IN ALLE STRATEN (13): de Kleurenwaaier in Nieuwkerke (Heuvelland)

© Foto MD
Redactie KW

Voor onze donderdagrubriek ‘In Alle Straten’ zoeken we straten met mysterieuze straatnamen op: we vragen enkele bewoners of ze de ware toedracht achter die naam kennen én gaan vervolgens ook te rade bij een expert voor het juiste antwoord. Vandaag: de Kleurenwaaier in Nieuwkerke, deelgemeente van Heuvelland.

Het grensdorp Nieuwkerke in Heuvelland heeft met de Kleurenwaaier wellicht één van de leukste straatnamen van Vlaanderen. “Vooral dat er geen straat meer achter Kleurenwaaier staat vinden velen vreemd,” zegt Marina Devos.

De Kleurenwaaier is één van de drie straten van de Nieuwkerkse wijk La Basse Ville. De straat is doodlopend. Marina Devos, die hier amper een tweetal maanden woont, spreekt dan ook terecht van een rustige straat. “Het is nog niet volop zomer en de vele kinderen hier vinden mekaar al op straat. Leuk toch dat ze ongestoord kunnen spelen. Dat ze ook nog eens fraaie krijttekeningen maken geeft ook nog eens wat kleur aan de straat.”

Wie naar de betekenis van het woord kleurenwaaier zoekt, komt automatisch terecht bij een waaiervormig, uitvouwbaar boekje van kleurstalen, waarvan de bekendste de RAL-kleurenwaaier is. Kleurenwaaiers worden onder meer gebruikt bij het vaststellen van kleuren in de architectuur en grafische techniek. De straatnaam echter gaat terug op een zoektocht van de leerlingen van de basisschool.

“In de jaren ’70 werkte de gemeente Nieuwkerke aan de uitbreiding van de dorpskom. Tussen de Nieuwkerkestraat, Bassevillestraat en Zuidlindestraat werd een nieuwe wijk gebouwd, waar rond 1977 de eerste bewoners toekwamen. Op zoek naar nieuwe straatnamen kwam men terecht bij de basisschool, waar men met enkele welluidende namen voor de dag kwam,” zegt Koen Baert van de gemeente Heuvelland.

De Kleurenwaaier maakt samen met de Vogelweelde en de Bloementuil deel uit van de wijk A la Basse Ville, letterlijk neerstad. “Nieuwkerke heeft nooit de titel van stad bekomen, ook al had het ooit wel enkele kenmerken van een stad. Steden die in de laagte liggen bij een rivier, kenden vaak het onderscheid tussen ‘hoogstad’ en ‘laag- of neerstad’; in het lager gelegen deel, bij de rivier, vond men de ateliers en de arbeiderswoningen, terwijl de woningen van de elite hoger waren gelegen. Nieuwkerke ligt als geheel op een heuvel, maar toch heeft ook hier de plaatsnaam ‘basseville’ ingang gevonden. Het was inderdaad een volkswijk met vooral kleine huizen, waar ook enkele herbergen te vinden waren met welluidende namen als ‘het Fort’, Au Coin Perdu’ en ‘A La Basse Ville’ natuurlijk,” aldus nog Koen Baert.

De straat biedt nu nog altijd een prachtig uitzicht op steden als Armentières en Lens. Bij echt helder weer verrijzen daar dan de oude mijnterrils aan de horizon. “Het is hier echt rustig,” vertelt Manuela Bril. “Op één dag na misschien. Wanneer hier in het dorp de shakedown van de rally gereden wordt, is er hier een strijd om een parkeerplaats. Dan weet iedereen ons te vinden om toch maar onze oprit te bespreken. Maar alle andere dagen van het jaar passeren hier zo goed als alleen de wagens van de inwoners. En die rijden allemaal stapvoets de straat uit.”

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier