Hilde Cloet in Costa Rica: “Twaalf jaar gesleuteld aan mijn droomhotel”

Hilde Cloet ruilde Lichtervelde voor het paradijselijke Costa Rica en stelt het daar uitstekend. © GF
Redactie KW

KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Hilde Cloet (65), afkomstig uit Lichtervelde, maar nu genietend van het leven in Costa Rica.

In 2002 bleef Hilde Cloet alleen achter in een hotel in Costa Rica. Samen met haar man Antoon Vancompernolle had ze het paradijselijke hotel Tango Mar gekocht. Voor Hilde brak een periode aan van lange restauratiewerken. Maar klussen, dat kan ze als de beste.

Hoe ben je in Costa Rica beland?

“Het hotelwezen sprak mijn man en ik erg aan. In 1999 gingen we voor hotel Tango Mar in Costa Rica. We wilden het resort opstarten voor onze dochter Inge en schoonzoon Xavier, die destijds hun eerste kindje verwachtten. Maar na drie jaar keerden zij allemaal terug naar Loppem. Daar houdt mijn man nu zijn tuincentrum open. De reden van hun vertrek? Tango Mar ligt afgelegen en in de buurt zijn geen goede scholen voor onze kleinkinderen Armani en Athena. Maar ik wou niet terug naar België. Ik had één doel voor ogen: ik wou het hotel renoveren om het later terug te verkopen.”

Ondervond je problemen bij het opstarten van je hotel?

“Ervaring bij het runnen van een hotel had ik totaal niet. De hulp van de chefs kon ik dus goed gebruiken. Gelukkig ben ik snel aanvaard door iedereen. Ze zagen dat ik hard wilde werken.”

Geef toe: ook u begint spontaan te watertanden...
Geef toe: ook u begint spontaan te watertanden…© GF

Hoe ziet je resort er ondertussen uit?

“Ik heb maar liefst 12 jaar gesleuteld aan mijn droomhotel, maar mijn inspanningen leverden op. Uiteindelijk onderging het hotel een ware metamorfose. Het grote zwembad is heraangelegd, de spa en receptie bevinden zich nu in een nieuw gebouw en de villa’s zijn compleet gerenoveerd. Ook besliste ik om kamers voor invaliden aan te bieden, alsook zes romantische suites. In totaal telt mijn hotel 46 kamers, een meeting room en enkele golf- en tennisterreinen.”

Blijf je in Costa Rica, of keer je binnenkort terug naar België?

“Ik geniet hier te veel van de vrijheid, dus een terugreis naar België ben ik niet van plan. Ik wil Tango Mar runnen zolang ik kan. Maar als ik terugkeer, zou ik graag in een rust- en verzorgingstehuis werken. Voor mensen zorgen zit in mijn bloed. Dat merken ook mijn klanten. Ik maak bij het ontbijt en het avondmaal altijd een rondje langs de tafels om een babbeltje te slaan.”

Het nieuwe leven van Hilde Cloet speelt zich af in Costa Rica.
Het nieuwe leven van Hilde Cloet speelt zich af in Costa Rica.

Mis je je thuisland dan helemaal niet?

“Natuurlijk mis ik mijn familie, maar eigenlijk zie ik hen nog regelmatig. Ik reis ongeveer vier keer per jaar naar België, en mijn man komt even vaak naar hier. Ook bellen we veel. Bovendien waan ik me soms nog een beetje in België. In het restaurant staan enkele typische Belgische gerechten op de kaart, samen met lekkere biertjes. Brusselse wafels, mosselen met friet, dame blanche… Daar zijn de Costa Ricanen, net zoals ik, dol op!” (lacht)

Komen er vaak West-Vlamingen op bezoek?

“Per jaar verblijven ongeveer 450 Belgen in Tango Mar. Daar zitten ook heel wat West-Vlamingen tussen. De Belgen appreciëren vooral de goede keuken en het efficiënte personeel van het hotel.”

Ze runt resort Tango Mar en doet dat met volle overgave.
Ze runt resort Tango Mar en doet dat met volle overgave.© GF

Tot slot: wat moet iemand zeker bezoeken tijdens een reis naar Costa Rica?

“Vooral de natuur is hier de moeite. Alleen al op ons domein vind je apen, exotische vogels en leguanen, maar je kunt gaan snorkelen in Tortuga-eiland of diereneiland Curu bezoeken. Ook paardrijden langs het strand vind ik heerlijk. Ik ben nog altijd even verliefd op de omgeving. Maar weet je, eigenlijk zijn ook de mensen hier een bezoekje waard. De bevolking van Costa Rica staat bekend als een van de gelukkigste.”

(Sofie Pauwels)

Meer info over Tango Mar via deze link.