Henk Rijckaert: “In West-Vlaanderen moet ik niet op mijn taal letten”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Zoals bekend is KW.be dé plek waar je alles te weten komt over ‘de West-Vlaming’. Maar omdat we er Europese subsidies voor kunnen krijgen, laten we elke week ook één niét-West-Vlaming aan het woord. Deze week mag comedian en knutselaar Henk Rijckaert ons onder meer vertellen over zijn liefde voor West-Vlaamse winden

Een West-Vlaming ben je niet, maar heb je West-Vlaamse connecties in je omgeving?

Veel van mijn vrienden komen uit West-Vlaanderen. In mijn studentenjaren ben ik Gent veel West-Vlamingen tegen het lijf gelopen. Toen kwam het besef dat Gent eigenlijk de hoofdstad van West-Vlaanderen is. Ik hou zo van hun sappig taaltje. Ik kom zelf uit het Meetjesland, een landelijke streek in Oost-Vlaanderen. Het Meetjesland heeft een prachtig swingend dialect, een soort taal die dicht aanleunt bij het vloeiende soms brekende West-Vlaams. Zalig!”

Je treedt regelmatig op in West-Vlaanderen, hoe is dat?

“Ik treed graag op in West-Vlaanderen. Hier moet ik niet op mijn taal letten. Zoals ik al zei, leunt mijn moedertaal, mijn dialect, dicht aan bij het West-Vlaams en dat maakt het toch altijd een stuk comfortabeler om te spelen. Je moet je uitspraak niet opsmukken. Ze begrijpen elke klank, elke nuance. Soms klinken moppen nu éénmaal beter wanneer ze in een dialect verteld worden.”

Wat vind jij typisch voor West-Vlamingen?

“De meeste West-Vlamingen die ik ken, zijn recht voor de raap. What you see is wat you get. Maar misschien ligt dat aan mijn vrienden en ligt dat niet per se aan West-Vlamingen in het algemeen. Want mijn ervaring leert dat op sommige plaatsen de mensen soms wat gereserveerd zijn. Gereserveerd, maar wel altijd beleefd.”

Heb je een favoriete plekje in de provincie?

“Ik ben wel fan van de zee. Ik hou vooral van de ongerepte stukken. De duinen, de plekken waar er geen mensen op handdoeken liggen. De plaatsen waar de wind u soms wegjaagt. Het Zwin in de herfst. Havens zoals de vismijn in Oostende, de haven van Zeebrugge, plaatsen waar niet direct veel mensen komen. En waar de wind vrij spel heeft.”

(FV)

Henk Rijckaert treedt zoals bekend ook geregeld op in West-Vlaanderen. Dit seizoen kan je hem nog aan het werk zien in De Spil in Roeselare en wel op vrijdag 26 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier