Guy Swinnen (The Scabs): "Meest 'rock-'n-rolle' café van België staat in Kortrijk"

02/05/17 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Hard times voor artiesten die niet uit West-Vlaanderen komen, want die komen natuurlijk niet zo makkelijk op KW.be. Maar omdat we een goed hart hebben, maken we één keer per week een uitzondering en deze week geven we het woord aan Guy Swinnen, de frontman van The Scabs. Ze spelen deze week in Roeselare, maar de zanger heeft zo z'n redenen om wel eens vaker naar onze provincie af te zakken...

Guy Swinnen (The Scabs): "Meest 'rock-'n-rolle' café van België staat in Kortrijk"

Ben je écht geen West-Vlaming? Zelfs geen verre voorvader?

"Hoewel ik het wel graag zou zijn, moet ik hier negatief op antwoorden. Mijn oudste broer Luc heeft genealogisch onderzoek gedaan naar onze voorouders en de oudste telg van de familie Swinnen is afkomstig van Rummen, een gemeente in Limburg. Hoewel ik fiere Brabander ben, blijkt dus dat ik afkomstig ben uit Limburg. Ik heb wel vrienden in Kortrijk, meer bepaald de mensen van Den Trap, dat is het meest rock &rolle café van België!"

Je hebt al veel opgetreden in West-Vlaanderen, heb je daar bijzondere herinneringen aan?

"In de beginjaren van The Scabs hadden we eigenlijk meteen een fanbase in West Vlaanderen. Het viel echt op dat mensen heviger reageerden op onze muziek dan elders. We kregen dikwijls zelfs al applaus als we aangekondigd werden of nog maar op het podium verschenen. Er werd destijds ook altijd stevig gepogood op onze muziek."

"Met de taal hadden we het aanvankelijk dan weer iets moeilijker. Gps bestond niet in die tijd en dan stopten we al eens om aan een voorbijganger de weg te vragen. Een behulpzame man die voor zijn deur zat legde ons uit met veel gebaren en een lange uitleg hoe we moesten rijden om aan de zaal te komen. We bedankten de man en vervolgden onze weg. Ik vroeg aan mijn medepassagier of hij er iets van begrepen had, want ik zat achter het stuur en had de uitleg amper kunnen volgen. Niet dus Mijn medepassagier had er niks van begrepen en dacht dat ik het wel verstaan had. Niet dus. Een eind verderop moesten we het dan opnieuw vragen. (lacht)"

Wat vind jij typisch voor West-Vlamingen?

"People are people wherever you go, maar de West-Vlaming is goedlachs en gastvrij. Het cliché dat het noeste werkers zijn, klopt ook wel. Optredens en festivalletjes waren steevast goed georganiseerd en iedereen stak mee de handen uit de mouwen."

Heb je een favoriete plekje in de provincie?

"Den Trap in Kortrijk vernoemde ik al en ik herinner me ook nog een dronken namiddag met Patrick Riguelle en Jan Hautekiet op een terras ergens in de buurt van het Dranouter festival: een prachtig zicht, mooi weer en een slaapdronken hoofd, meer moet geluk niet zijn!"

"Een ervaring van de laatste jaren is de Belcanto Classic in Westouter: een super gezellig feest! In diezelfde buurt is De Blauwe Plek in Reningelst ook een fijne plaats. Ik speelde er al eens een solo akoestisch optreden voor een handvol muziekliefhebbers. De zaak staat garant voor gezelligheid, een warme ontvangst en een muziekminnend publiek."

(FV)

The Scabs spelen woensdagavond in De Spil in Roeselare. En wie daar bij wil zijn kan dat nog, want het concert is nog niet uitverkocht! www.despil.be

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!