IN ALLE STRATEN (17): De Surremontstraat in Otegem

Redactie KW

Voor onze rubriek ‘In alle Straten’ zoeken we straten met mysterieuze straatnamen op: we vragen enkele bewoners of ze de ware toedracht achter die naam kennen én gaan vervolgens ook te rade bij de lokale heemkundige voor het juiste antwoord. Vandaag: de Surremontstraat in Otegem.

De Surremontstraat is een rustige zijstraat van de hoofdweg van Avelgem naar Otegem. Het zijn vooral nieuwbouwwoningen die er het straatbeeld kleuren.

We legden ons oor te luisteren bij enkele bewoners van de Surremontstraat om de betekenis te achterhalen. We belden aan bij…

…Barbara Demeulemeester, die nog maar een kleine twee jaar in de straat woont. “Ik heb geen idee vanwaar die naam komt”, zegt Barbara. “Ik heb me dat eigenlijk ook nog nooit afgevraagd. Ik weet wel dat het hierachter al de Surremontstraat was en dat ze dat gewoon hebben overgenomen. Vanwaar de naam zelf komt, heb ik wel geen idee, maar als je het kan achterhalen, wil ik het ook wel weten.”

…Mario Baeckelant, afkomstig van Gent en een vijftal jaar wonend in de straat. “Ik heb het nog niet opgezocht”, zegt hij. “Ik heb er wel al eens aan gedacht, maar nog nooit echt bij stilgestaan. Misschien dat het van het Frans komt? Maar aan meer doet het mij niet onmiddellijk denken. Ik zou het in principe wel willen weten. Het is altijd goed om ergens de achtergrond van te kennen, zeker van je eigen straat.”

…Ines Goemaere, die zes jaar in de straat woont. “Ik heb altijd gehoord dat dat van ‘de Surremonts’ kwam”, zegt ze. “Dat moet hier vroeger een boerderij geweest zijn. En ik heb altijd gehoord dat de naam daarvandaan kwam. Dus denk ik dat dat de oorsprong moet zijn. Ik werk ook op de gemeente en van bepaalde straatnamen of namen van pleinen, ken ik de achtergrond, bijvoorbeeld met namen van oud-burgemeesters of zo. Maar van mijn eigen straat heb ik er eigenlijk nog nooit echt lang bij stilgestaan.”

Voor het juiste antwoord gingen we te rade bij de heemkundige kring Amantine van Zwevegem. Daar verwezen ze ons onmiddellijk door naar Stefaan Dendoncker, schepen van Cultuur van Zwevegem van 1989 tot 2006. Al snel blijkt dat Ines het bij het rechte eind had. “Ik weet inderdaad vanwaar die naam komt”, zegt hij lachend. “Ik heb hem zelf gegeven. Net als nog een pak andere straten in de gemeente, zoals onder andere de Blauwvoetstraat. Nu, de Surremontstraat, dat komt van de hoeve Surremont, die daar vroeger stond. Dat was een bekende hoeve, iedereen in Otegem kende dat. Dus werd de straat vernoemd naar die hoeve.”

(KO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier