakjes, die voor het gelijknamige adres in Koolskamp bestemd zijn.”

Wanneer we te rade gaan bij Wilfried Devoldere van de Heemkundige kring Valère Arickx, blijkt dat Christine het bij het rechte eind had. “De naam van de straat zou verwijzen naar het onvruchtbare Egemveld. Door de schrale grond moest men hard werken om genoeg te verdienen om zelfs maar een droog roggebrood te kunnen kopen.”

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier